Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
napisalem sobie krotki skrypcik do backupy /home
/usr/local/bin/home_backup.sh
#!/bin/bash rsync -av /home/user/ /tmp/rsync_test
nastepnie:
chmod 744 home_backup.sh
dalej
crontab -e
xx xx * * * root /usr/local/bin/home_backup.sh
jak odpale skrypt reczne to dziala ale jak dodam do crona to nie
Podaj w skrypcie scieżkę bezwzględną do rsync albo zdefiniuj zmienne PATH w crontabie.
Pewnie te "xx xx".
# /etc/crontab: system-wide crontab # Unlike any other crontab you don't have to run the `crontab' # command to install the new version when you edit this file # and files in /etc/cron.d. These files also have username fields, # that none of the other crontabs do. SHELL=/bin/sh PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin # m h dom mon dow user command 17 * * * * root cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly 25 6 * * * root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.daily ) 47 6 * * 7 root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.weekly ) 52 6 1 * * root test -x /usr/sbin/anacron || ( cd / && run-parts --report /etc/cron.monthly ) 17 22 * * * root /usr/local/bin/home_backup.sh #
tak wyglada crontab jak widac jest PATH=/usr/local/bin
Ostatnio edytowany przez pink (2010-03-31 23:22:33)
[nvm, do usunięcia. Nie zauważyłem że to /etc/crontab]
Ostatnio edytowany przez Minio (2010-04-01 11:36:39)
no wiec jak dodam poprzez edycje /etc/crontab
vim /etc/crontab 30 11 * * * * root sh /usr/local/bin/home_backup.sh
to dziala ale w takim razie po co to cale gowno z crontab -e crontab -l i tak dalej skoro nie dziala jak nalezy.
Bo opcja -e oznacza danego użytkownika. Jest to bardzo fajne, bo kolega ma u mnie stronę i sam zarządza swoim cronem nie zawraca mi tym głowy :)
Poza tym nie wszystkie opcje wymagają uruchamiania jako root skryptu i to też warto ograniczyć :)
crontab -u user -e
i dodawanie zadan
tak powinno byc i dziala.
Ostatnio edytowany przez pink (2010-04-01 13:32:14)
A ja mam takie zapytanie dotyczące crona i anacrona
Wyszukałem informacje co jest co i do czego służy, jednak nie rozumiem jednej rzeczy.
Przeszedłem niedawno z Ubuntu na Debiana i problem mój polega na tym iż:
W Ubuntu posiadałem w /etc/cron.d/ plik ANACRON który wyglądał tak
# /etc/cron.d/anacron: crontab entries for the anacron package
SHELL=/bin/sh
PATH=/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin
#30 7 * * * root test -x /etc/init.d/anacron && /usr/sbin/invoke-rc.d an$
30 7 * * * root start -q anacron || :
*/15 * * * * root /home/sh/update
posiadałem też nieużywane przeze mnie pliki CRONTAB i ANACRONTAB w katalogu /etc/ gdyż używałem zawsze ANACRON'a z pozycji powyżej
Aktualnie po zainstalowaniu czystego Debiana posiadam jedynie plik CRONTAB w katalogu /etc/ no i oczywiście katalogi /etc/cron.d
Teraz pytanie:
Czy jeśli chciał bym tak jak dawniej używać ANACRON'a to powinienem tego demona zainstalować, gdyż dostępna jest paczka przez apt-get, czy też może wystarczy utworzyć takie pliki od zera ręcznie, oraz dodać gdzieś wpis do crona, że takie pliki istnieją ??
Odpowiedzi na to pytanie nie udało mi się odszukać, dlatego będę wdzięczny za podpowiedź.
jezeli chesz uzywac anacrona (a nie zrobic aby cron udawal anacrona) to powinenes go doinstalowac ...
To teraz pytanie, co będzie lepsze ??
Z tego co wyczytałem, to anacron teoretycznie jest lepszy, gdyż przewiduje sytuacje w której komputer nie chodzi cały czas i wykonuje operacje ktorych sam cron nie wykonał z jakiegoś tam powodu. Domniemam, iż chodzi o sytuacje w której komputer się wyłączy, bo przykładowo padło zasilanie.
Z tego co zaobserwowałem to tabela dla crona i anacrona wygląda tak samo, tylko kwestia działania.
to zalezy co to za komputer (czy chodzi 24h/dobe, etc) ... jak dla mnie wada anacrona jest mniejsza przewidywalnosc (cron zadania zaplanowanego na 3 w nocy nie zacznie o innej porze)
Tak to komputer chodzący 24h który ułatwia mi życie na uczelni.
Zadanie które chce dodać polega na sprawdzaniu aktualnego adresu ip i w przypadku zmiany wysyła informacje o nowym do serwerów DNS, tak abym z zewnątrz miał dostęp do domu.
Zadanie zaplanowane jest do 15 minut.
Czyli z tego co rozumiem to anacron jest bardziej przydatny w sytuacji gdy mam własny biurkowy komputer, który uruchamiam raz na jakiś czas i chcę aby po włączeniu zrealizował zaległe zadania.
Cron z kolei gdy wpiszę mu zadanie wykonywane co 15 minut to w przypadku ponownego włączenia komputera zacznie wykonywać zadania co X minut od chwili włączenia olewając te które były zaplanowane w chwili "niedyspozycji".
Dobrze rozumuje ??
ogolnie tak ... tyle ze cron'a nie obchodzi interwal czasowy (X od chwili wlaczenia) tylko podana konkretna godzina ... czyli zadanie wykonuje sie np. zawsze o punkt, 15 po, 30 po i 45 po (oczywiscie gdy dziala komputer - a dokladniej daemon cron'a)
No to teraz rozumiem o co chodzi, dzięki śliczne za wyjaśnienie.
Przy okazji dla innych zielonych jak ja, zainteresowanych tematem anacrona instalujemy go przez -> apt-get install anacron
a tutaj stronka z mini-howto http://www.it.uc3m.es/marcos/doc/miniHOWTOs/miniHOW … oot_user.html