Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-12-27 00:37:42

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Przejściówka PS/2->USB - raz działa od razu, raz po hotplug'u...

Witam wszystkich.

Zakupiłem sobie przejściówkę PS/2->USB taką że można wpiąć do niej 2 urządzenia (klawiaturę i mysz pod PS/2), głównie korzystam z tego w lapku którego klawiatura jest dość niewygodna - jednakże ostatnio podpiąłem to do stacjonarki no i dzieją się jajka... - mianowicie czasami klawiatura działa (myszka podpięta pod to urządzenie działa zawsze - więc przejściówka widoczna jest), a czasami muszę wyjąc i ponownie włożyć przejściówkę żeby Debian dostrzegł klawiaturę. Z początku myślałem że to wina X'a ale ostatnio jeszcze zanim włącył się tryb graficzny byłem zmuszon naprawić system plików i klawiatura z przejściówki nie działała, a po... "replugu" zaczęła działać. Nie wiem czym to może być spowodowane - mam nadzieję że ktoś będzie w stanie pomóc i skończy się wyciąganie i wkładanie adaptera co uruchomienie Debiana ;].

System:
Debian Testing, jajko 2.6.30-2-686;
Grafa GF9800GT stery 190.53;
Płyta Asus P5Q SE podpięte:
-klawiatura PS/2(ta działa zawsze)+druga klawiatura przez przejściówkę (ta raz działa od razu a raz wymaga wyjęcia i włożenia wtyczki)+2 myszki (jedna bezpośrednio na USB, druga przez dwie przejściówki: USB->PS/2->PS/2->USB )

Dodatkowo muszę zaznaczyć że takich jajek nie ma na Etch'u (tam działa póki co zawsze), na Windowsie (też działa zawsze) i co najdziwniejsze na Laptopie na którym też chodzi Debian testing z tym samym jajkiem...

Z góry dzięki za info.

#2  2009-12-28 00:38:13

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Przejściówka PS/2->USB - raz działa od razu, raz po hotplug'u...

co w przypadku gdy dziala od razu a gdy dopiero po odlaczeniu i podlaczeniu mowi dmesg?

Ostatnio edytowany przez bercik (2009-12-28 00:39:29)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-12-28 08:31:36

urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Serwis

Re: Przejściówka PS/2->USB - raz działa od razu, raz po hotplug'u...

może spróbuj odświeżyć porty USB ? zrób tak z 2-3x lsusb

A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Stopka forum