Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-19 00:40:12

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

ADSL - parametry linii

Przy 1Mbit/s według routera wygląda to tak:

Kod:

----------------------------Downstream-----Upstream
Rate (Kbps):                   1312          320
---------------------------------------------------
SNR Margin (dB):               33.0          26.0 
Attenuation (dB):              16.0          8.0 
Output Power (dBm):            11.9          5.1

Mnie to niewiele mówi, może Wam więcej... Da się z tego wywnioskować czy ta linia pociągnie 8Mbit/s down / 1Mbit/s up?

#2  2009-11-19 01:07:28

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Re: ADSL - parametry linii

Prędkość zależy od odległość od centralki xDSL (z tego co pamiętam). Tzn tak najkrócej to ujmując. Chodzi o to, że dla dużych prędkości potrzeba dużego pasma częstotliwości na kablu, a zakres ten (do 1Mhz chyba) maleje wraz z odlgłością (chyba przy kilku km jest już taki, że pół mega czy ćwiartkę może uciągnąć, przynajmniej tak kiedyś było). Jedyne co można się zastanawiać, to nad tym szumem jaki jest na linii. Raczej prędzej spytaj tych od Twojej usługi (chyba, że wiedzieć o tym będą dopiero, gdy spróbują czy włączyć jakąś taką wyższą usługę)

#3  2009-11-19 13:09:49

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

No tak, przede wszystkim od odległości, im dalej tym gorzej. Gdzieś coś kiedyś jednak czytałem, że na podstawie powyższych parametrów można mniej więcej wydedukować na ile pozwoli dana linia. Generalnie to mi się z tym nie pali i tak do lutego mam jeszcze cyrograf z tepsą, a dzwonienie do nich, zwłaszcza gdy nie ma się takiej potrzeby odbija się zazwyczaj negatywnie na zdrowiu dzwoniącego, zatem na razie sobie daruję.

Jeszcze niedawno myślałem, że miejsce w którym mieszkam to totalna czarna dziura jeśli chodzi o dostęp do internetu i szczerze mówiąc trochę się zdziwiłem, że jest oferta 8Mbit/s, a nawet 16Mbit/s i to nie w jakichś astronomicznych cenach. Zastanawiam się tylko ile rzeczywiście linia jest w stanie uciągnąć.

#4  2009-11-19 16:11:01

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Sam sprawdź:

http://www.dslzoneuk.net/maxspeed.php oraz http://www.dslzoneuk.net/maxspeed2.php

Nie wiem na ile to wiarygodne.

#5  2009-11-19 17:06:24

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Oby było wiarygodne, bo wyniki niezłe :) Dzięki. Przy ADSL wychodzi max, czyli do 8Mbit/s, a przy ADSL2+ 16-20Mbit/s. Teraz jeszcze pytanie, skąd mam wiedzieć czy u mnie jest ADSL czy ADSL2+? Przyznaję, że kompletnie się nie orientuję w tym temacie. Na stronie netii jest automat, który zwraca po wpisaniu danych dostępną ofertę, u mnie fragment dotyczący sieci wygląda tak:

Tylko internet :  LLU: Usługa dostępna - LLU1 Maksymalna prędkość ściągania (Mbit/s): 15,5

Całkiem optymistyczny, ale też nie wiem na ile temu wierzyć. Prędzej czy później się dowiem, pewno jak obecny cyrograf przestanie ciążyć ;)

Ostatnio edytowany przez ArnVaker (2009-11-19 17:07:14)

Stopka forum