Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-03-31 22:57:16

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

crontab co robie zle???

napisalem sobie krotki skrypcik do backupy /home

/usr/local/bin/home_backup.sh

Kod:

#!/bin/bash
rsync -av /home/user/ /tmp/rsync_test

nastepnie:
chmod 744 home_backup.sh

dalej
crontab -e

Kod:

xx xx * * * root /usr/local/bin/home_backup.sh

jak odpale skrypt reczne to dziala ale jak dodam do crona to nie

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#2  2010-03-31 23:00:40

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Re: crontab co robie zle???

Podaj w skrypcie scieżkę bezwzględną do rsync albo zdefiniuj zmienne PATH w crontabie.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#3  2010-03-31 23:03:18

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Pewnie te "xx xx".

#4  2010-03-31 23:22:05

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

Kod:

# /etc/crontab: system-wide crontab
# Unlike any other crontab you don't have to run the `crontab'
# command to install the new version when you edit this file
# and files in /etc/cron.d. These files also have username fields,
# that none of the other crontabs do.

SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin

# m h dom mon dow user  command
17 *    * * *   root    cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly
25 6    * * *   root    test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.daily )
47 6    * * 7   root    test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.weekly )
52 6    1 * *   root    test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.monthly )
17 22   * * *   root    /usr/local/bin/home_backup.sh
#

tak wyglada crontab jak widac jest PATH=/usr/local/bin

Ostatnio edytowany przez pink (2010-03-31 23:22:33)

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."

#5  2010-04-01 11:35:09

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

[nvm, do usunięcia. Nie zauważyłem że to /etc/crontab]

Ostatnio edytowany przez Minio (2010-04-01 11:36:39)

#6  2010-04-01 12:50:00

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

no wiec jak dodam poprzez edycje /etc/crontab

Kod:

vim /etc/crontab
30 11 * * * * root sh /usr/local/bin/home_backup.sh

to dziala ale w takim razie po co to cale gowno z crontab -e crontab -l i tak dalej skoro nie dziala jak nalezy.

#7  2010-04-01 13:05:39

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Bo opcja -e oznacza danego użytkownika. Jest to bardzo fajne, bo kolega ma u mnie stronę i sam zarządza swoim cronem nie zawraca mi tym głowy :)
Poza tym nie wszystkie opcje wymagają uruchamiania jako root skryptu i to też warto ograniczyć :)

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#8  2010-04-01 13:15:02

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

Kod:

crontab -u user -e

i dodawanie zadan
tak powinno byc i dziala.

Ostatnio edytowany przez pink (2010-04-01 13:32:14)

#9  2010-05-15 12:18:07

mackal - Nowy użytkownik

mackal
Nowy użytkownik

A ja mam takie zapytanie dotyczące crona i anacrona

Wyszukałem informacje co jest co i do czego służy, jednak nie rozumiem jednej rzeczy.

Przeszedłem niedawno z Ubuntu na Debiana i problem mój polega na tym iż:

W Ubuntu posiadałem w /etc/cron.d/  plik ANACRON który wyglądał tak

# /etc/cron.d/anacron: crontab entries for the anacron package

SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin

#30 7    * * *   root   test -x /etc/init.d/anacron && /usr/sbin/invoke-rc.d an$
30 7    * * *   root    start -q anacron || :
*/15 * * * *    root    /home/sh/update

posiadałem też nieużywane przeze mnie pliki CRONTAB i ANACRONTAB w katalogu /etc/ gdyż używałem zawsze ANACRON'a z pozycji powyżej

Aktualnie po zainstalowaniu czystego Debiana posiadam jedynie plik CRONTAB w katalogu /etc/ no i oczywiście katalogi /etc/cron.d

Teraz pytanie:

Czy jeśli chciał bym tak jak dawniej używać ANACRON'a to powinienem tego demona zainstalować, gdyż dostępna jest paczka przez apt-get, czy też może wystarczy utworzyć takie pliki od zera ręcznie, oraz dodać gdzieś wpis do crona, że takie pliki istnieją ??

Odpowiedzi na to pytanie nie udało mi się odszukać, dlatego będę wdzięczny za podpowiedź.

#10  2010-05-15 12:33:02

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

jezeli chesz uzywac anacrona (a nie zrobic aby cron udawal anacrona) to powinenes go doinstalowac ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#11  2010-05-15 12:42:41

mackal - Nowy użytkownik

mackal
Nowy użytkownik

To teraz pytanie, co będzie lepsze ??

Z tego co wyczytałem, to anacron teoretycznie jest lepszy, gdyż przewiduje sytuacje w której komputer nie chodzi cały czas i wykonuje operacje ktorych sam cron nie wykonał z jakiegoś tam powodu. Domniemam, iż chodzi o sytuacje w której komputer się wyłączy, bo przykładowo padło zasilanie.

Z tego co zaobserwowałem to tabela dla crona i anacrona wygląda tak samo, tylko kwestia działania.

#12  2010-05-15 12:48:48

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

to zalezy co to za komputer (czy chodzi 24h/dobe, etc) ... jak dla mnie wada anacrona jest mniejsza przewidywalnosc (cron zadania zaplanowanego na 3 w nocy nie zacznie o innej porze)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#13  2010-05-15 13:07:38

mackal - Nowy użytkownik

mackal
Nowy użytkownik

Tak to komputer chodzący 24h który ułatwia mi życie na uczelni.

Zadanie które chce dodać polega na sprawdzaniu aktualnego adresu ip i w przypadku zmiany wysyła informacje o nowym do serwerów DNS, tak abym z zewnątrz miał dostęp do domu.
Zadanie zaplanowane jest do 15 minut.

Czyli z tego co rozumiem to anacron jest bardziej przydatny w sytuacji gdy mam własny biurkowy komputer, który uruchamiam raz na jakiś czas i chcę aby po włączeniu zrealizował zaległe zadania.
Cron z kolei gdy wpiszę mu zadanie wykonywane co 15 minut to w przypadku ponownego włączenia komputera zacznie wykonywać zadania co X minut od chwili włączenia olewając te które były zaplanowane w chwili "niedyspozycji".
Dobrze rozumuje ??

#14  2010-05-15 22:00:32

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

ogolnie tak ... tyle ze cron'a nie obchodzi interwal czasowy (X od chwili wlaczenia) tylko podana konkretna godzina ... czyli zadanie wykonuje sie np. zawsze o punkt, 15 po, 30 po i 45 po (oczywiscie gdy dziala komputer - a dokladniej daemon cron'a)

#15  2010-05-16 10:12:06

mackal - Nowy użytkownik

mackal
Nowy użytkownik

No to teraz rozumiem o co chodzi, dzięki śliczne za wyjaśnienie.

Przy okazji dla innych zielonych jak ja, zainteresowanych tematem anacrona instalujemy go przez -> apt-get install anacron
a tutaj stronka z mini-howto http://www.it.uc3m.es/marcos/doc/miniHOWTOs/miniHOW … oot_user.html

Stopka forum