Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
bercik napisał(-a):
1. wlasnie to upieranie sie przy komunikowaniu sie przez eth1 wynika z tak a nie inaczej ustawionych tras routingu, wiec radze popatrzec jak to jest z tymi komendami `ip ...` co podalem (wykonywales to z root'a?)
Użyłem sudo
zamiast bawic sie w wicd ... mozesz tez wylaczyc eth1: ifconfig eth1 down
Czy to będzie jednorazowa komenda, a po reboocie wszystko wróci do normy? Nie chcę robić rewolucji w systemie, wszak na co dzień korzystam z edycji "Full"
2. sysv-rc-conf nigdy nie uzywalem ... natomiast co do kolejnosci uslug to gdy modyfikujesz recznie poprzez dodawanie usuwanie linkow z /etc/rcX.d to jest tam na pocztku litera S - start K - stop a nastepnie numerek i on decyduje o kolejnosci odpalania ... nalezy tez pamietac iz zawsze przez wykonaniem oziomu 1, 2, 3 itd wykonywany jest poziom S
Nie chcę zrobić rozpieruchy w systemie, co jest prawdopodobne przy zabawie skryptami :) więc wolę użyć sysv-rc-conf. Problem w tym, że ma poszeregowane usługi alfabetycznie :)
3. z tym .Xdefaults to dziwne ... w obu wariantach takie samo srodowisko graficzne?
Prawda? W wersji "Full" jest gnome, w "Mini" fluxbox.
azhag napisał(-a):
A propos .Xdefaults: zrób dowiązanie symboliczne .Xresources -> .Xdefaults.
Nie mam .Xresources
Utworzyłem, dowiązałem - bez efektu....
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-04 11:55:10)
no to inaczej:
dodaj do autostartu
xrdb -load ~/.Xdefaults
@ bercik
Miaeś rację z tymi komendami. Ja wklepaem je w jednym cigu, a dzi wpisałem je rozdzielnie, tzn najpierw szczęść do średnika i "enter" a potem po redniku. Właśnie klepię tego posta w elinksie spod konsoli, dlatego są jakieś dziwne spacje przed i po polskich znakach. Ale zanim otworzę szampana, to jeszcze raz się rebootnę :)
Dzięki
jeśli uruchamiasz Fluxboksa przez exec startfluxbox, to do ~/.fluxbox/startup
jeśli przez exec fluxbox, to w linijce RootCommand w pliku ~/.fluxbox/init
azhag napisał(-a):
jeśli uruchamiasz Fluxboksa przez exec startfluxbox, to do ~/.fluxbox/startup
jeśli przez exec fluxbox, to w linijce RootCommand w pliku ~/.fluxbox/init
Aaa, nie zrozumieliśmy się :) Urxvt dostosowałem pod fluxboksem w wersji "Mini" czyli init 3 (utworzyłem ~/.Xdefaults i wklepałem ustawienia od ilina). I pod fluxboksem działa. Natomiast w wersji "Full" czyli init 2 pod gnome urxvt jest wciąż jak świeżo po instalacji czyli biały i obrzydliwy...
Chcę, żeby pod gnome był taki, jak we flixboksie, stąd moje zdziwienie o ten autostrat. Wiem, gdzie jest w windowsie ale nie w gnome ;)
ippo76 napisał(-a):
@ bercik
Miaeś rację z tymi komendami. Ja wklepaem je w jednym cigu, a dzi wpisałem je rozdzielnie, tzn najpierw szczęść do średnika i "enter" a potem po redniku.
jak sie robi to przez sudo to sudo trzeba dac przed kazda komenda ip ... jakbys robil z normalnego root'a to powinno pujsc ciurkiem (tak jak pisalem)
ippo76 napisał(-a):
zamiast bawic sie w wicd ... mozesz tez wylaczyc eth1: ifconfig eth1 down
Czy to będzie jednorazowa komenda, a po reboocie wszystko wróci do normy? Nie chcę robić rewolucji w systemie, wszak na co dzień korzystam z edycji "Full"
zmiany wproawadzane ifconfig i ip tracone sa po restarcie ...
ippo76 napisał(-a):
2. sysv-rc-conf nigdy nie uzywalem ... natomiast co do kolejnosci uslug to gdy modyfikujesz recznie poprzez dodawanie usuwanie linkow z /etc/rcX.d to jest tam na pocztku litera S - start K - stop a nastepnie numerek i on decyduje o kolejnosci odpalania ... nalezy tez pamietac iz zawsze przez wykonaniem oziomu 1, 2, 3 itd wykonywany jest poziom S
Nie chcę zrobić rozpieruchy w systemie, co jest prawdopodobne przy zabawie skryptami :) więc wolę użyć sysv-rc-conf. Problem w tym, że ma poszeregowane usługi alfabetycznie :)
ale mozesz sobie zrobic ls -1 /etc/rc3.d i zobaczyc kolejnosc ...
ippo76 napisał(-a):
3. z tym .Xdefaults to dziwne ... w obu wariantach takie samo srodowisko graficzne?
Prawda? W wersji "Full" jest gnome, w "Mini" fluxbox.
to pewnie przez to ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-10-04 12:40:17)
Dzięki bercik, to powinna być "BercikEdition" :)
Właśnie klepię spod fluxboksa via gprs.
Standardowo ustawię jednak w .xinitrc dwm - jest całkiem przyjemny, gdyż ogranicza użycie touchpada do minimum, co wpisuje się w ogólny zamysł :)
tu znajduje się opis dwm
Fajna rzecz na netbooki lub laptopy "w ruchu", kiedy nie ma się jak z myszą przypiąć. A touchpada nie lubię :)
ippo76 napisał(-a):
Standardowo ustawię jednak w .xinitrc dwm - jest całkiem przyjemny, gdyż ogranicza użycie touchpada do minimum, co wpisuje się w ogólny zamysł :)
We Fluxboksie też nie trzeba się babrać z myszą. :)
Przyjrzyj się skrótom klawiszowym w Wiedźmie, praktycznie każdą operację można wykonać z klawiatury:
- otwarcie/zamknięcie menu programów/okna
- minimalizacja/maksymalizacja/zamknięcie/zabicie/"fullscreenowanie" okna
- przesuwanie okien w góre, dół, na boki
- uruchamianie najpotrzebniejszych aplikacji
- automatyczne rozmieszczenie okien
azhag napisał(-a):
We Fluxboksie też nie trzeba się babrać z myszą. :)
Jakoś nigdy nie potrafiłem się przełamać do skrótów we fluksie... Oczywiście z lenistwa :)
Przyjrzyj się (...) skrótom klawiszowym w Wiedźmie (...)
Widzę, że trzeba będzie w końcu wypalić i sprawdzić :)
Masz jakiś patent na dmenu, czy w Wiedźmie też wyświetla 176 934 aplikacji? Wiem oczywiście o podpowiadaniu przez wpisywanie kolejnych liter... ale to jeszcze nie to...
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-05 10:04:07)
ippo76 napisał(-a):
Przyjrzyj się (...) skrótom klawiszowym w Wiedźmie (...)
Widzę, że trzeba będzie w końcu wypalić i sprawdzić :)
Możesz po prostu skopiować podlinkowany plik do własnego Fluxboksa.
ippo76 napisał(-a):
Masz jakiś patent na dmenu, czy w Wiedźmie też wyświetla 176 000 aplikacji? Wiem oczywiście o podpowiadaniu przez wpisywanie kolejnych liter...
176 000. Tak to chyba ma działać. ;)
Hm, jednak mam pewien pomysł.
Stwórz skrypt o treści
#!/bin/sh exe=`echo program1 program2 program3 program4 | dmenu ${1+"$@"}` && exec $exe
lub
#!/bin/sh exe=`cat lista_programów| dmenu ${1+"$@"}` && exec $exe
Gdziekolwiek, najlepiej w $PATH (z powodów higienicznych, raczej (/usr)/local/bin/)
higienicznych? ;)
hy hy
To się nazywa "ironia losu"
PS. Polecam podlinkowany u dołu filmik z jutjuba :)
news
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-10-05 15:34:09)
Skompilowałem sobie jajco robiąc masakrę skalpelem, ciupagą i piłą łańcuchową wśród modułów. Wywaliłem wszystko, co uznałem za zbędne, a na sztywno wstawiłem wszystko, co niezbędne. Moim zdaniem, rzecz jasna.
Chyba jednak przesadziłem, bo znikły interfejsy sieciowe :))))))
Bodzio napisał(-a):
hehe :)
Ale udało mi się "uruchomić" ikonkę pingwinka przy bootowaniu ;)