Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbuje przez apt-get update i po pobraniu pakietów mam taki komunikat:
Debian 5.0.3 stable
Prekonfiguracja pakietów ...
(Odczytywanie bazy danych ... 62944 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia coreutils 5.97-5.3 (wykorzystując .../coreutils_6.10-6_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego coreutils ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb (--unpack):
nie można zrobić kopii dowiązania dla "./bin/ls" dopóki nie zostanie zainstalowana inna jego wersja: Operacja niedozwolona
dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok)
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Może spróbuj
dpkg --reconfigure -a
aptitude clean && rm /var/lib/dpkg/info/coreutils.* && aptitude install coreutils
Tak myślałem, że to jest problem z tym pakietem a nie a samym pkg :D Wasze problemy przewyższają o kilka generacji mój mózg ;)
kodzik napisał(-a):
Kod:
aptitude clean && rm /var/lib/dpkg/info/coreutils.* && aptitude install coreutils
Dałem to i taki mam wynik
Do pobrania 3751kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 598kB. Kontynuować? [T/n/?] y Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Pobieranie:1 ftp://ftp.pl.debian.org stable/main coreutils 6.10-6 [3751kB] Pobrano 3751kB w 6s (549kB/s) (Odczytywanie bazy danych ... dpkg: poważne ostrzeżenie: brak listy plików pakietu "coreutils", przyjęcie że pakiet nie ma zainstalowanych plików. 62632 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia coreutils 5.97-5.3 (wykorzystując .../coreutils_6.10-6_i386.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego coreutils ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb (--unpack): nie można zrobić kopii dowiązania dla "./bin/ls" dopóki nie zostanie zainstalowana inna jego wersja: Operacja niedozwolona dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Odczyt opisów zadań... Gotowe
Pokaż
cat /etc/apt/sources.list
deb ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main deb-src ftp://ftp.pl.debian.org/debian/ stable main deb http://security.debian.org/ stable/updates main
Biedne masz te repozytoria.
Uzupelnij je korzystając z tego wątku
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=10063
Potem zrób
aptitude clean
aptitude update
I dopiero próbuj aktualizować.
ilin napisał(-a):
Biedne masz te repozytoria.
E tam, ma oficjalne. Wcale nie trzeba mieć sources.list długiego na kilometr.
azhag napisał(-a):
E tam, ma oficjalne. Wcale nie trzeba mieć sources.list długiego na kilometr.
Co nie zmienia faktu ze brak w nim sekcji contrib i non-free.
O innych tematycznych nie wspominając.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-03 15:28:33)
Może zapytajmy, kiedy ostatni raz wykonywał aktualizację systemu?
fnmirk napisał(-a):
Może zapytajmy, kiedy ostatni raz wykonywał aktualizację systemu?
Jakieś 2 m-ce temu :)
gielo napisał(-a):
Polecam do aktualizacji używać apt-get dist-upgrade szczególnie w przypadku gałęzi rozwojowych.
A ja polecam aptitude, szczególnie w przypadku gałęzi rozwojowych. ;)
brak w nim sekcji contrib i non-free
Nie są one wymagane. Jakkolwiek lepiej je mieć, jeśli ktoś nie chce tykać niczego niewolnego, może ich nie dodawać.
Najlepiej po uruchomieniu komputera, przełącz się w czysty tryb tekstowy. Połącz się z internetem. Wyłącz środowisko graficzne.
Czyli: kolejno:
Alt+Ctrl+F2 /etc/init.d/gdm stop apt-get autoclean apt-get clean apt-get update
Zamiast gdm wpisz kdm lub co tam używasz..
Dodane:
azhag napisał(-a):
gielo napisał(-a):
Polecam do aktualizacji używać apt-get dist-upgrade szczególnie w przypadku gałęzi rozwojowych.
A ja polecam aptitude, szczególnie w przypadku gałęzi rozwojowych
Znowu przepychanka: aptitude kontra apt-get.
Używajmy tego co nam lepiej pasuje i w miarę dobrze znamy.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-10-03 16:50:15)
Nie używam graficznego trybu, only konsola (komp pracuje jako router)
To pomiń to co dotyczy kwestii graficznej.
To jest od graficznego? Jak to pominąć?
przejdź od razu do apt-geta:
apt-get autoclean apt-get clean apt-get update
Po tych komendach mam:
Pob: 1 ftp://ftp.pl.debian.org stable/main coreutils 6.10-6 [3751kB] Pobrano 3751kB w 7s (511kB/s) (Odczytywanie bazy danych ... dpkg: poważne ostrzeżenie: brak listy plików pakietu "coreutils", przyjęcie że pakiet nie ma zainstalowanych plików. 62632 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowanie do zastąpienia coreutils 5.97-5.3 (wykorzystując .../coreutils_6.10-6_i386.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego coreutils ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb (--unpack): nie można zrobić kopii dowiązania dla "./bin/ls" dopóki nie zostanie zainstalowana inna jego wersja: Operacja niedozwolona dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Zdobądźmy komunikaty po angielsku, poprzedź komendę, którą instalujesz pakiet frazą LANG=C:
LANG=C apt-get ...
wojtekc, przedstaw jeszcze wynik polecenia:
uname -a
Wydaje mi się, że Twój system to jeszcze Etch, nie do końca zaktualizowany do Lennego.
multiwan:~# LANG=C apt-get install coreutils Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following packages will be upgraded: coreutils 1 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 179 not upgraded. Need to get 0B/3751kB of archives. After this operation, 598kB disk space will be freed. (Reading database ... dpkg: serious warning: files list file for package `coreutils' missing, assuming package has no files currently installed. 62632 files and directories currently installed.) Preparing to replace coreutils 5.97-5.3 (using .../coreutils_6.10-6_i386.deb) ... Unpacking replacement coreutils ... dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb (--unpack): unable to make backup link of `./bin/ls' before installing new version: Operation not permitted dpkg-deb: subprocess paste killed by signal (Broken pipe) Errors were encountered while processing: /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb W: Duplicate sources.list entry http://security.debian.org stable/updates/main Packages (/var/lib/apt/lists/security.debian.org_dists_stable_updates_main_binary-i386_Packages) W: Duplicate sources.list entry http://ftp.pl.debian.org stable/main Packages (/var/lib/apt/lists/ftp.pl.debian.org_debian_dists_stable_main_binary-i386_Packages) W: You may want to run apt-get update to correct these problems E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
unable to make backup link of `./bin/ls' before installing new version: Operation not permitted
Wrzućcie w Google i na bugtrackerach jest sporo zgłoszeń (niekoniecznie z tego pakietu i tej binarki, ale zasada ta sama). Plus jakieśtam rozwiązania. Ja jestem zbyt śpiący by się teraz przez to przedzierać =]
wojtekc, przedstaw całe wyniki poleceń. Nie wiem w jaki sposób to robisz ale przekieruj wyniki do pliku. Pliki skopiuj na pendrive i zawartość plików wklej na forum.
Zaczynamy:
uname -a>kernel
cat /etc/apt/sources.list>lista
Pliki kernel i lista znajdziesz w katalogu domowym. Masz pomieszane wpisy w pliku /etc/apt/sources.list, jest ich zbyt dużo i dublują się.