Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-10-17 15:16:28

miastek - Użytkownik

miastek
Użytkownik

Samba synchroizacja danych usera

Witam, wpadl mi do glowy taki pomysl.
W domu pracuje na laptopie, za userze Zbyszek, w pracy mam domene do ktorej sie loguje (na sambie) i tam mam konto Zbyszekm, poradzcie mi jak zrobic cos takiego ze dane z usera Zbyszek po podlaczeniu do domenki beda mi sie synchronizowaly z userem Zbyszekm.
Dziekuje Wam za pomoc.

#2  2009-10-17 16:17:36

blinki - Użytkownik

blinki
Użytkownik
Serwis

Re: Samba synchroizacja danych usera

nie wiem czy czasem samba niedziala tylko w sieci lokalnej... a nawet gdyby przeciez twoj komputer musi byc dodany do maszyn samby
smbpasswd -a -m jakis_tam_komputer

Platforma Systemowa: Debian 5.0 lenny | KDE 4.3.2
PC: FS Amilo li 3710 | DualCore 2.0GHz/3GB/Intel GMA X4500
Przeglądarka: Opera (Firefox sux^^)

#3  2009-10-17 16:54:23

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

Może i jest to możliwe (choć szczerze wątpie), ale ja bym poszukał innej alternatywy choćby http://www.getdropbox.com/ lub http://live.gnome.org/Conduit, bądź najprościej i najlepiej napisać skrypt oparty o np. rsync.

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#4  2009-10-17 19:31:14

miastek - Użytkownik

miastek
Użytkownik

samba dziala w sieci lokalnej, nie wiem jak wypuscic ja na zewnatrz, aby np z domu podlaczyc sie do domeny :( dopiero zaczymam przygode z linuxem... Tez myslalem nad synchronizacja... Moze jakies podpowiedzi odnosnie synchronizacji ??
Dziekuje.

#5  2009-10-17 19:43:56

blinki - Użytkownik

blinki
Użytkownik
Serwis

jesli server samby jest za NATem to musisz mu przydzielic ip publiczne, ale jest jeszcze kwestia tego ze jak juz przydzielisz ip publiczne server jest o wiele bardziej zagrorzony a mysle ze utrata danych z serveru jakiejs firmy to bylo by straszne.. :P

a co do synchronizacji danych usera user by musial miec przypisane 2 maszyny (ale jak to zrobic dunno)

edit
dzisiaj probowalem zrobic sambe w sieci domowej, nie powiodlo mi sie poniewaz na koncu okazalo sie ze na 2 kompie jest winda home, ale doszedlem do momentu:
/export/smba/logon/zbyszek.bat
a tresc tam powinna byc taka

Kod:

net use i: \\jakis.adres.stacji.roboczej\zbyszek

i tak pomyslalem sobie o tobie :) mozna by bylo dodac linje z innym adresem i zobaczyc czy bedzie dzialac (wydaje mi sie ze tak - ale to tak na chlopski rozum bo niemoglem sprawdzic)

Kod:

net use i: \\jakis.adres.stacji.roboczej\zbyszek
net use j: \\kolejny.adres.stacji.roboczej\zbyszekm #moze byc zosia gosia user obojetne

Ostatnio edytowany przez blinki (2009-10-17 23:11:29)

Platforma Systemowa: Debian 5.0 lenny | KDE 4.3.2
PC: FS Amilo li 3710 | DualCore 2.0GHz/3GB/Intel GMA X4500
Przeglądarka: Opera (Firefox sux^^)

Stopka forum