Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. jak można sprawdzić czy był przeprowadzony atak powiedzmy kilak dni temu? Które logi dokładnie przeanalizować i czy jest szansa żeby zlokalizować atakującego?
Hm, sprawdzić logi połączeń atakowanej usługi.
Ale jeżeli wszystkie usługi były atakowane to zapewne dokonano ataku na cały serwer a nie dane usługi w tym sam ssh bo strasznie mulił. To gdzie powinienem szukać w pierwszej kolejności ?:P
W /var/log masz trochę tych pliczków. Nie jest chyba tego tak strasznie dużo, żebyś nie mógł wszystkich przejrzeć co?
Nie znalazłem tam nic ciekawego albo coś przegapiłem. A już nawet nei ma logów z tamtego czasu :(
Dziwne podczas ataku serwer tak mulił że ledwo mogłem wpisać w. A to mocna maszyna 12 gb ramu bi quad i 1 Gbs więc tak łatwo nie jest ją powalić :(
zacznij logować dziwne pakiety za pomoca iptables i ulog ;)
szewczyk napisał(-a):
zacznij logować dziwne pakiety za pomoca iptables i ulog ;)
Albo: http://www.debian-administration.org/article/Blocki … l2ban_package
do wykrycia ataku ddos, trzeba się przygotować, gdzieś w sieci widziałem dobry artykuł chyba z hakin9, wystarczy poszukać.