Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dominik Kozaczko napisał(-a):
Reakcja na przedstawione przez nas argumenty była najpierw ciepła, a pod koniec wręcz entuzjastyczna (...). Spodobało się głównie to, że XMPP jest otwarty, wszechstronny, nie powoduje uzależnienia od konkretnego dostawcy i jest prosty do wdrożenia. Pani prezes stwierdziła, że to bardzo obiecująca technologia i UKE zamierza ją promować.
http://blog.dominik.kozaczko.info/2009/11/18/uke-popiera-jabbera/
(w związku z deficytem „mądrych” tematów, z pozdrowieniami dla narzekaczy ;])
azhag napisał(-a):
....
(w związku z deficytem „mądrych” tematów, z pozdrowieniami dla narzekaczy ;])
azhagu, zapraszam tutaj jest mała dygresja dot. licencji i routerów...
Po południu będą pisać tylko Ci z pomorza (bo tam ma lać) reszta pójdzie w świat :)))
azhag napisał(-a):
http://blog.dominik.kozaczko.info/2009/11/18/uke-popiera-jabbera/
Tak czytałem ten wpis na jogerze, swoją drogą dowiedziałem się o projekcie teabot.
Ciekawi mnie czy coś dalej z tego wyniknie, bo posłuchać i uśmiechać to każdy może lecz już coś zrobić to nie koniecznie.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-11-20 12:16:49)
ba10 napisał(-a):
swoją drogą dowiedziałem się o projekcie teabot
A to zabawne, bo pisałem o nim w temacie dotyczącym zamykania się Infobota.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=114406#p114406
Może i zabawne lecz z racji małej pojemności mojego mózgu muszę pewne rzeczy usuwać z pamięci by zrobić miejsce na inne ważniejsze. ;) Zapewne pominąłem tak ważną informacje w Twoim temacie za co serdecznie przepraszam i proszę o wybaczenie ;)
:D
Wracając do tematu szkoda, że nie ma jakiegoś stremingu z tego spotkania, z chęcią bym posłuchał co tam ciekawego mówili Panowie, że wywarli aż takie duże zainteresowanie urzędu UKE.
Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-11-20 12:27:13)
Poznaliśmy panią prezes UKE na finale Dialnet Masters (dość zabawna historia, ale to innym razem) i już tam zainteresowaliśmy ja Teabotem. Potem rozmowa od słowa do słowa i w efekcie dostaliśmy zaproszenie do UKE, żeby powiedzieć o co chodzi z tym Jabberem i Teabotem. Potem było już tak, jak opisałem na joggerze. Jesteśmy w kontakcie z ich informatykami, którzy powolutku zaczynają bawić się we wdrażanie XMPP. Jak na stronie UKE w dziale Kontakt zobaczycie JID w domenie uke.gov.pl, będzie to znaczyło, że skończyli.
Jeśli ktoś chce, to mogę podrzucić prezentację, którą się wspomagaliśmy, ale to naprawdę nic specjalnego. Oprócz tego zrobiliśmy praktyczny pokaz tych możliwości Jabbera, o których wspominaliśmy w prezentacji - współdzielone listy kontaktów, listy prywatności, łatwość postawienia serwera, etc. I tyle. No i ciągle podkreślaliśmy, że to otwarty internetowy standard z tej samej rodziny co TCP/IP, WWW i email. A oni powiedzieli "kupujemy to".
Podkreślam, że ciągle czekam na oficjalny komunikat, ale taki pojawi się pewnie dopiero po zakończeniu wdrożenia lub przy informacji, że Teabot został objęty patronatem (podejrzewam, że to drugie nastąpi to w przyszłym tygodniu).
Jeśli UKE faktycznie wdroży Jabbera, to można się spodziewać, że wślad za nimi pójdą inne urzędy.
minder napisał(-a):
Jeśli ktoś chce, to mogę podrzucić prezentację, którą się wspomagaliśmy
Ja poproszę. Z czystej ciekawości.
(Jakby co, maila podam w PW.)
Minio napisał(-a):
minder napisał(-a):
(Jakby co, maila podam w PW.)
Też poproszę.
(Uwagi, j.w.)
azhag napisał(-a):
Minio napisał(-a):
minder napisał(-a):
(Jakby co, maila podam w PW.)Też poproszę.
(Uwagi, j.w.)
Też poproszę i j.w.
Ze względu na spore zainteresowanie materiałami, zdecydowaliśmy się umieścić je bezpośrednio w sieci :)
http://teabot.org/uke/
Gratulacje.
PS Widzę, że podtrzymujemy stereotypy (koszula w kratę na załączonej fotce). ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-11-25 16:41:18)
minder napisał(-a):
Gratulacje :)
no to teraz ciekawe jak pójdzie to co napisali na stronie :
"Rozwiązanie wydało nam się na tyle interesujące, że wkrótce spróbujemy wprowadzić je w UKE. "
:)
minder napisał(-a):
W koszuli w kratę wystąpił naczelny informatyk UKE ;)
A ja myślalem „ci z urzędu pod krawatem, a Jabberowcy w kraciastych koszulach” :D
Pozwoliłem sobie puścić w świat. Mam nadzieję, że niczego nie pokręciłem. :)
http://osnews.pl/uke-obejmuje-teabota-honorowym-patronatem/
Gratulacje, Panowie!!
Zdobyć taki przyczółek!!!
Jak wiadomo, ryba psuje się od głowy ;)
@azhag: Nie jestem jednym z autorów Teabota ;) Jestem tylko nauczycielem jednego z autorów :) Reszta się zgadza. Dzięki :D
Aha, byłbym wdzięczny za nie odmienianie mojego nazwiska ;) Ale to detal.
Ostatnio edytowany przez minder (2009-11-26 11:58:23)
minder napisał(-a):
@azhag: Nie jestem jednym z autorów Teabota ;) Jestem tylko nauczycielem jednego z autorów :) Reszta się zgadza. Dzięki :D
Ups. Już poprawiłem.
minder napisał(-a):
Aha, byłbym wdzięczny za nie odmienianie mojego nazwiska ;) Ale to detal.
Wg zasady męskie nazwiska powinny się odmieniać, chyba że są przesłanki, np. tradycja rodzinna, aby tego nie robić — dlatego odmieniłem. Poprawiłem na nieodmienna formę. :)
No to zaczyna się.
Jutro ma oficjalnie ruszyć pierwsza faza testowa serwera jabberowego w UKE. Na pierwszy ogień pójdzie bot informacyjny, którego funkcjonalność jest kopią bota GG. Dostałem pozwolenie na przedpremierową publikację JIDa tego bota: cik@jabber.uke.gov.pl (CIK = Centrum Informacji Konsumenckiej). Już działa, ale jeszcze na serwerze testowym. Jutro ma nastąpić uruchomienie serwera produkcyjnego i przeniesienie całego ruchu.
Tak poza tym, to UKE chce zrezygnować z bota opartego o oprogramowanie dostarczone przez Gadu-Gadu i niebawem bot działający pod numerem 853 będzie korzystał (za pośrednictwem transportu) z bota jabberowego :D
minder napisał(-a):
No to zaczyna się.
Jutro ma oficjalnie ruszyć pierwsza faza testowa serwera jabberowego w UKE. Na pierwszy ogień pójdzie bot informacyjny, którego funkcjonalność jest kopią bota GG. Dostałem pozwolenie na przedpremierową publikację JIDa tego bota: cik@jabber.uke.gov.pl (CIK = Centrum Informacji Konsumenckiej). Już działa, ale jeszcze na serwerze testowym. Jutro ma nastąpić uruchomienie serwera produkcyjnego i przeniesienie całego ruchu.
Tak poza tym, to UKE chce zrezygnować z bota opartego o oprogramowanie dostarczone przez Gadu-Gadu i niebawem bot działający pod numerem 853 będzie korzystał (za pośrednictwem transportu) z bota jabberowego :D
Wow. Super wiadomości. :)
[21:38:16] UKE: Witaj. Napisz 'pomoc', żeby poznać dostępne polecenia. [21:38:30] azhag: pomoc [21:38:30] UKE: Prosimy wybierz jedno z poniższych dostępnych haseł, aby uzyskać szczegółowe informacje. UKE - informacje ogólne o Urzędzie Komunikacji Elektronicznej; zadania - zakres działania Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej; usługa powszechna - informacje dotyczące świadczenia usługi powszechnej (wpisz: usługa powszechna) oraz usługi pocztowej (wpisz: poczta); usługi regulowane WLR, BSA, LLU – informacje na temat: WLR - wpisz WLR, BSA – wpisz BSA, LLU – wpisz LLU; likwidacja prefiksu 0 – zmiana sposobu wybierania numerów; NTC - Naziemna Telewizja Cyfrowa; przeniesienie numeru - wpisz: przeniesienie; reklamacja - informacje dot. możliwości złożenia reklamacji telekomunikacyjnej; mediacja - postępowanie mediacyjne prowadzone przez Prezesa UKE; Sąd polubowny - działalność Stałego Polubownego Sądu Konsumenckiego przy Prezesie UKE; kontakt - kontakt z UKE, dane teleadresowe Delegatur UKE, Jeśli Twoje pytanie dotyczy innych zagadnień nie wymienionych powyżej, zapraszamy na strony http://www.uke.gov.pl i http://bip.uke.gov.pl lub do kontaktu telefonicznego z naszym Centrum Informacji Konsumenckiej UKE 0801-900-853 (koszt połączenia wg planu taryfowego operatora lokalnego) lub 22 534-91-74 od poniedziałku do piątku w godzinach 07:15 – 16:15.
:)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-12-03 21:39:03)
A to to tak można? By UKE korzystało z transportu GG? Czyżby regulamin sieci GG uległ zmianie w tym względzie? Czy może te numery (GG) są sprzedawane na własnych warunkach?
Z ciekawości, bot UKE bazuje na Teabocie? :)
__
Będę mógł puścić informację w świat ponownie?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-12-03 21:52:45)
NIC napisał(-a):
A to to tak można? By UKE korzystało z transportu GG? Czyżby regulamin sieci GG uległ zmianie w tym względzie? Czy może te numery (GG) są sprzedawane na własnych warunkach?
Naprawdę chciałbym zobaczyć to, jak GG banuje UKE z powodu używania transportu :> UKE dostało numer za darmo (choć z płatnej puli), więc najwyraźniej jest on używany na odmiennych zasadach ;) Oczywiście to tylko gdybanie. Informatycy mówią, że użycie transportu byłoby najwygodniejszym rozwiązaniem. No i znowu - kto im zabroni? :P
azhag napisał(-a):
Z ciekawości, bot UKE bazuje na Teabocie? :)
Tak, ma tego samego autora :D
Co do puszczania informacji dalej w świat: napisałem jeszcze na forum AQQ i na razie na tym poprzestańmy ;) Oczywiście można zapodać JIDa znajomym. Jutro ma pójść oficjalny news na stronie UKE i wtedy będzie można rzucić to na Wykop ;)
Ostatnio edytowany przez minder (2009-12-03 22:01:53)