Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
@fnmirk
1. pisales "uruchom system, który powinien odbudować strukturę katalogów użytkownika" ... ja rozumiem taki tekst w taki sposob ze jak jest pusty /home i system wstaje to tworzy katalogi urzytkownika z odpowiednimi prawami (a tak nie jest) i przekopiuje do nich zawartosc /etc/skel ... Ty rozumiesz to w ten sposob ze jak sie recznie zrobi tamto (na ogol kopiowanie /etc/skel mozna pominac) to srodowisko graficzne potworzy swoje smieci w $HOME (co jest prawda), ale (przynajmniej dla mnie ma sie nijak do odbudowy strukturę katalogów")
2. po co na nowo konfigurowac srodowisko (lub kopiowac wybrane konfigi) skoro mozna skopiowac wszystko?
BTW /etc/skel to wlasnie wzorcowy katalog domowy kopiowany do $HOME przy zakladaniu konta (to jest to co mozna struktura katalogu domowego danego uzytkownika)
Czyli jeżeli skopiuje wszystko z /home, będę miał takie ustawienia jak miałem, a jeżeli ręcznie utworzę katalog użytkownika i przekopiuje zawartość /etc/skel do /home to będę miał świeżą, defaultową strukturę katalogów dla danego użytkownika?
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-09-07 14:00:13)
bercik, rozumiem już wynikającą rozbieżność zdań. Z tym że zawartość /etc/skel nie musi być kopiowana do katalogu domowego. System może skorzystać z tych wzorcowych plików bezpośrednio np. uszkodzenie któregoś pliku, czy jego brak w katalogu domowym użytkownika. To moje ,,odtworzy'' należy w dużym przybliżeniu traktować zamiast ponownej instalacji całego systemu.
marg1, tak.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-09-07 17:35:06)
@fnmirk bezposrednio to sa uzywane konfigi systemowe w /etc a nie te rzeczy ze skel
man adduser napisał(-a):
adduser skopiuje pliki z katalogu SKEL do katalogu domowego użytkownika, poprosi o dane użytkownika (GECOS) oraz o hasło.
@marg1 w tym wypadku tak ... w ogolnosci czesc konfigu moze byc w /etc a niekiedy nawet /var/lib itp
Katalog /etc/skel może być pusty. Tak ma na jednej instalacji Debiana Lenny, aktualizowanej od Etcha.
fnmirk napisał(-a):
Katalog /etc/skel może być pusty.
nigdzie nie twierdzilem inaczej ...
bercik napisał(-a):
nigdzie nie twierdzilem inaczej...
Ja też tego nie napisałem.
bercik, dziękuję za pomoc w uporządkowaniu paru rzeczy, o których się niby wie a umykają bo są porozrzucane po różnych szufladkach podręcznej pamięci.