Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-04-29 10:14:25

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Sprzętowe odzyskiwanie danych z płyt CD/DVD?

Witam wszystkich.

Ostatnio padło mi trochę nośników DVD - co prawda przejechałem je kiedyś dvdisaster i mam dane korekcyjne, ale już wiem że co najmniej w jednym wypadku uszkodzenia są zbyt duże (ale jedną płytkę dvdisaster naprawił ;] )... stąd nachodzi mnie takie pytanie - czy ktoś słyszał o jakimś sprzęcie do odzyskiwania danych z nośników typu CD/DVD? Nie wiem, może jakiś napęd ze znacznie czulszym laserem albo coś w tym stylu?

Pytam z ciekawości bo jakoś na pierwszy rzut oka na necie nic o takich rozwiązaniach nie ma, a jakoś nie chce mis się wierzyć że w profesjonalnych centrach do odzyskiwania danych stosują zwykłe napędy DVD-RW za 50 zł...

Pozdro.

#2  2010-04-29 23:14:11

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Sprzętowe odzyskiwanie danych z płyt CD/DVD?

probowales czytac te plyty w kilku roznych napedach ... bo z gorszymi plytkami jest tak ze jedne napedy juz nie daja rady a inne czytaja calkiem ok ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2010-04-30 13:37:34

darian - Użytkownik

darian
Użytkownik

#4  2010-05-01 00:04:27

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@bercik:

Próbowałem - ale niektóre płyty są "beyond repair" ale jest to wina jakiejś złej partii płytek w cake'u - niestety zakupiłem 50 i wszystkie po kolei szlag trafia - czasami po parunastu miesiącach czasami po kilku dniach od nagrania, na szczęście niewiele z tych płytek pozostało.

@darian mnie nie chodzi o danie płytki do odzyskania ;], tylko o dowiedzenie się, czy istnieje jakiś sprzęt który służy konkretnie do tego, np czytniki ze znacznie czulszymi laserami które mogłyby lepiej radzić sobie z odczytywaniem uszkodzonych płyt.

Pytam z czystej ciekawości - nic więcej.

P.S

Dvdisaster po dwóch dniach odzyskiwania dał radę całkowicie odtworzyć płytę która normalnie była czytelna w 40 procentach - całkiem ładnie ;]

Stopka forum