Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pewien pomysł, mianowicie:
1.Kupić jakiś tuner TV ze sprzętowym koderem MPEG 1/2/4. Tuner taki musiałby mieć na tyle dobry DSP aby na takim kompie:
PIII 450, 384MB Ram
był w stanie, w czasie rzeczywistym kompresować TV do strumienia, który byłby potem dostępny dla dowolnego kompa w sieci. Dobrze by było jakby tuner mógł pokazywać i kompresować naraz dwa różne kanały – są w ogóle takie urządzenia?
2.Następnie ustawić jakieś oprogramowanie które włączałoby kompresje „on demand” - jak tylko ktoś chciałby sobie TV pooglądać (istnieje takie coś w ogóle? Może MythTV dało by radę??)
Taki pomysł wpadł mi do głowy po zakupie lapka – czasami brakuje na nim TV, jakimś rozwiązaniem byłby zakup tunera USB – ale póki co nie mam na takie coś ani kasy, ani ochoty – poza tym taki tuner wymagałby zabawy z kablami – na co nie mam naprawdę ochoty.
No więc jak? Dało by radę coś takiego zrobić? Najlepiej tanim kosztem? (Teoretycznie na allegro najtańsze tunery ze wsparciem sprzętowym chodzą po kilkadziesiąt zł – ale jak wiele to sprzętowe wsparcie jest warte, to wielka niewiadoma. Taki tuner np. tutaj (ponoć sprzętowa kompresja MPEG2):
http://www.allegro.pl/item813746197_tuner_tv_vista_ … g_2_nowe.html
(wg opisu tuner oparty o chipsety: SAA7134HL i SAA6752HS)
Próbował ktoś czegoś podobnego u siebie? Jak to działa.
Z góry dzięki za info.
Pozdro.
Musilby miec dwie glowice odbiorcze ( i oczywiscie ADC czyli to co w "chipie" karty siedzi).
Enkodery sa tylko do MPEG2, ale przy dobrej sieci mozna to streamowac bez problemow. A jak sama nazwa wskazuje z jednej strony wchodzi surowy przekaz a z drugiej wychodzi stream mpeg2.
Z doswiadczenia moge polecic np. haupage pvr 150 ktory pod linuksem dziala bez problemow (uzywalem w systemie monitoringu i alarmowania).
@qluk:
Dzięki za odzew – ale jeszcze kilka pytań jeśli można:
1.Z jaką max rozdzielczością można zgrywać takim urządzeniem żeby nie gubił klatek? Z pełną TV (720x576/768x576), czy z jakąś niższą?
2.Taki zgrywany materiał ma birate ustawiony na „sztywno”, czy normalnie kontrolowany za pomocą zewnętrznych programów?
3.Jeżeli kontrolowany zewnętrznie (jak podejrzewam), to w porównaniu do koderów programowych – jaki birate jest potrzebny aby kodować z jakością DVD? Przykładowo, do swojego tunera dostałem oprogramowanie WinDVR – za jego pomocą mogłem na słabym kompie (Duron 1200, 384 MB Ram, tuner bez kompresji sprzętowej) zgrywać filmy, nawet z „zaśnieżonych” kanałów, bez gubienia klatek w rozdzielczości 640x480 (powyżej tego klatki były gubione – ale 640x480 spokojnie wystarczała). Zwykle ustawiałem birate na 3-3.5Mbps – i jak na moje oko, jakość była niezmienna (przy czym wszystkie ustawienia typu precyzja wykrywania ruchu itp. były na full). Czy przy takim birate'cie, sprzętowy kompresor będzie równie dobry? Moje pytanie bierze się stąd że na sieci chodzą słuchy że większość tanich kompresorów hardwarowych potrafi ładnie kompresować tylko w olbrzymich birate'ach (>=10Mbps), a poniżej tego daleko im do kompresorów softwarowych – prawda to?
4.Z jakim softem działa ta karta (chodzi mi o soft który widzi kompresor sprzętowy)? Mencoder? VLC? Coś innego?
Z góry dzięki za info.
P.S
Ostatnio bawiłem się VLC spod Windos (jakoś nowsza wersja na Linuksie ma błędy które uniemożliwiają przełamywanie obrazu :/) - generalnie wydajność była bardzo słaba (na moim C2D – nawet mpeg2 nie chciało pociągnąć w max rozdzielczości, bez gubienia klatek – dziwne, zwłaszcza biorąc pod uwagę wydajność wcześniej wspomnianego WinDVR), ale zauważyłem że nawet stosując najprostszą kompresję MJPEG – można by rozsyłać obraz po sieci z relatywnie dobrą jakością (na kompie z tunerem jest wifi 802.11b – tak więc birate musiał być ograniczony do ~ 3-4/Mbps – ale i tak nie wyglądało to źle – podobno mencoder radzi sobie o niebo lepiej, postaram się go przetestować.
P.S2:
Interesuje mnie tylko rozsyłanie po WIFI (802.11g/w przyszłości może N) – inaczej nie ma to sensu.
P.S3:
Mógłbyś mi podać jakich chipsetów uzywa ta karta?
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-11-14 10:03:07)
ad.1. Z taka jaka dostaje od przetwornika ADC, czyli w wypadku PL bedzie to PAL i zazwyczaj poddany deinterlaced.
ad.2. odpowiada tez na pierwsze -> http://www.hauppauge.com/Pages/faq/support_faq_pvr150.html#19
ad.3. Po internecie chodza tez sluchy ze internauci maja mozgi, ale to jest teoria, a praktyka jak zwykle swoje :)
ad.4. Ja uzywalem motion, ale kazdy soft linuxowy pvr'ki od hauppage obsluzy. (wszystko dzieje sie poprzez driver ivtv i w sumie dostajesz z karty caly czas stream mpeg2).
VBR 3-4/Mbps to w przypadku sygnalu analogowego z kablowki to stanowcza przesada i przegiecie. Spokojnie wystarczy coś ~1-1.5Mbps.
-> P.S odpowiedz masz wyzej, a swoja droga mostem w 802.11a zrobionym przy uzyciu Ubiquiti NanoStation 5 przesylac da sie material HD 720p, a i 1080p da sie poslac. Wiec material typu SD (PAL/secam) spokojnie i bluetoothem mozna by slac, oczywiscie 3-4Mbps jak juz mowilem to przegiecie (to jest kompresja tak +/- DVD).
-> P.S.2 patrz wyzje
-> P.S..3 googlownica ;]
dodatki:
http://www.hauppauge.com/Pages/compare/compare_pvr.html
http://www.mythtv.org/wiki/Hauppauge_PVR-150
http://www.mythtv.org/wiki/Hauppauge
Dzięki za info.
Pozdrawiam.
Kartę zakupiłem na allegro - działa bardzo ładnie, dzięki za info.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-12-02 15:35:47)
Strony: 1