Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-03-24 16:25:52

Luc3k - Użytkownik

Luc3k
Użytkownik
Serwis

Uszkodzony dysk, a ochrona danych

Padł mi jeden z dysków w serwerze firmowym. Wygląda to na uszkodzenie mechaniczne. Dysk posiada jeszcze dwuletnią gwarancję. Chciałbym zapytać - może ktoś się orientuje - co w sytuacji kiedy awarii ulega dysk, na którym zawarte są newralgiczne dane (dane księgowe, bazy danych). Odsyłać dysk do producenta licząc, że nic z tego dysku nie wycieknie?

#2  2010-03-24 17:42:36

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Uszkodzony dysk, a ochrona danych

Ja przy newralgicznych danych nie ryzykuję, dysk idzie na straty... Nigdy nie ryzykuje aby kiedyś jakieś wydruki z firmowego dysku znalazły się "przypadkowo" na śmietniku...

W mojej firmie są odpowiednie procedury w zależności od sprzętu w jakim jest zamontowany dany nośnik, w przypadku newralgicznych danych dysk idzie na straty - ma być mechanicznie zniszczony.

#3  2010-03-24 17:49:20

grzesiek - Użytkownik

grzesiek
Użytkownik
Serwis

Dz. U. z 2004 r. Nr 100, poz. 1024
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i
organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do
przetwarzania danych osobowych

Urządzenia, dyski lub inne elektroniczne nośniki informacji, zawierające dane osobowe, przeznaczone do:
1) likwidacji — pozbawia się wcześniej zapisu tych danych, a w przypadku gdy nie jest to możliwe,
uszkadza się w sposób uniemożliwiający ich odczytanie;
2) przekazania podmiotowi nieuprawnionemu do przetwarzania danych — pozbawia się wcześniej zapisu
tych danych, w sposób uniemożliwiający ich odzyskanie;
3) naprawy — pozbawia się wcześniej zapisu tych danych w sposób uniemożliwiający ich odzyskanie albo
naprawia się je pod nadzorem osoby upoważnionej przez administratora danych.

#4  2010-03-26 11:05:30

Luc3k - Użytkownik

Luc3k
Użytkownik
Serwis

andreq napisał(-a):

Ja przy newralgicznych danych nie ryzykuję, dysk idzie na straty... Nigdy nie ryzykuje aby kiedyś jakieś wydruki z firmowego dysku znalazły się "przypadkowo" na śmietniku...

W mojej firmie są odpowiednie procedury w zależności od sprzętu w jakim jest zamontowany dany nośnik, w przypadku newralgicznych danych dysk idzie na straty - ma być mechanicznie zniszczony.

Też bym tak zrobił gdyby nie uparta księgowa, której bardziej zależy na tym, żeby nie stracić gwarancji niż na danych, które mogły by wyciec.

#5  2010-03-26 16:09:17

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

To się podeprzyj tym co napisał grzesiek, ze są na dysku dane osobowe, a nie możesz ich usunąć w celu przekazania do naprawy, więc musisz zniszczyć dysk.

Jak będzie w dalszym ciągu chciała wysłać to powiedz jej, ze jej szef jako administrator tych danych głową odpowie za ewentualny wyciek - a co potem będzie.

Ja jestem w o tyle dobrej sytuacji, że do systemów przetwarzających dane osobowe mam gotowe polityki bezpieczeństwa i instrukcje zarządzania systemami informatycznymi - tam mam wszystko napisane.

#6  2010-03-26 18:01:36

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

warto poczytać u mnie polityka bezpieczeństwa na tym jest oparta.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#7  2010-03-28 11:43:13

Luc3k - Użytkownik

Luc3k
Użytkownik
Serwis

Dzięki za wskazówki. Jutro będzie kolejna przeprawa z księgową i dyrekcją - zobaczymy co wymyślą.

Stopka forum