Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Postanowiłem zainstalować sobie 3.1 Sarge i podłączyć go do netu przez NEO. Wyszukałem w necie sposób na instalację modemu i zalecana tam była aktualizacja kernela. Poszukałem więc info na temat kompilacji i instalacji i niestety kicha. Mimo zainstalowania wymaganych pakietów, różnych ustawień konfiguracji przed kompilacją, nowy kernel rusza i w pewnym momencie wyrzuca KERNEL PANIC: Attepted to kill init! Nie może znaleźć 'nls_cp437.ko', 'pivot_root' i otworzyć 'dev/console' wypisując, że nie może znaleźć pliku. Co dziwniejsze przy starcie na nowym kenelu dysk na którzym jest zainstalowany system jest rozpoznawany jako 'hde' a nie jako 'hda' (dzieje się tak nawet kiedy kernel jest kompilowany i instalowany na dysku, który jest jedynym fizycznie podłączonym). Normalnie jak ładuje się system to widać, jak rozpoznawane są dyski np hda: SEAGATE...a w tym przypadku wysakuje hde: SEAGATE... Co może być tego przyczyną? Jeżeli ktoś mógłby pomóc i miałby jakieś sugestie to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
a może skopałeś konfigurację?
Przesłałem ci na Twoją pocztę config od mojego jądra 2.6.12
Ściągnij sobie nowe jajko (chyba że już masz) i skompiluj z tego configa
Możesz ewentualnie zmienić ustawienia dla procka - ja ustawiałem dla AMD bo tak mam
Może mam i coś nie tak w konfiguracji, ale wydawało mi się, że potrzebne rzeczy miałem zaznaczone i wkompilowane. Próbowałem z wersją 2.6.9 i 2.6.13, ale już biorę się za wersje 2.6.12. Wielkie dzięki za konfig, zmienie tylko opcje na intela i kompiluje.
W sargu jest kernel 2.6.8 i jesli sie nie myle wystarczy jedna (pierwsza) płyta zeby zainstalowac sterowniki do neo i uruchomic neta.
programem modconf zładuj moduł 'uhci_hcd'
skompilu i skonfiguruj sterowniki eagle-usb (najlepiej wersje 2.3.*)
Dzieki temu bedziesz miał neta i spokojnie sobie wszystko zaktualizujesz
Miałeś rację Bodzio z tym, że coś musiałem skopać w konfigu, bo na tym, który podesłałeś wszystko się skompilowało i odpaliło. Jeszcze raz dzięki za konfig.
FF , faktycznie po zainstalowaniu Sarge moduł 'uhci_hcd' jest już ładowany, ale żeby skompilować eagle to chyba trzeba mieć do tego źródełka kernela. No ale teraz skoro już mam i źródła i zrobione z nich jajko to teraz powalcze z instalacją neo, może się uda :)
Na pierwszej płycie sa zrodał kernela
Po przekompilowaniu nowego kernela już są niepotrzebne
Po przekompilowaniu nowego kernela już są niepotrzebne
Wiem, ale to wynika z troche innaczej przyjeteko toku rozumowanai w tej sprawie :P
ja bym to zorbił tak:
- instalacja systemu bazowego (bez xow)
- apt-get install <zrodla kernela z plyty>
- instalacja sterow do neo
- uruchomienie neta aktualizajce kompilacje i czego tylko dusza zapragnie :P
Po prostu mysle ze zabawa z kernelem przed uruchomieniem neta (a jest mozliwosc uruchomienia bez zabawy kernelem) jest dorgą troche dłuższą, ale tez prowadzi do tego samego celu, więc co kto woli :)
FF a tak z ciekawości spytam, gdzie można znaleźć je na tej płytce?
Kernela kompilowałem metodą Debiana, czyli do '.deb' i po zainstalowaniu muszę jeszcze stworzyć plik 'initrd', czy mozna jakoś włączyć go do paczki, żeby też mógł być instalowany ?
Kernela kompilowałem metodą Debiana, czyli do '.deb' i po zainstalowaniu muszę jeszcze stworzyć plik 'initrd', czy mozna jakoś włączyć go do paczki, żeby też mógł być instalowany ?
Obraz initrd nie jest włączany do paczki z kernelem, tworzą go skrypty poinstalacyjne pakietu. Aby to mogło nastąpić należy dodać do make-kpkg parametr "--initrd" podczas budowy pakietu. Aby nie przekompilowywać jądra zamiasta targetu "kernel_image" można użyć "binary-arch" w celu przepudowy samych pakietów z kernelem.
I jeszcze jedno, jeżeli masz jądro skompilowane z configiem ode mnie to nie musisz tworzyć pliku initrd. Wystarczy zahaszować tę linijkę w lilo.conf
Faktycznie po skompilowaniu initrd już nie musi być koniecznie ładowany. Mam jednak problem z uruchomieniem dysku na kontrolerze Ultra DMA PCI. Po standardowej instalacji systemu jest dostępny, ale po skompilowaniu nowego kernela juz nie. Może wiesz Bodzio, co trzeba włączyć w konfigu? Niestety potrzebuje dostępu do tego dysku na kontrolerze PCI, bo te na płycie już są zajęte. W sumie mógłbym sobie poeksperymentować jeszcze z kompilają jąda, ale juz tyle razy to robiłem bez większego powodzenia, a każde kompilowanie zajmuje kawał czasu.