Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Mam taką sytuację: 2 serwery debian, są w różnych lokalizacjach. Jeden będzie serwer backupu. Chcę osiagnąć:
1. Backupować raz na tydzień cały serwer i przesyłać do przez net na serwer backupu. Pełna kopia.
2. Bacupować zawartości folderów lub po prostu kopiować bliki na serwer backup.
Macie propozycje jaki soft do tego użyć?
Dzięki
Poszukaj i zobacz czy coś Tobie podpasuje z tych programów :
AMANDA
KBackup
Mondo
Afbackup
Arkeia
Lone-Tar
rsync
jak dla mnie to rsync ... po ssh lub tar ... | ssh ... wywolywane oczywiscie z crona (w obu wypadkach szcegolowe opcje trzeba sobie dobrac, ale moga wygladac np. tak jak tu http://www.opcode.eu.org/more_advanced/operating_sy … ian:mirroring lub tu http://www.opcode.eu.org/my_projects/shell_scripts/fs_backup.sh/)
zaleta pierszego - kopiuje tylko to co sie zmienilo (mozna utrzymac dwa spojne serwery), zaleta drugiego - mozna latwo trzymac kolekcje paczek np. z ostatnich 4 tygodni
przed wykonywaniem backupu plikowego warto zrobic dumpy z sql'a (bo binarne pliki baz danych gdy sa uzywane przez sql moga sie blednie kopiowac ...)
bercik napisał(-a):
jak dla mnie to rsync ... zaleta drugiego - mozna latwo trzymac kolekcje paczek np. z ostatnich 4 tygodni
Super dzięki:)
Mam już backup codziennie robiony w nocy. Skrypt sh robi katalog z datą i do niego wrzuca backup przez rsync. A jak zrobić aby skrypt kasował backupy np. sprzed tygodnia, tak aby dysk mi się nie zapełnił?
dzięki
tripoli1 napisał(-a):
A jak zrobić aby skrypt kasował backupy np. sprzed tygodnia, tak aby dysk mi się nie zapełnił?
find
Jeszcze pytanka o rsync.
1.Jak kopiować pliki z różnych katalogów posiadających różne ściezki w jednej sesji rsync?
teraz mam:
rsync -avz /home/katalo1 root@serwer:/costam
a chciałbym do tego dorzucić kopiowanie katalogu: /kopia
2. Jak można dowiedzieć się czy kopiowanie powidło się lub się nie udało? Chciałbym wynik ten puścić do pliku: echo "....." > log
dzięki
Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2009-10-24 16:10:06)