Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-13 19:44:57

lolek - Użytkownik

lolek
Użytkownik

apache + java

Mam takie lamerskie pytanko bo niestety kompletnie nie znam się na javie a mam jeden panelik www, który dostałem i mam odpalić. Co potrzebuje Apache2 do odpalenia takiego panela, który działa sobie głównie w javie (+php ale php to mam i działaja inne paneliki)?

Najlepiej jakie paczk dać aby to zadziałało?

#2  2009-11-13 21:17:47

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: apache + java

Do Javy potrzebujesz jakiś kontener Javy np. Tomcata. Aby Tomcat działał spod Apache2 możesz użyć mod-jk dla Apache. Tomcat będzie potrzebować Javy w wersji JDK. Twoja aplikacja może mieć jakies wymagania co do wersji Javy i być może Tomcata, które musisz uwzględnić. Albo odpalić na najnowszych wersjach i być może się uda. Tu masz jakieś howto przykładowe - http://www.howtoforge.com/apache2_tomcat5_mod_jk , wiele podobnych znajdziesz. Co do konkretnych nazw paczek to weź pierwszy lepszy manadżer pakietów i użyj wyszukiwania. Osobiście nigdy nie robiłem tego z paczek, biore binarki z oryginalnego źródła wypakowuje gdzie chce, konfiguruje i działa.

#3  2009-11-15 20:42:24

lolek - Użytkownik

lolek
Użytkownik

Mam w systemie jave, którą kompilowałem pod Iceweasel-a i ona działa, pod nim. Czy ona będzie OK? Czy potrzebna jest inna?

#4  2009-11-16 11:29:24

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Kompilowałeś Jave? Pewny jesteś? Jakiej dystrybucji linuxa używasz? Nie pytaj mnie czy będzie ok bo nie wiem co kompilowałeś. Jak napisałem, potrzebujesz Javy w wersji JDK. JDK zawiera w sobie JRE. Dla Iceweasel-a mogłeś instalować plugin Javy do działania apletów i innego Javowego ustrojstwa.

Stopka forum