Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
 Użytkownik

Witam. jak można sprawdzić czy był przeprowadzony atak powiedzmy kilak dni temu? Które logi dokładnie przeanalizować i czy jest szansa żeby zlokalizować atakującego?

Członek DUG
 Członek DUG

Hm, sprawdzić logi połączeń atakowanej usługi.
 Użytkownik
 Użytkownik

Ale jeżeli wszystkie usługi były atakowane to zapewne dokonano ataku na cały serwer a nie dane usługi w tym sam ssh bo strasznie mulił. To gdzie powinienem szukać w pierwszej kolejności ?:P

Administrator
 Administrator

W /var/log masz trochę tych pliczków. Nie jest chyba tego tak strasznie dużo, żebyś nie mógł wszystkich przejrzeć co?
 Użytkownik
 Użytkownik

Nie znalazłem tam nic ciekawego albo coś przegapiłem. A już nawet nei ma logów z tamtego czasu :(

Użytkownik
 Użytkownik
	 Użytkownik
 Użytkownik

Dziwne podczas ataku serwer tak mulił że ledwo mogłem wpisać w. A to mocna maszyna 12 gb ramu bi quad i 1 Gbs więc tak łatwo nie jest ją powalić :(

Stary wyjadacz :P
 Stary wyjadacz :P

zacznij logować dziwne pakiety za pomoca iptables i ulog ;)

Członek DUG
 Członek DUG

szewczyk napisał(-a):
zacznij logować dziwne pakiety za pomoca iptables i ulog ;)
Albo: http://www.debian-administration.org/article/Blocki … l2ban_package

Moderator
 Moderator

do wykrycia ataku ddos, trzeba się przygotować, gdzieś w sieci widziałem dobry artykuł chyba z hakin9, wystarczy poszukać.