Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2009-10-18 16:43:01

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Re: Netia blokuje mi dostęp do róznych serwerów.

Mam swój router. Probowalem kiedys go tak skonfigurować aby nie byc za natem ale mi sie nie udało. No bede musial wziac od kolegi ale ludzie sa tak uzaleznienie ze jest o to ciezko :) pozatym nie chce mi sie instalować syfu sterownikow na windzie, albo po prostu moj wezme do niego i sprawdze.

Pozdrawiam

#27  2009-10-18 16:53:08

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Jak masz Debiana to instalacja sterów w nim (zakładając że modem to speedtouch330 lub ZXDSL852(W WERSJI 1.0!!, inne instaluje się podobno dość dziwnie) = zainstalowanie pppd, wrzucenia firmwarów i edycja kilku linijek w 3 plikach - jak chcesz to podrzucę ci tutaj te pliki - zmienisz sobie tylko dane, zainteresowany?

#28  2009-10-18 21:06:21

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Spoko, spoko, dzięki ale obciążę tym winde pozatym nie wiem jaki modem ma kolega.

Pozdrawiam

#29  2010-02-05 22:45:42

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Witam po kilku miesiącach.
O niech mnie drzwi ścisną!!!
Do dzisiaj walczyłem  z tym netem. Zmieniłem z ciekawości ustawienie routera z pppoA na pppoE i normalnie zaczęły śmigać wszystkie strony.
Z tym, że  na stronie netii jest napisane ze dla użytkownikow na liniach TP (moj przypadek) ma być ustawienie pppoA i tak tez zawsze mialem, no ale kiedys sie to sknociło. Teraz zmieniłem na pppoE i jest w porządku.

Czy  mogę się wobec tego domagać od nich jakiegoś odszkodowania, bo przez kilka miesięcy włosy z głowy rwałem. No chyba ze to faktycznie router zwariował. Nie mam takiego drugiego do przetestowania. Sprawdzilem tylko na windzie na modemie usb kolegi i na nim dziala wszystko normalnie. A u mnie na routerze z wbudowanym modemem musi być to pppoE.

Jeszcze jedno.
Sprawdzając sekcje diagnostic z routerze mam "Fail" zarówno na pppoA jak i n apppoE przy "Test ATM OAM F5 segment ping:"
Kto się orientuje o co biega?

Pozdrawiam

#30  2010-02-06 00:44:54

jarski185 - Członek DUG

jarski185
Członek DUG
Serwis

Spotkałem kiedyś taką sytuację, natomiast odszkodowania raczej Ci raczej nikt nie przyzna. Jeżeli jest to Twój router to pewnie usłyszałbys-konfiguruj se go Pan sam. Błąd pingowania o którym napisałeś to chyba też coś dosyć błahego Takie testy różnie działają, tym bardziej, że nie każdy każdy host odpowiada na zapytania, więc tym bym się nie sugerował. Rozumiem oczywiście, że internet działa tylko poprostu Cie zafrapował ten błąd...

Ostatnio edytowany przez jarski185 (2010-02-06 00:46:28)

#31  2010-02-06 10:53:18

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Net po tej zmianie na pppoE dział teraz w całości. Ale przez kilka miesięcy nie działał w całości. Ja wprowadziłem takie ustawienia jak netia wymaga dl alini TP i w trakcie trwania umowy chyba coś zmienili nie informując mnie o tym, nawet gdy zgłaszałem dwa razy usterke. No chyba ze to moj modem się jakoś przekręcił. Nie wiem.

Pozdrawiam

#32  2010-02-06 11:38:05

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Szczerze powiedziawszy jestem zdziwiony że w ogóle działa - PPPoE to w zasadzie jest nieco inny protokół niż PPPoA - zasada jego działania też jest nieco inna - tym bardziej dziwi fakt że po zmianie net w ogóle chodzi...

Być może to jest wina samego routera (nie wiem czy już było to mówione, ale jak możesz przypomnij jakiej firmy to router i jaki model), jakieś bugi w oprogramowaniu, co prawda wiem że Netia stosuje PPPoE - ale na swoich własnych łączach internetowych na których do komunikacji wykorzystuje się właśnie urządzenia PPPoE - ale na łączu TP powinno to chyba nie działać, dziwne...

#33  2010-02-06 21:52:37

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Router to TPlink TD-8840. Zaznaczam ze kiedyś wszystko smigało.

Pozdrawiam

#34  2010-02-06 23:23:31

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Heh, już pierwszy wynik po wpisaniu w google "TD-8840 problems" wskazują na pewną korelację problemów:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1086635.html

Niby tutaj był to problem z sieciówką... ale możesz spróbować poustawiać tak jak napisano MTU.
Swoją drogą, wg wiki jedną z różnic pomiędzy PPPoA a PPPoE jest właśnie maksymalny rozmiar MTU - więc może autentycznie tutaj leży problem.

Jak dla mnie cały czas najdziwniejsze jest że coś zaprojektowane dla PPPoA - czyli sieć TPSA, działa w ogóle przy PPPoE - no chyba że coś się w tej kwestii zmieniło i sieć TP jest uniwersalna.

Co do tego że działało i przestało - to najpewniej doszło do jakiejś zmiany ustawiań na serwerach Netii - ale skoro na modemie działa normalnie, to raczej o odszkodowaniu możesz zapomnieć - niestety jak to ktoś wcześniej napisał, twój router - twój problem.

Zresztą nawet jakbyś masz router/modem od TP czy Netii i są problemy, to zwykle zbywają klientów twierdzeniem "U nas jest wszystko ok, to wina klienta" (zwłaszcza TP SA ale i Netia nie jest święta o czym za chwilę), nawet jak jest to bzdura - znam przypadek gdzie Netia przysyłała rachunki za net który nie chodził, mimo wielokrotnych telefonów do nich - dopiero po 6 miesiącach przestali, wymówka zawsze była ta sama "To niemożliwe że nie chodzi, u nas jest wszystko ok i musi chodzić", z drugiej strony w stosunku do mnie zachowali się (jak już net zaczął chodzić - wcześniej bywało różnie) całkiem w porządku - dopóki były problemy z transferem nie naliczali rachunków wcale - przy czym to były problemy potwierdzone na infolini (oficjalnie komunikat brzmiał "Jest za mała przepustowość na stykach TP SA i dopóki ich nie rozbudują to będzie tak chodzić") i występujące globalnie, w wypadku tego co opisujesz więcej jednak wskazuje na jakiś błąd z konfiguracją routera, a więc taki za który oni nie odpowiadają.
Ale spróbować zawsze można - ciekaw jestem co powiedzą.

#35  2010-02-07 00:17:23

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A czy przypadkiem przyczyna problemów nie tkwi w stwierdzeniu łącze Netii na Linni TP?

Bo mam trochę znajomych - którzy korzystają z różnych operatorów dsl, na łączu TP - i wszystkie działają wyraźnie gorzej od Neostrady.

Np. u znajomych łącze Netii 16 Mbit, awarie tylko trzy razy w tygodniu (średnio), po każdym zgłoszeniu awarii trwają jakieś naprawy? - w tepsie ich, spławiają, a monter netii się wygadał - że na kablach tepsy mają wieczne problemy.

Typowe w opisanym przypadku - to zanik netu około 16 - 18, lub częste restarty routera (przerwanie połączenia).

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#36  2010-02-07 00:56:28

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@Jacekalex:

To możliwe, ale z tego co wiem TP odchodzi od takich praktyk ze względu na wiszący nad nimi bat UKE. Ja miałem najpierw Neostradę 512 teraz Netię 1Mb i powiem że różnica jest niewielka i jest na KORZYŚĆ Netii (Neo sie potrafiło częściej rozłączać - nawet kilka razy dziennie, Netia potrafi chodzić znacznie dłużej), ponadto ostatnio zauważyłem że znajomi z Neo mają wyraźnie wyższe pingi do niektórych serwisów i pomiędzy sobą (np u mnie średni ping do onet.pl to 15ms a u innych osób z Neo 50 ms, o ile normalnie nie ma to większego znaczenia, o tyle kiedy chcieliśmy grać online w pingonielubną grę - miało spore), tak więc przynajmniej u mnie lepiej działa Netia.

#37  2010-03-25 18:48:26

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

korbol napisał(-a):

gdy wchodze na główną stronę www.interia.pl i ok ładuje się chce kliknąć w jakiś link z wiadomości czy innego serwisu z netii i klapa cały czas jest oczekiwanie na stronę i nigdy się ona nie włącza. Tak samo nie mam dostępu do strony www.liveleak.com  - w ogóle nawet na główną stronę, nie mogę wejść.

Mam tak samo, a właściwie miałem tak samo... Dwa dni temu założyli mi neta z netii na łączu tpsa (llu), jedyne co zmieniłem w ustawieniach routera to login i hasło dla netii. Radośnie klikając wczoraj po forum trafiłem przypadkiem na ten wątek i załapałem, że mam dokładnie ten sam problem.

korbol napisał(-a):

Zmieniłem z ciekawości ustawienie routera z pppoA na pppoE i normalnie zaczęły śmigać wszystkie strony.

Zatem też tak zrobiłem — router zachrypiał do mnie tekstem:

MTU 1500 is out of range [1370 - 1492].

Przestawiłem MTU na 1492, zatwierdziłem i faktycznie problem zniknął :) Poklikałem jeszcze trochę i okazuje się, że kluczowe jest przestawienie MTU, a że PPPoE wymusza niższe... Przy MTU 1492 wszystko działa prawidłowo (tak na oko) na każdym z poniższych:

* PPPoE VC-Mux
* PPPoE LLC
* PPPoA VC-Mux
* PPPoA LLC

Który z nich mam w takiej sytuacji zostawić? Każdy działa...

Nie wiem czy to ma związek, ale ta moja linia to w ogóle jakaś dziwna jest. Przedstawia się jako "ADSL2+ AnnexM EU-56" i synchronizuje się chyba na tyle ile maksymalnie może wyciągnąć nie tracąc stabilności. Aktualnie mam tak: 15824(Kbps) / 1276(Kbps) i faktycznie net chodzi mniej więcej ~14Mbit / ~1Mbit. To jest normalne? Ktoś z Was spotkał się już z takim przypadkiem?

PS Nie ma to jak DUG — najpierw znalazłem rozwiązanie, dopiero potem problem :D

#38  2010-03-25 19:05:33

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Panowie - nie czytaliście dzisiaj CB :)
miałem dokładnie, dokłądnie, dokładnie to samo.
W routerach jest ustawienie -> "pobierz DNS automatycznie"
Należy zmienić na OpenDNS:
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
i skończą się Wasze problemy. Niestety DNS-y Netii po prostu leżą. A TPSA nie wpuszcza "nie swoich" :)

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#39  2010-03-25 19:30:55

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

@Bodzio

Zmieniłem na OpenDNS — jeżeli wrócę teraz na MTU 1500, to problem nadal występuje dokładnie tak samo jak wcześniej. Na MTU 1492 działa prawidłowo zarówno na DNS-ach z automatu, jak i na zdefiniowanych OpenDNS. Zatem tutaj o co innego się rozbija...

#40  2010-03-25 19:46:16

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

W takim razie dzięki za info o MTU
Ja mam Netię na linii TP
...
zostaw VC-Mux (Netiownicy tak zalecają)

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#41  2010-03-28 08:39:06

rpc - Użytkownik

rpc
Użytkownik
Serwis

zmień sobie dns. U mnie było to samo wstawiłem dns z opendns i wszytkie problemy się skończyły. Mało prawdopodobne aby był to router. U kolegi to samo przestawiałem. Po prostu w netii szwankuje dns od jakiegoś miesiąca. Teraz wszystko działa jak powinno
Jak nie wiesz gdzie zmienić w routerze zmień na komputerze i przetestuj.

#42  2010-03-28 17:42:40

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

@rpc

Jeżeli to do mnie, to przeczytaj mój poprzedni post. Zmiana dnsów nie przynosi tu żadnych korzyści.

Stopka forum