Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy w ogóle jest sens, przechodzić? Są jakieś zelty gruba2 Osobiście mi się wydaje, ze program rozruchowy - jego wersja to jest najmniej istotna rzecz w systemie :)
Taki oftop troche dlatego tu :)
jak nie masz ext4 to nie musisz.
Mam.
No to masz już osobną partycję /boot, czyli i tak nie ma sensu... ;)
Mam bo mam Siduxa, bo w Debianie jak zwykle nie ma takiej możliwości, jedynie konwersja, chyba - to tym lepiej :)
Najnowszy instalator testinga chyba ma już możliwość stworzenia od razu partycji ext4
W zasadzie to tak samo jakby się przechodziło na nowszą wersję jakiegokolwiek innego programu. Jak stara wystarcza to nie ma po co. Jak ktoś lubi nowszy soft (i dreszczyk emocji ;d) to czemu nie.
Gdyby nie przypadki felernych aktualizacji, pewnie nikt by sobie tą sprawą głowy nie zawracał tylko normalnie przeszedł ze starego gruba na nowy.
marg1 napisał(-a):
Mam bo mam Siduxa, bo w Debianie jak zwykle nie ma takiej możliwości, jedynie konwersja, chyba - to tym lepiej :)
Kompletnie nie rozumiem tego zdania, ale domyślam się, że piszesz o możliwości natywnej instalacji systemu na ext4. Jeśli tak, to w przypadku Debiana jest ona jak najbardziej możliwa, a ponadto pojawiła się wcześniej niż w Siduksie (zakładając, że tam taka w ogóle istnieje). Swoją drogą nie rozumiem tego pędu do ext4 na desktopach... U mnie wypadł strasznie blado w porównaniu do reiserfs.
Jeśli tak, to w przypadku Debiana jest ona jak najbardziej możliwa, a ponadto pojawiła się wcześniej niż w Siduksie
Dokladnie.
Dla zwyklego zjadacza chleba jest to mamo istotne czy ext3 czy ext4.
dla przykladu mam juz od (3 miesiecy?) jakiegos czasu zainstalowanego Squeza i grub2 - a partycje takie
/boot - ext2
/ - ext4
/home - ext 4
/var - ext4
(jako ciekawostke dodam: przy takim formatowaniu partycji LILO nie mialo tez problemow z uruchomieniem systemu)
ArnVaker napisał(-a):
marg1 napisał(-a):
Kompletnie nie rozumiem tego zdania, ale domyślam się, że piszesz o możliwości natywnej instalacji systemu na ext4. Jeśli tak, to w przypadku Debiana jest ona jak najbardziej możliwa, a ponadto pojawiła się wcześniej niż w Siduksie (zakładając, że tam taka w ogóle istnieje).
Wszędzie mowa o natywnej instalacji, albo o konwersji.
ArnVaker napisał(-a):
Swoją drogą nie rozumiem tego pędu do ext4 na desktopach...
Ja rozumiem odkąd, go zainstalowałem jeszcze w ubuntu i gołym okiem dało się zauważyć poprawę szybkośći działania systemu, w tym startu - no w Debianie przy starcie niestety tego nie widać :)