Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-04-25 09:51:06

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

zarobki w IT

natknalem sie na ciekawy artykul.przyznam szczerze, ze zaskoczyla mnie gora tabeli :)
i to na plus. a co Wy na to? prawda li to?

#2  2010-04-25 09:53:49

urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Serwis

Re: zarobki w IT

było by łatwiej określić swoje zdanie gdybyś dostarczył linkacza ;p

A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

#3  2010-04-25 11:01:55

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Taa, to ciekawe co mówisz ;]

#4  2010-04-25 11:20:17

debianus_userus - Członek DUG

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Kazdy zarabia tyle ile wytargowal na rozmowie kwalifikacyjnej oraz jak bardzo jest potrzebny firmie.

#5  2010-04-25 11:30:16

ZiomekPL - Członek DUG

ZiomekPL
Członek DUG

jak coś tworzysz, to rób to tak, aby nikt inny poza tobą potem tego nie rozszyfrował :D

Gentoo! user

#6  2010-04-25 11:39:11

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Kolega ma pewnie na mysli tego linka:
http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Ile-zarabiaja-pr … iadomosc.html

Generalnie zestawienie z dupy bo zarabiam wiecej niz w tej tabelce :P zreszta Sedlak&Sadlak malo wiarygodne podaja kategorie zaszeregowania.
Bo jeszcze nie widzialem a dane mi bylo pracowac w 3korporacjach aby dobry DBA zarabia mniej do analityka :)

Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2010-04-25 11:41:06)

#7  2010-04-25 15:12:46

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

faktycznie pojechalem po bandzie.ale zwroccie honor pracownikowi linii lotniczej, po ostatnich przejsciach z wulkanem :)
poza tym Dug mi sie sypie, bo nie podswietla nowych wiadomosci.
oczywiscie link dobry :)

a konkretniej to o ta strone mi chodzi:
http://praca.wp.pl/kat,18453,title,Ile-zarabiaja-pr … domosc.html?P[page]=3

dobra wiadomosc dla linuksiarzy ?  :)

Ostatnio edytowany przez janosik (2010-04-25 15:20:26)

#8  2010-04-25 17:26:51

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

debianus_userus napisał(-a):

Generalnie zestawienie z dupy bo zarabiam wiecej niz w tej tabelce :P zreszta Sedlak&Sadlak malo wiarygodne podaja kategorie zaszeregowania.
Bo jeszcze nie widzialem a dane mi bylo pracowac w 3korporacjach aby dobry DBA zarabia mniej do analityka :)

To są średnie, wiesz nie ma jak Warszawa, zarobki potrafią być 2-3 razy większe niż w innych miejscach kraju. Jeśli jesteś ponad średnią to gratulacje i w sumie nie ma co się dziwić. Jeśli ktoś jest ponad kreską to raczej pracuje w Warszawie. No ja widziałem, że analityk zarabia więcej od dobrego DBA, ale miło że masz inne doświadczenia. Bo ja spotkałem analityków, którzy raczej nie zasługiwali na swoje pensje, a praca z nimi była cierpieniem ;]

#9  2010-04-25 20:06:33

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

kamikaze napisał(-a):

debianus_userus napisał(-a):

To są średnie, wiesz nie ma jak Warszawa, zarobki potrafią być 2-3 razy większe niż w innych miejscach kraju. Jeśli jesteś ponad średnią to gratulacje i w sumie nie ma co się dziwić. Jeśli ktoś jest ponad kreską to raczej pracuje w Warszawie. No ja widziałem, że analityk zarabia więcej od dobrego DBA, ale miło że masz inne doświadczenia. Bo ja spotkałem analityków, którzy raczej nie zasługiwali na swoje pensje, a praca z nimi była cierpieniem ;]

Niestety nie jest juz tak sielankowo jak kiedys (np. 3 lata temu) gdzie mozna bylo krzyczec np. zaporowe stawki. Teraz roznica miedzy Warszawa a Wrockiem czy Poznaniem nie jest juz tak duza a koszty zycia znacznie mniejsze.
Co do analityka o wszem jest to mozliwe ze zarobi wiecej ale jest to raczej bardzo sporadyczne dobry DBA z praktycznym OCP a daj Boze z OCM to juz Bog w firmie.
Generalnie dla mnie analityk powinien zarabiac mniej jak tester po tym co widze u siebie w pracy to opierd.... sie na calego a jak juz to splodzi 2 strony bzdur A4 i strasznie zarobiony :)
A w systemie to ciagle trzeba co robic, to jakas migracja, to nowy system trzeba wdrozyc zawsze cos i dotyka sie niezadko danych od ktorych zalezy byc albo nie byc calej firmy...

#10  2010-04-25 22:07:05

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Jestem tego samego zdania, u mnie analityk odbierał maile i telefony i zwalał robotę na programistę, a nawet często decyzje i odpowiedzialność. Szkoda kasy na analityków gdy i tak programista musi się sam dogadać z klientem. Teraz zmieniam prace i możliwe, że to się zmieni na plus bo już co nieco słyszałem. Co do wawy też słyszałem, że już się skończyła, bo w innych miejscach też można zarabiać. Może przesycenie, każdy jedzie do wawy z nadzieją na dobrą prace z miejsca. Póki co mimo, że mam nie daleko to mnie jakoś nie ciągnie. Szkoda czasu na stanie w korkach przy dojeździe do pracy.

#11  2010-04-26 17:57:47

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

Najbardziej bylem zadowolony jak pracowalem w firmie panstwowej - srednie zarobki jak na warszawe ale za to moglem sie bardzo duzo nauczyc i w wiekszosci bez stresowo. W korporacji teraz tez nie jest zle a zarobki  nie sa o wiele wieksze niz w poprzedniej panstwowce... Generalnie jak sie ma te 5k na łape to idze spokojnie zyc w miare komfortowo.

#12  2010-04-26 20:08:45

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

to fajnie, ze sie wypowiedzieliscie. bylem po prostu ciekaw, bo ziomal chce mnie wciagnac na prograqmiste php (zero obiektowki wszystko strukturalne) za okolo 3500 na lape plus raz na pol roku premia okolo 4k, co srednio daje okolo 4k na reke i nie wiedzialem co o tym myslec (nie mam doswiadczenia komercyjnego)-ale teraz juz rozeznanie mam :)
dzieki

#13  2010-04-26 22:29:01

stepien86 - Członek DUG

stepien86
Członek DUG

w jakim miescie sa te zarobki o ktorych piszesz ?

manual ponad wszysytko....konsola ponad manual

Debian GNU Linux

#14  2010-04-26 22:32:03

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

Myślę że 3500 zł na rękę jako pierwsza praca to jest dobra oferta :]

#15  2010-04-27 08:06:56

debianus_userus
Członek DUG
Serwis

BiExi napisał(-a):

Myślę że 3500 zł na rękę jako pierwsza praca to jest dobra oferta :]

Popieram jak na pierwsza prace i nawet w warszawie to bardzo dobra oferta. Srednio z tego co sie orientuje to po studiach mozna max liczyc na 2500-3000 wiec 3500 to jest ekstra kasa jak na poczatek.

#16  2010-04-27 16:25:02

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

To ja pamiętam jak 4 lata temu takim magicznym progiem było 1200 ;]

#17  2010-04-27 17:53:17

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

stepien86 napisał(-a):

w jakim miescie sa te zarobki o ktorych piszesz ?

w warszawie.generalnie z lodzi to moglbys nawet dojechac, bo teraz macie dobre polaczenie. a ogloszen multum.

#18  2010-04-27 18:55:52

szewczyk - Stary wyjadacz :P

szewczyk
Stary wyjadacz :P

orjentuje się ktoś jakie zarobki początkowe są programisty PHP w wrocku ?

Stopka forum