Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
Przyznaję się na wstępie, że piszę tutaj z czystego lenistwa i nie chce mi się rejestrować na forum avasta. Mam (miałem) antywirus Avast na swoim kompie i po jednej z aktualizacji po prostu szlak szlag go trafił i wyświetla mi
An error occured in avast! engine: Invalid argument
Wiecie co z tym zrobić?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Bober (2010-04-09 19:43:12)
AVG ...... róólez
eee... antywirus na Linuksie??
Żeby nie rozprzestrzeniać windowsowych wirusów np. w mailach w załącznikach, tak mi przynajmniej powiedziano.
masz clamav w repo
gielo napisał(-a):
odinstaluj i zainstaluj na nowo
Heh takie rzeczy to robię od razu. Nie skutkują to wtedy zadaje pytanie na forum.
Ten clamav to skuteczny jest? słyszałem złe opinie o nim.
Nie wiem jaki jest
nigdy nic nie znalazl - ale i przy aktualizacjach problmu nie bylo.
(to chyba najczesciej polecany antyvir pod Linuksa - clamav)
Bober napisał(-a):
gielo napisał(-a):
odinstaluj i zainstaluj na nowo
Heh takie rzeczy to robię od razu. Nie skutkują to wtedy zadaje pytanie na forum.
Ten clamav to skuteczny jest? słyszałem złe opinie o nim.
Ja słyszałem złe opinie o Dacii (takie auto).
Należy w konfigu prawidłowo ustawić link do bazy z aktualizacjami. Aktualizacje są pobierane codziennie. Możesz skanować wybrane dyski, partycje, katalogi, poszczególne pliki. Ostatnio przeskanowałem koledze pendraka i usunąłem trzy robale, którym skanery windowsowe nie mogły dać rady, a kolega nie chciał pendraka formatować.
Jest graficzna nakładka pod KDE = klamav (przez k, nie przez c)
clamav działa na większości serwerów linuksowych, a że one stanowią spory procent serwerów internetowych w tym poczty, a użytkownicy poczty w windows nie są zalewani masą wirusów, trojanów i innego syfu to znaczy że jest ok i spełnia swoja funkcję. Sam z niego korzystam na kilku serwerach i nie widzę problemów.
Ostatnio edytowany przez gielo (2010-04-08 10:33:43)
Problem jest związany z parametrem jądra shmmax. Przy którejś aktualizacji baza zwiększyła się na tyle, że trzeba zwiększyć domyślne ustawienia aby Avast działał. Na przykład na takie:
sysctl -w kernel.shmmax=100000000
Dzięki! Póki co zadowalam się tym clamav. Sprawdziłem to co podał mircan i działa. Jeszcze raz dziękuje.