Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-02-20 14:01:13

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Stary komp z Pentium III - włączenie ACPI wyłącza wiatrak na procku

Witam wszystkich - problem jak w temacie, chodzi o router który jakiś czas temu złożyłem - chciałbym wreszcie zacząć korzystać z opcji wyłączania go na życzenie poprzez ssh. Problem jest taki że standardowo ACPI jest wyłączone ze względu na starość BIOS'u, kiedy je włączę wiatraczek na procku się wyłącza co grozi przegrzaniem. Najpewniej wina leży w braku sensorów temperatury na procesorze, przez co wg ACPI jest zawsze 0 stopni. Jak temu zaradzić? Próbowałem już dodać "fan" oraz "thermal_sys" oraz "thermal" do /etc/modprobe.d/blacklist.conf ale nic to nie dało (są wczytywane przy starcie systemu... mimo blacklistowania).

Jakieś pomysły?

Ostatnio edytowany przez Huk (2010-02-20 14:20:00)

#2  2010-02-20 16:19:14

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Stary komp z Pentium III - włączenie ACPI wyłącza wiatrak na procku

Jak to jest pentium III to wystarczy puścić wiatrak na 5V z molexa, lub z zasilania fdd.

#3  2010-02-20 17:38:10

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

albo podłącz wiatrak pod inne gniazdo na płycie (np. "system fan" zamiast "cpu fan")

linux regd. user #248790

#4  2010-02-21 15:05:26

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Pod wszystkie inne gniazda na płycie próbowałem - zawsze ACPI wykrywa i wyłącza wiatrak - jak na złość, jeszcze muszę się rozejrzeć za szelką do fdd.

Wolałbym rozwiązać programowo, ale z jakichś dziwnych względów, nawet pomimo usunięcia z jajka modułów fan i thermal są on "niby" ładowane - cuda normalnie...

Czekam na jeszcze inne pomysły.

#5  2010-02-21 18:27:46

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Pod wszystkie inne gniazda na płycie próbowałem - zawsze ACPI wykrywa i wyłącza wiatrak - jak na złość, jeszcze muszę się rozejrzeć za szelką do fdd.

Ciekawa płyta - wyłącza nawet chassis fan?
Co do szelki fdd - znajdź starą stacje dyskietek i wlutuj złącze zasilania, koszulka termokurczliwa i trochę pracy lutownicą i jest, dodatkowo złącze do wiatraka można wlutować z uszkodzonej płyty głównej ;-)

#6  2010-02-21 20:54:08

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

andreq napisał(-a):

Ciekawa płyta - wyłącza nawet chassis fan?

no właśnie, coś jest nie halo. ten wentyl nie jest przypadkiem sprawny inaczej?

linux regd. user #248790

#7  2010-02-21 20:54:48

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Płyta ta Procomp B680-683, jedyne porty do podłączenia wiatraka to dwa przy procku i jeden  pomiędzy portami ISA, innych nie widzę a w instrukcji niewiele jest na ten temat,niestety wszelkie lutowania odpadają ze względu na brak... lutownicy ;], mam jeszcze płytkę serwerową z dwoma PII 200, też na slocie - najwyżej spróbuję przełożyć procka... albo skręcę kompa z tamtej płyty ;] (i tak miałem to zrobić ale nie mam póki co ochoty), jest co prawda jeszcze komp oparty o 486DX ale nie jestem pewny czy ruszy na tym sieciówka WiFI - może ktoś testował?

Wentylator na 100% sprawny, przy wyłączonym acpi kręci się aż miło

Ostatnio edytowany przez Huk (2010-02-21 21:54:21)

Stopka forum