Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Postanowiłem zainstalować warcrafta , włozyłem płytę troche zabuczało ale nie mogłem odczytac zawartosci , kilkając na ikonke pojawiał sie komunikat ze brak nosnika w napędzie , gdy wejde w /cdrom0 to wszystko działa , tak samo /media/cdrom0 .
bawiłem się troche fstab ale narazie nic nie wychodzi.
# /etc/fstab: static file system information. # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro 0 1 /dev/sda6 /home ext3 defaults 0 2 /dev/sda5 none swap sw 0 0 /dev/scd0 /cdrom udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
mtab:
dev/sda2 / ext3 rw,errors=remount-ro 0 0 tmpfs /lib/init/rw tmpfs rw,nosuid,mode=0755 0 0 proc /proc proc rw,noexec,nosuid,nodev 0 0 sysfs /sys sysfs rw,noexec,nosuid,nodev 0 0 udev /dev tmpfs rw,mode=0755 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs rw,nosuid,nodev 0 0 devpts /dev/pts devpts rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620 0 0 /dev/sda6 /home ext3 rw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom0 iso9660 ro 0 0
przy próbie zamontowania , mount /dev/scd0 wyskakuje : mount: special device /dev/scd0 does not exist
tymczasem scd0 jest w dev.
gdy wejde w /cdrom0 to wszystko działa
Czyli płyta jest zamontowana.
Problem raczej z halem.
Jakie srodowisko graficzne?
gnome
zainstalowałem gierke , ale żąda płyty , wchodze cdrom0 klikam launch , pojawia się menu klikam uruchom grę ale gra nadal żąda płyty ...
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-04 18:48:17)
Przedstaw wynik polecenia:
wodim --devices
Wyjmij płytę z napędu.
zainstalowałem gierke , ale żąda płyty , wchodze cdrom0 klikam launch , pojawia się menu klikam uruchom grę ale gra nadal żąda płyty ...
Ta gierka przez wine ?
tak
wynik komendy :
drops120@debian:~$ wodim --devices wodim: Overview of accessible drives (1 found) : ------------------------------------------------------------------------- 0 dev='/dev/scd0' rwrw-- : 'TSSTcorp' 'CDDVDW SH-S203P' -----------------------------------------------------------------
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-04 19:54:15)
grom120 napisał(-a):
tak
Czyli przez wine.
A wine skonfigurowałes aby widział cdrom?
Np za pomocą winecfg
tak skonfigurowałem , jedyny problem w tym że system nie bootuje płyty ,ona się kreci , moge przeglądać pliki ale przy próbie kliknięcia na ikonke CD-rom wyskakuje że brak nośnika.
Trudno tu podac satysfakcjonującą odpowiedź.
Zapoznaj się z tym wątkiem.Całym.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14338
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-05 17:08:35)
Wyczyszczenie pliku:
/etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rules
i ponowne uruchomienie komputera nie zawadzi.
Na marginesie całej sprawy, płytę instalacyjną tej gry to masz oryginalną?
tak gra jest oryginalna.
fnmirk napisał(-a):
Wyczyszczenie pliku:
Kod:
/etc/udev/rules.d/70-persistent-cd.rulesi ponowne uruchomienie komputera nie zawadzi.
wyczyściłem zawartość tego pliku i zresetowałem komputer , ale niestety problem nie zniknął ;/
edit: ups zapomniałem o edit ;/
Ostatnio edytowany przez grom120 (2009-10-05 17:42:12)
To się dzieje tylko na tej konkretnej płycie czy na innych też?
tak się dzieje ze wszystkimi płytami , przeinstalowałem hala, ale nie moge wejsc w ikonke Komputer ... , przez konsole z poziomu usera wchodze bez problemu , przy próbie włączenia ikonki pojawia się komunikat "nieznany typ pliku "
Spróbuj przed zainstalowaniem tego:
export SETUP_CDROM=/scieżka/do/podmontowanego/cdromu
I dopiero zainstaluj
jeżeli jest to Warcraft 3 PL, to będziesz miał problem - było o tym na WineHQ.
jest to Warcraft 3 ENG(nie wiem czy to ma znaczenie) , ma ktoś pomysł co zrobić żebym mógł wejść w ikonke Komputer ?narazie wyrzuca nie mozna wyswietlic computer:/// , Nieznany typ pliku , przeinstalowałem całego Gnoma (900mB)
Na drugim userze ta ikonka też nie działa?
też niestety ...
zassaj "patcha" no-cd > www.gamecopywrld.com i lej na cały bozy swiat.
a masz wlaczonego deamona "hal" ?
i moze to slepy zaulek, ale odpal gconf-editor, tam apps>nautilus>desktop
klucz computer_icon_name jest u mnie "bez wartosci"
a co wazniejsze jako nawe klucza mam
/apps/nautilus/desktop/computer_icon_name
nazwa klucza wyswietla sie ponizej w informcjach o kluczu po kliknieciu na nim.
sprawdz czy masz tak samo
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-10-07 00:29:15)
problem z cdromem rozwiązałem ,teraz zniknęły mi ikonki , bawiłem sie w gconf-editor nautilius/destktop ale ikony nadal nie działają , gdy próbuje tworzyć skrót na pulpicie to też nic ...
Strony: 1