Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, zainstalowałem sobie wine-unstable i zainstalowałem Diablo II, natomiast w czasie testu grafiki pojawia mi się taki błąd
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes) Major opcode of failed request: 151 (GLX) Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent) Serial number of failed request: 8468 Current serial number in output stream: 8468
glxinfo | grep direct
direct rendering: Yes
wine-unstable 1.1.32-1
1. Podać jaka karta graficzna.
2. Zaktualizować wine do najnowszej wersji stąd: http://www.winehq.org/download/deblenny
3. Pobrać i zainstalować glide-wrapper stąd: http://www.zeckensack.de/glide/archive/GlideWrapper084c.exe, oraz ustawić diablo żeby korzystało z 3Dfx niego zamiast z D3D/DDraw jeżeli nie pomoże, spróbować reszty sterowników sterowników (dobrze powinien chodzić na DDraw o ile mnie pamięć nie myli).
Jak nic z powyższego nie pomoże: zrobić nowy wineprefix (polecenie wineprefixcreate --prefix /sciezka/do/prefixu) i w nim na nowo zainstalować (WINEPREFIX=/sicezka/do/prefixu wine nazwa.exe - przed każdym uruchomieniem wine należy podawać WINEPREFIX=/scieżka/ ).
Jak i to nie pomoże to będziemy myśleć.
karta graficzna zintegrowana intela: 4 Series Chipset, ale co najważniejsze, to wcześniej chodziło, coś się popsuło po odpaleniu skryptu do czyszczenie od kodzika
aptitude purge $( dpkg -l | awk '/^rc/{ print $2 }' )
po uruchomieniu GlideWrapper/configurator.exej est podobny błąd
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes) Major opcode of failed request: 151 (GLX) Minor opcode of failed request: 5 (X_GLXMakeCurrent) Serial number of failed request: 234 Current serial number in output stream: 234
a się wysypuje w czasie testu grafiki, przed wyborem 2D/3D
Ostatnio edytowany przez Cosik (2010-04-01 16:15:40)
Cosik napisał(-a):
coś się popsuło po odpaleniu skryptu do czyszczenie od kodzika
Kod:
aptitude purge $( dpkg -l | awk '/^rc/{ print $2 }' )
To tylko usuwa pliki konfiguracyjne po pakietach, których już nie masz, imho bez związku z problemem.
BTW, polecenie
aptitude purge ~c
da dokładnie taki sam efekt ;)
ArnVaker napisał(-a):
BTW, polecenie
Kod:
aptitude purge ~cda dokładnie taki sam efekt ;)
o tym to nie wiedziałem, a tak swoją drobą, to reboot pomógł, tylko dziwi mnie to że wcześniej nie pomagał (?).