Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 10 11 12 13 14 … 51 ▶
@ debianus_userus
No, każdy ma swojego guru, moim jest Arn :)
Na moim lapku lenny zamula, poza tym jest wielki jak pociąg towarowy. Mam porównanie, bo lapek ma pentium M 1,7 MHz i 512 MB RAM, a blaszak ma dwurdzeniowego athlona 2GHz i 1024 MB RAM. Na blaszce lenny jest ok, na lapku bootuje się ponad minutę, a potem zamula. Pod gentoo odżył.
Problem z kompilacją? Skoro mam blaszaka, to nie będę do lapka pakował gnome, gimpa i open offica. Wystarczy fluxbox, abiword, gnumeric i chyba najcięższy firefox. Poza tym włączam kompilację skrośną i kompilację dla lapka robią oba komputry.
Nie mam zamiaru zmieniać komputera co 2 lata. Lapek ma 5 lat i działa, blaszak ze 3 lata temu miał modernizację (płyta i procek), w tym roku dostał dysk.
Ja też podziwiam tych, którzy kochają freebsd, choć sam uważam to za dziwactwo. Ale nie wejdę na tamten wątek, żeby o tym wspomnieć ;)
Poza tym, podobno UE ma zabronić kompilacji ze względu na zużycie energii :)
Edyta:
W ogóle wszystko jest bez sensu, bo można zainstalować ubuntu...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-22 08:47:20)
ippo76 napisał(-a):
No, każdy ma swojego guru, moim jest Arn :)
ROTFL :D
To może cię ten firefox zamula? Zainstaluj jakąś przeglądarkę na webkicie, są całkiem szybkie i co najważniejsze nie żrą tylu zasobów. Jeśli ci się debian uruchamia minutę to może wystarczy nieco optymalizacji, zresztą ciekawe jest co piszesz, kiedyś miałem na takiej maszynie ubuntu z gnome i zasuwał aż miło, na athlonie 1GHz i 128 ramu działał Kate z xfce i officem wcale nie wolniej aniżeli na p4 i 1Gb ram. Może zamiast tego fluxboksa lepszy będzie np framebuffer, i w końcu nie będzie nic mulić :P
Zamiast optymalizować debiana to już wolę optymalizować gentoo :)
ippo76 napisał(-a):
Zamiast optymalizować debiana to już wolę optymalizować gentoo :)
A zamiast optymalizowac linuksa wole zoptymalizowac flaszke :)
Dawno, dawno temu pewnie z 4lata jak instalowalem gentoo i po 2dniach kompilacji systemu razem z KDE jak zobaczylem, ze cos sie skopalo przy ostatniej paczce to az sie co nie poplakalem i powiedzialem niet ;)
Tak z ciekawosci Gentoo dorobilo sie jakiegos graficznego/ncurses instalatora by nie trzeba bylo klapac tylko mozna bylo wyklikac proces instalacji?
debianus_userus napisał(-a):
Tak z ciekawosci Gentoo dorobilo sie jakiegos graficznego/ncurses instalatora by nie trzeba bylo klapac tylko mozna bylo wyklikac proces instalacji?
Nic mi nie wiadomo na ten temat. Zdaje się, że jest jakieś livecd ale czy graficznie? Najlepiej sam sprawdź :)
Gentoo Linux Installer => http://www.gentoo.org/proj/en/releng/installer/
2009-01-13: GLI Officially Deprecated
A few months ago the Gentoo Release Engineering team changed the way that releases are done to simplfy, automate, and provide more current release media on a more regular basis. One of the consequences of this is that the livecds are no-longer being released. This leaves the installer with no place or function any longer. The installer developers have all moved on to other projects, leaving GLI in an unmaintained state. We can no-longer offer support for the 2008.0-r1 LiveCDs for x86 and amd64, though we expect it to work for those that use it. During this project's five year existence, it has been both a pride for Gentoo and a source of controversy. The Gentoo Handbook is still the official installation method for Gentoo. For those still seeking to do automated gentoo installs, please see the Quickstart project. -Codeman
Był sobie instalator... :)
Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2010-03-22 18:07:20)
May the Force be with you
ten instalator i tak nigdy nie działał
Mam problemik - debianowe skrypty do połączenia z internetem przez modem w komórce nie chcą mi działać. Znalazłem opis do ppp na gento Mógłbym coś z tego skleić razem ale:
1) pod gentoo nie mam demona pppd, a w debianie trzeba go wystartować przed komendą
pppd call gprs
2) w opisie z drugiego linku skrypt jest dowiązany do net i startuje go
/etc/init.d/net
- z tym, że ja nie chcę automatów; modem gprs jest mi potrzebny ze 3 razy w roku i chciałbym go startować z palca na żądanie.
Jakieś pomysły?
debianus_userus napisał(-a):
Podziwiam was Panowie za milosc do Gentoo, w innym watku kolega vermaden madrze napisal dlaczego nie ma sensu bawic sie w kompilacje tylko jechac z paczek ;)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=141516#p141516
Po roku użytkowania moja miłość do Gentoo nieco osłabła. System posiadający wiele zalet i świetnych narzędzi, jednak długaśne (przy niektórych portach) kompilacje (nie zawsze udane...) potrafią zniechęcić.
Po ostatnio przeżytej "katastrofie dyskowej" (spowodowanej wspólnym wysiłkiem - bsd i moim...) zainstalowałem na nowo Debiana testing.
Nie mam wrażenia, że system działa wolniej.
Inna sprawa, że gdybym przed instalacją Gentoo natknął się na ten wątek, w którym trudności piętrzą się niesamowicie, to pewnie bym zrezygnował jeszcze przed pierwszym chrootem...
Teraz przemyśliwam nad "zamrożeniem" mojego Gentoo na jakiś czas i przejściem na wersję stabilną.
Powinno to nieco zmiejszyć częstotliwość kompilacji.
einsam napisał(-a):
.... w którym trudności piętrzą się niesamowicie, to pewnie bym zrezygnował jeszcze przed pierwszym chrootem...
E tak naprawdę poszło o zakurzony procesor :)
Reszta to pierdoły.
Teraz przemyśliwam nad "zamrożeniem" mojego Gentoo na jakiś czas i przejściem na wersję stabilną.
Powinno to nieco zmiejszyć częstotliwość kompilacji.
Ja zawsze stawiam na stable. Nie mam siły do testowania oprogramowania. Mogę grzebać ale raz - potem ma działać ;)
einsam napisał(-a):
Też niedawno, nie dalej jak w tym wątku, naszła mnie taka myśl... ale minęła póki co :) W każdym razie pogooglałem chwilę i najbardziej rozsądny sposób przejścia z unstable na stable jaki się wyłonił wygląda imho mniej więcej tak:
* ~ z make.conf out
* cd /var/db/pkg/ ; for package in */* ; do echo =$package ~amd64 >> /etc/portage/package.keywords ; done
* snapshot aktualnego drzewa do lokalnego overlaya
I tyle — aktualizować normalnie, z czasem system dopadnie stabilność, a ryzyko wywalenia się czegoś przy cofaniu żadne...
Nikt nie ma pomysłu na pppd czy po prostu post umknął?
Ja się zaaferowałem, bo mi dzisiaj Netia neta włączyła :D Nareszcie...
ArnVaker napisał(-a):
Ja się zaaferowałem, bo mi dzisiaj Netia neta włączyła :D Nareszcie...
A, to wczoraj łączyłeś się telepatycznie?
Mam teraz dwie linie — na pierwszej jest neostrada na wypowiedzeniu, na drugiej jest Netia :)
O! Ja w zasadzie też mam 2 nety, bo swój i żony :) Ten durny W7 nie potrafi się połączyć z moją siecią przez wi-fi...
Podnoszę.
Pytanie do tych, którzy używają ssh - macie pliki /etc/hosts.allow /etc/hosts.deny ? W debianie są defaultowo... a w gentoo ich nie ma....
A ja mam takie pytanie chyba retoryczne, bo generalnie skompilowałem już jądro poustawiałem fstaba i czy mogę teraz dopisać tego gencioka do istniejącego już Debianowego Gruba 2? ;)
A gdybym napisał, że nie możesz, to byś uwierzył?
Pewnie nie :) Dlatego mówiłem, że to retoryczne pytanie, w związku z tym zaczynam żałować że używam gruba 2 ale to nic - poczyta się :)
No, więc moje gentoo mi wstało w 3 sekundy - niemniej jednak jak przyszło się zalogować klawiatura nie teges :/
Jak znam życie to nie poustawiałem jej /etc/rc.conf?
Oczywiście wcześniej migrowałem na Baselayout-2 i OpenRC zgodnie z tym artykułem - http://www.gentoo.org/doc/pl/openrc-migration.xml
i wszystkie polecenia tam wymienione weryfikujące tą czynność dały pozytywny wynik, ale nie wiem czy to ma związek/
W /etc/rc.conf nic nie ustawiałem...
Tzn nie tyle że pisze jakieś głupie znaczki w ogóle nie działa klawiatura usb...
Jądro kompilowałem wcałości nic z niego nie wycinając, bo chciałem najpierw żeby mi to w ogóle startło...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-03-31 19:15:22)
Spróbuj wypiąć i wpiąć :P Oczywiście udev, dbus i te inne ustrojstwa startują?
Strony: ◀ 1 … 10 11 12 13 14 … 51 ▶