Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tak więc,
ponieważ mój PC chodzi 24/7 (chyba, że niema prądu ale kombinuje już UPS'a x)) chciałbym żeby zjadał jak najmniej kWh zwłaszcza, ze korzystam z niego 5h dziennie a przez resztę życia robi za domowy jak i zewnętrzny(prywatny) serwer plików oraz jako router
jak dotąd mam ustawione skalowanie procesora z 2,8>1Ghz ale na pewno można coś jeszcze z niego wycisnąć
moja konfiguracja:
Płyta główna:
- MSi 7260 K9N Neo-F
Procesor:
- Athlon 64x2 5400+WOF Black Edition
RAM:
- Goodram DDR2 1024 PC800 x 2
- Kingstone DDR2 1024 PC800 x 2
HDD:
- WD5000AAKS SATA II x 2 (spięte w programowy RAID-0 mdadm)
Grafika:
- GeForce CUDA 9500GT 512MB DDR2/128bit PCI-E Silent FX
Chłodzenie p.:
- Infinity scinf-1000
Zasilacz:
- Fortron FSP350-60MDN
Napęd:
- Jakaś nagrywarka DVD
Karty PCI:
- karta sieciowa 100Mbit (wyjście w domowej sieci LAN)
- karta WiFi TP-Link TL-WN350GD (domowy hotspot, potrzebny jak jestem w domu, można uśpić/wyłączyć i aktywować co jakiś czas)
i co tutaj z tym zrobić ?
jakie jest obecne zużycie nie wiem ale zawsze można coś obniżyć :)
Skoro korzystasz tylko 5h z tego kompa to proponował bym zrobić osobny komp na router (np. platforma atom, bardzo oszczędna). I to pudełko będzie sobie chodzic 24/7 a ten Twój potwór będzie tylko 5h dziennie śmigał. IMO najlepsze rozwiązanie do cięcia kosztów.
PS. gruby sprzęt ;) do czego go używasz?
Ostatnio edytowany przez giegiel (2009-10-05 00:06:21)
wiem, że osobny PC albo router był by lepszy ale chwilowo jak to się mawia groszem nie śmierdzę :]
a coś by z tym zrobić można bo póki co i tak ma działać i tak ma działać
a co czego używam, do prawie niczego xD
czasami jakiś film, niekoniecznie w HD ale na 22" ładnie wyglądają :)
docelowo kupowałem go do grania ale jakoś nie mam czasu ani ochoty na zabawę z wine a Windowsa nie mam nawet w domu xD
zresztą komputer kosztował mnie w styczniu niecałe 1k wiec się opłacało :P
urbinek napisał(-a):
jakie jest obecne zużycie nie wiem ale zawsze można coś obniżyć :)
Można? Jak? Chyba, że wyjmiesz cześć podzespołów, o to ci chodzi? To chyba już sam wiesz co będzie ci zbędne. Jeśli masz możliwość możesz zmniejszyć taktowanie procesora. Jakich jeszcze cudów oczekujesz?
urbinek napisał(-a):
np usypianie/wyłączenie nieużywanych podzespołów ?
Np. jakich podzespołów? Czego twój komputer nie używa jeśli pracuje w nocy? Pewnie tylko nagrywarki. Ona pewnie przechodzi sobie w tryb stand by i na pewno nie ciągnie tyle energii co odczytując czy zapisując płytę.
Może obniżenie częstotliwości procesora w trakcie pracy? Może to za wiele nie da, ale zawsze to coś :-) Mam tutaj na myśli projekt cpufreq.
Kiedyś tgR umieścił tutaj na forum ciekawy link. Poniżej go zamieszczam :-)
http://www.lesswatts.org/index.php
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-10-05 21:48:22)
Wildze że kupiłeś "moją" kartę wifi ;]
Co do tematu – to:
Należy włączyć technologię zaniżania taktowania procka (SpeedStep dla Intela, CoolAndQuiet dla AMD) oraz grafiki (w wypadku NVIDII – musisz chyba użyć sterów beta aby na stacjonarce kontrolować PowerMizera) i... to chyba tyle jeżeli chodzi o metody bezinwazyjne. Niestety „bezinwazyjnie” za wiele się nie da - generalnie najlepszym sposobem oszczędzania jest wyjęcie zbędnych urządzeń, ramu i odłączenie pierdółek z USB - ale wiadomo że i tak to ”będzie te kilkanaście (dla starych kompów)/~100-coś (dla twojego kompa jak myślę) W/h. Luknij sobie tutaj:
http://forum.thg.pl/index.php/topic,3776.0.html
Komp z którego u siebie zrobiłem router (PIII 450, 384 MB SDRAM, ATI RAGE128, dysk 17 GB, WIFI, MODEM ADSL) ciągnie tak 40-60W, podczas gdy zwykły router 10-20W. Z drugiej strony nic się nie wiesza - co ma podobno często miejsce w tanich routerach.
Najlepiej było by skombinować starego kompa (P200 powinien styknąć) i na nim postawić sobie oddzielnie AP.
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-10-11 16:29:46)
Kręcenie go w dół niewiele pomaga. Konstrukcyjnie każdy kloc/płyta/pamięć jest ograniczony co do częstotliwości taktowania i napięcia. Jedyna szansa w dywersyfikacji. Kupić tani routerek i kompa/serwera włączać tylko w godzinach "pracy".
urbinek, mam komp tego kalibru co twój (z istotniejszych różnic: mam phenom x2, 2 nagrywarki). bez obciążenia bierze 160 watów, przy obciążeniu maksymalnie 180 w porywach do 200 (zmierzyłem watomierzem)
jeśli chcesz oszczędzać energię to zrób jak mówią chłopaki - nie ściemniaj, tylko kup ruterek, a kompa załączaj tylko kiedy potrzeba
z drugiej strony energia elektryczna nie jest taka droga - komp bioracy 200W 24h/dobe kosztuje dziennie 1.43PLN wiec mniej niz przecietna gazeta (kalkulacja wg taryfy RWE, grupa G11) ... wiec jezeli nie przeszkadza halas i nie obawiasz sie ze stanie w plomieniach to raczej moze sobie chodzic ...
to powinno pomóc
;)
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać :))))
ippo76 napisał(-a):
to powinno pomóc
;)
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać :))))
Ktoś, kto to wymyślił musiał być zdrowo jebinięty...
marg1 napisał(-a):
Ktoś, kto to wymyślił musiał być zdrowo jebinięty...
Potrzeba matką wynalazków ;)
Ja tak ze staaaarego doswiadczenia (zakończyłem eksperymenty wraz ze śmiercią mojego Athlona 2500 i płyta Abita-bardzo elastyczna): kiedyś pod chipy były sterowniki (AMD, NV) wyłączające "nie pracujące" części procka, puste PCI bez zasilania, wprowadzanie "w stan uśpienia" nieużywane urządzenia (coś jak w win w menedżerze urządzeń ręczne wyłączenie). Poza tym wiatraki-jak niepotrzebne wywal, jak potrzebne zamontuj coś co będzie sterowało ich obrotami, obniżając obroty jak nie mają co chłodzić, pozamieniaj na solidne radiatory. Jeszcze sprawdź jaki masz licznik prądu-jak stary, to zrób tak żeby komp przy starcie zjadał jak najmniej, nie włączaj monitora itp.-Tak sobie przetestowałem,że jak urządzenie na starcie licznika nie ruszy-to się "nie obraca" Zapnij żarówkę ze ściemniaczem i sprawdź kiedy ruszy licznik-tak dla przykładu o co mi chodzi.
Co do tych sterowników obniżających pracę tego co niepotrzebne pod linuxa czy istnieją i czy ktoś jeszcze coś podobnego robi-nie wiem.
Wentyle można spowolnić poprzez podłączenie ich do +5 i +12. Wtedy różnica potencjałów wynosi 7V i wiatrak kręci się wolniej. Jeśli to faktycznie ma być serwer, to karta graficzna powinna być szczątkowa (np. na PCI albo zintegrowana) z emulatorem monitora. Wtedy kompem zarządzasz przez jakąś konsole SSH.
1. Kup proca z energo-oszczednej serii, a obecny sprzedaj, albo ustaw na "na sztywno" na 1.5GHz i zjedz z napieciem na rdzeniu do minimum.
2. Karta graficzna to ~45W, mozesz albo sprzedac obecna i kupic jakiegos pazia na pci-e, jak mnie pamiec nie myli to radki 9600pro wychodzily na pci-e, ich pobór energii to max 10w. Ewentualnie mozesz zrobic to co z procem, obnizyc taktowanie rdzenia i pamieci na karcie graf. ale do tego przydala by sie interencja w bios karty ( edycja i zmiana biosu, nic strasznego tylko strasznie brzmi, jak to zrobic znajdzisez na google).
http://www.eprogramy.net/eprogramy/program/289
http://pcarena.pl/articles/show/75069/Zmiana-BIOS-u … j-nVidia.html
nie czytalem tego manuala, tylko znalazlem i wkleilem linka.
3. wez ksiazeczke od mobo i poszukaj co w biosie ustawic zeby plyta oszczedzala energiie, ja od siebie moge ci powiedziec ze mozesz ustawic wylaczenie dysku twardego, to bedzie z 10-15w, ale nie wiem jak to zadziała w raidzie. Sa tez dyski z serii green edition, ale bog wie ile mniej produ to tez nie ciagna i zmiana nie ma raczej sensu.
4. pojedz w dol z taktowaniem pamieci, i zmniejsz timingi ;]. ale szału nie będzie max 5w xd
5. moniotor potrafi sporo ciagnac, nawet w stanie czuwania (chyba ze masz jkais nowy lcd to pewnie max 5w w czuwaniu). Jak jest wylaczony przyciskiem to logicznym bylo by gdyby nic nie zarl.
raczej nie zyskasz na (nie bardzo jest gdzie oszczędzic) :
1. zabawie z coolerami, to jest 3-4W na sztuke.
2. karty rozszerzeń to marginalne wartosci, bo nawet chlodzenia nie potrzebuja, max 5w na sztuke.
I napewno bys nie zarobil kupujac jakąś oszczędna platforme, bo wyblulisz 1000zl na sprzet, a zyskasz 25zl na rachunku miesiecznym.
Masz jeszcze arta o ACPI
http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache:7VOL1x … zCk1WEdnN7aGg
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-10-06 22:42:55)
licznik energii dwutaryfowy? w nocy prąd kosztuje 50% tego co w dzień, Enea wymienia za darmo( prawdopodobnie)
popytaj jak to dokładnie jest
Wyłącza dyski i grafike w razie bezczynności , zmamień pamięć na 2 kości, undervolting procka.
Chyba taniej kupić router zamiast bawić się w karty graficzne i procesory atoma?
Poza tym, jeśli dzielisz sieć po koleżeńsku, to może koledzy też powinni wziąć na siebie część kosztów?
ale się odpowiedzi zebrało xD
co do wentylatorków nie mam żadnego wiec to odpada, komputer jest serwerkiem domowym, w obrębie domu dziele neta (stacjonarny+laptop)
a co do routera/platformy atom fajny pomysł ale z realizacja gorzej, po wypłacie zostało mi -300 zł więc raczej nie kupie sobie tego tak więc chce znaleźć rozwiązanie do obecnego sprzętu
linki przejrzę, ciekawie się zapowiadają ;)
a co do dysków, w jaki sposób system zapisuje logi ?
chodzi mi o częstotliwość z jaka dysk będzie budzony
btw filmik porąbany xD
powertop i laptop-mode-tools