Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-09-16 17:09:17

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

X wariuje po aktualizacji (testing)

Witam,

Po ostatniej aktualizacji X.org (do wersji 1.6.3). Pojawiło się kilka problemów. Pierwszy to niedziałająca klawiatura i myszka. Jak pokazuje Google jest dość popularny, rozwiązałem wpisując:
Option          "AllowEmptyInput" "False"
do sekcji "ServerLayout" w xorg.conf, bo nie interesują mnie hale, hotplugi itp.

Zostały problemy dwa:

1) Samoczynne zamykanie się serwera X.
Nie wiem od czego zależy, pojawia się po różnym czasie pracy, czasem po kilku minutach, czasem po kilkudziesięciu, czasem przez kilka godzin chodzi bez żadnych problemów.

2) Monitor (CRT) nie zapamiętuje ustawienia położenia ekranu na OSD.
Nigdy wcześniej nie było z tym problemu, a teraz po każdym restarcie czy nawet po "uśpieniu" monitora przez wygaszacz xscreensaver obraz jest przesunięty w poziomie do tej samej wartości położenia na OSD.

Konfiguracja:
http://wklej.org/id/150473/

Logi:
http://wklej.org/id/150471/

Będę wdzięczny za pomoc.

Ostatnio edytowany przez T.N. (2009-09-16 17:09:55)

#2  2009-09-16 18:32:13

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Re: X wariuje po aktualizacji (testing)

Signal 11, or officially know as "segmentation fault"

Cóż... Coś widać źle się zaktualizowało. Zaktualizuj jeszcze raz Xorga... Ewentualnie może aktualizować trzeba glibc czy jakiej to biblioteki libc używa Debian (nie orientuję się - ale to w ostateczności, bo to chyba nie to)

Ad 2. Nie rozumiem... Ale wygląda, że problem jest w monitorze, a nie serwerze. Że ustawisz przez OSD ustawienia i monitor tego nie trzyma? Może się tryb zmienia, np. odświeżanie.. Np. Xorg masz 1024x768 z 75Hz aa xscreensaver przechodzi w 1024x768 z 72Hz i później już nie zmienia.. Ale po ustawieniu i tu i tam powinno jednak być OK, więc pewnie nie tędy droga, ale sprawdzaj tryb przez OSD czy się nie zmienia.

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#3  2009-09-19 21:28:55

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

NIC napisał(-a):

Signal 11, or officially know as "segmentation fault"

Cóż... Coś widać źle się zaktualizowało. Zaktualizuj jeszcze raz Xorga... Ewentualnie może aktualizować trzeba glibc czy jakiej to biblioteki libc używa Debian (nie orientuję się - ale to w ostateczności, bo to chyba nie to)

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem jak błąd w procedurze aktualizacji może powodować coś takiego. Skoro pakiety zostały ściągnięte i zastąpione to gdzie jest haczyk, który powoduje takie wywalenie?

A wiesz może które pakiety należałoby przeinstalować? Bo zrobiłem reinstall dla xorg, xserver-xorg, xserver-xorg-core i xserver-xorg-video-ati (mam sterownik ati dla Rage 128) i niestety dalej X-y się wywalają.

Ad 2. Nie rozumiem... Ale wygląda, że problem jest w monitorze, a nie serwerze. Że ustawisz przez OSD ustawienia i monitor tego nie trzyma? Może się tryb zmienia, np. odświeżanie.. Np. Xorg masz 1024x768 z 75Hz aa xscreensaver przechodzi w 1024x768 z 72Hz i później już nie zmienia.. Ale po ustawieniu i tu i tam powinno jednak być OK, więc pewnie nie tędy droga, ale sprawdzaj tryb przez OSD czy się nie zmienia.

Cóż, zapewne masz rację i chyba faktycznie problem był sprzętowy, bo inaczej powciskałem przyciski i już działa poprawnie. Dziwne tylko, że ten problem zaczął się pojawiać akurat po aktualizacji i restarcie bez żadnych ingerencji w ustawienia OSD monitora.

#4  2009-09-20 12:42:03

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

T.N. napisał(-a):

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem jak błąd w procedurze aktualizacji może powodować coś takiego.

Wyłączasz środowisko graficzne kiedy mają być aktualizowane jego elementy?

#5  2009-09-20 17:30:18

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

fnmirk napisał(-a):

T.N. napisał(-a):

Prawdę mówiąc nie bardzo rozumiem jak błąd w procedurze aktualizacji może powodować coś takiego.

Wyłączasz środowisko graficzne kiedy mają być aktualizowane jego elementy?

Nie, nigdy tak nie robiłem, a działam na wersji testowej około czterech lat. Zresztą apt też takiej potrzeby nie komunikował. I dalej nie rozumiem w jaki sposób to miałoby powodować naruszenie ochrony pamięci podczas pracy serwera X.

#6  2009-09-20 21:30:02

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Nie zostanie to poprzedzone żadnym komunikatem. Wszelkie aktualizacje związane z wersjami testowymi i eksperymentalnymi Debiana lepiej przeprowadzać w czystym trybie tekstowym, wyłączając środowisko graficzne.
Na pewno należy to zrobić kiedy mają być aktualizowane elementy środowiska graficznego, jądro, xorg, sterowniki karty graficznej. Potwierdzam to własnym doświadczeniem. Od kiedy tak postępuję mam mniej niespodzianek z systemem.

#7  2009-09-20 23:08:31

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

No nic, spróbuję w takim razie porobić reinstall pakietów w trybie tekstowym. A jak to nic nie da to pewnie czeka mnie stawianie systemu od nowa... Może faktycznie coś się paprze przy przy aktualizacji z uruchomionymi X-ami, chodziaż np. dla jądra to nie wiem co może być nie tak, przecież to chyba tylko przekopiowanie plików i dodanie wpisów dla bootloadera.

#8  2009-09-21 13:22:16

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Z tym, że przed ponowną instalacją pakietów - skorzystaj do ich usuwania z opcji purge.

#9  2009-09-30 21:45:25

T.N. - Użytkownik

T.N.
Użytkownik

Ech, zrobiłem tak jak sugerowałeś - usunąłem chyba wszystkie pakiety związane z X z opcją purge w trybie tekstowym, poźniej zainstalowałem ponownie i dalej jest tak samo...

#10  2009-09-30 23:48:31

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

T.N. napisał(-a):

i dalej jest tak samo.

Pojęcie względne. Logi i tylko logi wzbudzają moje zainteresowanie w takiej sytuacji.

Kod:

/var/log/Xorg.0.log

I wyniki poleceń:

Kod:

lspci -k
uname -r

Stopka forum