Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, wpadl mi do glowy taki pomysl.
W domu pracuje na laptopie, za userze Zbyszek, w pracy mam domene do ktorej sie loguje (na sambie) i tam mam konto Zbyszekm, poradzcie mi jak zrobic cos takiego ze dane z usera Zbyszek po podlaczeniu do domenki beda mi sie synchronizowaly z userem Zbyszekm.
Dziekuje Wam za pomoc.
nie wiem czy czasem samba niedziala tylko w sieci lokalnej... a nawet gdyby przeciez twoj komputer musi byc dodany do maszyn samby
smbpasswd -a -m jakis_tam_komputer
Może i jest to możliwe (choć szczerze wątpie), ale ja bym poszukał innej alternatywy choćby http://www.getdropbox.com/ lub http://live.gnome.org/Conduit, bądź najprościej i najlepiej napisać skrypt oparty o np. rsync.
samba dziala w sieci lokalnej, nie wiem jak wypuscic ja na zewnatrz, aby np z domu podlaczyc sie do domeny :( dopiero zaczymam przygode z linuxem... Tez myslalem nad synchronizacja... Moze jakies podpowiedzi odnosnie synchronizacji ??
Dziekuje.
jesli server samby jest za NATem to musisz mu przydzielic ip publiczne, ale jest jeszcze kwestia tego ze jak juz przydzielisz ip publiczne server jest o wiele bardziej zagrorzony a mysle ze utrata danych z serveru jakiejs firmy to bylo by straszne.. :P
a co do synchronizacji danych usera user by musial miec przypisane 2 maszyny (ale jak to zrobic dunno)
edit
dzisiaj probowalem zrobic sambe w sieci domowej, nie powiodlo mi sie poniewaz na koncu okazalo sie ze na 2 kompie jest winda home, ale doszedlem do momentu:
/export/smba/logon/zbyszek.bat
a tresc tam powinna byc taka
net use i: \\jakis.adres.stacji.roboczej\zbyszek
i tak pomyslalem sobie o tobie :) mozna by bylo dodac linje z innym adresem i zobaczyc czy bedzie dzialac (wydaje mi sie ze tak - ale to tak na chlopski rozum bo niemoglem sprawdzic)
net use i: \\jakis.adres.stacji.roboczej\zbyszek net use j: \\kolejny.adres.stacji.roboczej\zbyszekm #moze byc zosia gosia user obojetne
Ostatnio edytowany przez blinki (2009-10-17 23:11:29)