Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na forum została dodana wtyczka do zamieszczania formuł matematycznych w LaTeXu. Formuła wstawiona w znacznik [latex] zostanie automatycznie zmieniona na plik graficzny.
Przykład (z powodu błędu musiałem wstawić spację przed zamykającym nawiasem, patrz niżej):
[latex ]y(\infty) = \lim_{t\to\infty} y(t) = \lim_{s\to 0} \left(s \cdot G(s) \cdot U(s)\right)[/latex ]
Niestety wtyczka nie jest idealna. Znane błędy:
- formuła robi z postem rzeczy dziwne a ciekawe, jeśli jest umieszczona w [code]
- podczas edycji, jeśli kliknie się na podgląd, znacznik [latex]FORMUŁA[/latex] zamieniany jest w polu edycji posta na [img]OBRAZ[/img], co może utrudnić przyszłą edycję
- po edycji konieczne może być odświeżenie grafiki/strony (przeglądarka może wczytać plik z pamięci podręcznej)
___
Generowany plik *.tex ma następująca treść:
\documentclass{article}\oddsidemargin 0pt \evensidemargin 0pt \pagestyle{empty} \usepackage{amssymb,amsmath} \begin{document} \Large $$FORMUŁA$$ \end{document}
Grafika generowana jest następująco:
latex -interaction=nonstopmode plik.tex >/dev/null 2>&1 dvipng -T tight -bg Transparent plik.dvi -o plik.png >/dev/null
Jeśli ktoś ma pomysł na podrasowanie, niech pisze.
fajnieby bylo jakby:
a) znacznik [img] pozwalal na podanie atrybutu alt
b) w tym atrybucie pokazywal sie wprowadzony kod latex-owy (byloby to m.in. ulatwienie przy edycji)
Ciekawa propozycja. Popatrzę...
azhagu, jak będzie poprawnie, w latexu czy w latexie? :>
Najlepiej bez :)
Trin napisał(-a):
azhagu, jak będzie poprawnie, w latexu czy w latexie? :>
Poprawnie będzie LaTeX-u. Traktuj X jak „ch”. Co zresztą napisałem pod „lateksowym” postem.
A ten wątek NIE jest od dyskusji, która się zrodziła, a ja ją kontynuję...
Ostatnio edytowany przez azhag (2010-05-15 13:49:20)
Jeszcze raz, jako że wtyczka została wymieniona. Tym razem za obrazki odpowiedzialny jest mathtex, do którego sam zmodyfikowałem parser forum.
Użycie identyczne jak poprzednio:
[latex]y(\infty) = \lim_{t\to\infty} y(t) = \lim_{s\to 0} \left(s \cdot G(s) \cdot U(s)\right)[/latex]
Dodatkowo, jeśli użytkownicy DUG-a będą mieli potrzebę użycia -a poza forum (na swojej stronie, w rozmowie na komunikatorze) — adres obrazka to http://forum.dug.net.pl/latex/?FORMULA. Nie powinniśmy mieć nic przeciwko okazjonalnemu korzystaniu, aczkolwiek jeśli ktoś korzysta z -a na swojej stronie regularnie, prosimy jednak o rozważenie instalacji podobnej wtyczki we własnym zakresie.
Ok... a jaki cel ma ta wtyczka na forum o systemie operacyjnym?
Jeden z użytkowników poprosił
(...) tak mi się tylko wspomniało odnośnie tematu o adreach IP, się ludzie męczą w wypisywanie potęg w jakiś dziwnych zapisach :) A ja nie mogłem pierwiastka zapisać :))
Może i forum o systemie operacyjnym, ale jednak zdarza nam się czasem coś liczyć, prawda? ;)
kayo napisał(-a):
Ok... a jaki cel ma ta wtyczka na forum o systemie operacyjnym?
taki sam, jak na każdym innym forum - umożliwia stosowanie formatowania lateksu.
ps: jakie pytanie - taka odpowiedź :P
ten nieszczęsny prowokator to.. wuc "wódz" :) Jeszcze raz ślicznie dziękuję azhagu
Hmm... latex się skopał. :/
Chyba trzeba przekompilować latexa i/lub dvipng... Nie ma to jak Gentoo :/
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-12-14 14:35:42)
azhag napisał(-a):
Nie ma to jak Gentoo :/
Jak mam to rozumieć? :>