Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Siemka, muszę skompresować troszkę filmów bo brakuje mi powoli miejsca, kilkanaście sekund zajmuje 5gb;P. Teraz zastanawiam się jakiego kodeka użyć aby dalej móc swobodnie obrabiać video bez znacznej straty jakości po ponownym skompresowaniu (ostatecznie do mpeg-4). Na Windowsa jest taki fajny kodek który nazywa się Huffyuv a pod Linuksem co polecacie ?
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-09-23 20:47:14)
To zależy co chcesz uzyskać
Mozesz użyć mpeg2 (dvd) xvid co tam chcesz.
mencoder -ovc help
pokaże jakimi dysponuje.
Wazniejsze raczej będą parametry jakie ustawisz do kodowania a w mniejszym stopniu sam kodek
Coś w stylu Huffyuv oferuje avidemux.
mencoder pewnie też przy odpowiedniej składni dla lavca.
http://www2.tu-berlin.de/fb10/ISS/FG4/archive/sim-a … es_howto.html
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-09-23 21:14:56)
w zasadzie do obrobki (rozumianej jako montarz) to sie preferuje kodeki kompresujace kazda klatke niezaleznie takie jak m-jpeg ...
ilin napisał(-a):
Coś w stylu Huffyuv oferuje avidemux.
mencoder pewnie też przy odpowiedniej składni dla lavca.[/url]
Avidemux taki jakiś niepraktyczny mi się wydaje,
za to mencoder daje radę dokładnie z tym kodekiem co chciałem, dzięki.
Co innego plik 3gb a 0,5gb bez widocznej okiem straty jakości.
bercik napisał(-a):
w zasadzie do obrobki (rozumianej jako montarz) to sie preferuje kodeki kompresujace kazda klatke niezaleznie takie jak m-jpeg ...
Ostatecznie będzie to xvid4 lub mpeg-4, jeszcze się zastanawiam.
tgR napisał(-a):
a do edycji wideo to wlasnie znalazlem jakos przypadkiem http://www.openmovieeditor.org/screenshots.html juz mi sie emerguje zobacze jak to sie sprawuje :)
Rzuciłeś już na to okiem ? Mnie ten program wiesza się nawet na starcie i praktycznie nic z nim nie udało mi się zrobić.
Chciałem tylko zobaczyć jakie efekty oferuje. Bo obecnie poza kdenlive w którym niestety bardzo mi brakuje motion blur i cinelerra który posiada ten efekt ale nie jest aż tak intuicyjny w obsłudze nic ciekawszego nie znalazłem.
Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-10-17 10:49:06)
Strony: 1