Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-10-21 10:30:44

tripoli1 - Użytkownik

tripoli1
Użytkownik

backup danych na inny serwer

Witajcie

Mam taką sytuację: 2 serwery debian, są w różnych lokalizacjach. Jeden będzie serwer backupu. Chcę osiagnąć:

1. Backupować raz na tydzień cały serwer i przesyłać do przez net na serwer backupu. Pełna kopia.

2. Bacupować zawartości folderów lub po prostu kopiować bliki na serwer backup.

Macie propozycje jaki soft do tego użyć?

Dzięki

#2  2009-10-21 11:13:10

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: backup danych na inny serwer

Poszukaj i zobacz czy coś Tobie podpasuje z tych programów :

AMANDA
KBackup
Mondo
Afbackup
Arkeia
Lone-Tar
rsync

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#3  2009-10-21 16:15:58

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

jak dla mnie to rsync ... po ssh lub tar ... | ssh ... wywolywane oczywiscie z crona (w obu wypadkach szcegolowe opcje trzeba sobie dobrac, ale moga wygladac np. tak jak tu http://www.opcode.eu.org/more_advanced/operating_sy … ian:mirroring lub tu http://www.opcode.eu.org/my_projects/shell_scripts/fs_backup.sh/)

zaleta pierszego - kopiuje tylko to co sie zmienilo (mozna utrzymac dwa spojne serwery), zaleta drugiego - mozna latwo trzymac kolekcje paczek np. z ostatnich 4 tygodni

przed wykonywaniem backupu plikowego warto zrobic dumpy z sql'a (bo binarne pliki baz danych gdy sa uzywane przez sql moga sie blednie kopiowac ...)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#4  2009-10-24 13:29:49

tripoli1 - Użytkownik

tripoli1
Użytkownik

bercik napisał(-a):

jak dla mnie to rsync ... zaleta drugiego - mozna latwo trzymac kolekcje paczek np. z ostatnich 4 tygodni

Super dzięki:)

Mam już backup codziennie robiony w nocy. Skrypt sh robi katalog z datą i do niego wrzuca backup przez rsync. A jak zrobić aby skrypt kasował backupy np. sprzed tygodnia, tak aby dysk mi się nie zapełnił?

dzięki

#5  2009-10-24 13:41:27

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

tripoli1 napisał(-a):

A jak zrobić aby skrypt kasował backupy np. sprzed tygodnia, tak aby dysk mi się nie zapełnił?

find

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#6  2009-10-24 14:59:40

tripoli1 - Użytkownik

tripoli1
Użytkownik

Jeszcze pytanka o rsync.

1.Jak kopiować pliki z różnych katalogów posiadających różne ściezki w jednej sesji rsync?

teraz mam:

Kod:

rsync -avz /home/katalo1 root@serwer:/costam

a chciałbym do tego dorzucić kopiowanie katalogu:  /kopia

2. Jak można dowiedzieć się czy kopiowanie powidło się lub się nie udało? Chciałbym wynik ten puścić do pliku: echo "....." > log

dzięki

Ostatnio edytowany przez tripoli1 (2009-10-24 16:10:06)

Stopka forum