Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie, mam karte dźwiękową z Creativa i pod takij jednym nieciekawym systemem midi działa bezproblemowo a pod Debianem nie wiem jak skonfigurować. Konkretnie używam TuxGuitar i nie słysze dźwięku. Tak tak jestem noobem, znam się tylko na programowaniu pod Win32 ale na pewnym etapie mojego życia zauważyłem że są też inne, lepsze systemy :) :P
Pozdrawiam
Jaką kartę masz dokładnie? Jeżeli posiada ona sprzętowe „sound fonty” to wystarczy że je wczytasz - tutaj jak to zrobić:
http://www-uxsup.csx.cam.ac.uk/pub/doc/suse/suse9.0 … /ch18s09.html
Jeżeli masz jakąś kartę bez fontów to musisz użyć programu timidity++ - i ustawić go jako daemon, tutaj informacje:
http://www.geocities.jp/midi_organ_net/timidity/
A jak czegoś nie wiadomo – pytać (albo jeszcze lepiej – szukać na google ;] )
hmm... czytam czytam ale nic z tego nie rozumiem... jak sprawdzić czy mam te sound fonty? karta
*-multimedia:0
description: Multimedia audio controller
product: ES1371 [AudioPCI-97]
vendor: Ensoniq
physical id: 6
bus info: pci@0000:00:06.0
version: 06
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm bus_master cap_list
configuration: driver=ENS1371 latency=32 maxlatency=128 mingnt=12 module=snd_ens1371
Sprzętową obsługę Sound fontów mają karty oparte o chipset EMU10K1/K2 i staaaaaare modele SB AWE (zresztą też EMU tylko bardzo stary) - Ty jak widzę masz SB 128 PCI (lub coś podobnego - ES1371 to dobrze znany chipset tych kart) - tak więc o sound fontach możesz zapomnieć - a raczej o ich sprzętowym wykorzystaniu - pozostaje timidity - nadal możesz użyć pliczku 8MBGMSFX.SF2 (jest to 8MB (hmmm a może Mb? Nieważne zresztą) pliczek z fontami od SB Live! 5.1) - jednakże może to łamać licencje sterownika, ja bynajmniej tego używam - pliczek do pobrania tutaj:
http://alsa.opensrc.org/8MBGMSFX.SF2
Musisz zainstalować timidity, wrzucić ten pliczek w odpowiednie miejsce (poszukaj na stronkach które ci podałem - opis powinien tam gdzieś być) i uruchomić timidity w trybie daeomna - tyle. Sorry za ogólnikowy opis ale chwilowo siedzę na Windzie i nie mam jak sprawdzić dokładnie co gdzie i jak - bynajmniej ja robiłem wg stronek które ci podałem i dałem rade.
Podepnę się pod temat bo też naszła mnie ochota moze trochę potrzeba do pobawienia się midami.
Więc tak karta na chipie ca0106 więc powyższe sposoby odpadają.
Timidity gra licho bo licho ale coś tam jest (używa biblioteki freepats)
Natomiast interesuje mnie rosegarden gdyz jest to jakiś w miarę porządny edytor midów.
W nim zaś nie mam podsłuchu.
Jak więc sprawić abym to co obrabiam w rosegardenie słyszał na kompie.
EDIT W zasadzie sobie już poradziłem.
Wystarczyło zainstalowac aplikację qsynth i wczytac do niej soundfonty do których link jest w tym wątku i zaczęło grać.
Teraz jeszcze muszę poszukać jakichś lepszych sounfontów bo te są trochę "suche"
Inna sprawa że repowe jądro debiana niezbyt się nadaje do pracy z muzyką.
Trzeba by przekompilować tylko mi się nie chce :)