Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Nie mogę otworzyć większości logów z katalogu /var/log a potrzebuje się dostać do loga fsck bo mam tam jakieś warningi :)
To do czego się mogę dostać to np log z xorga aptitude itd. Przy reszcie mam nieznany typ pliku z takim krzyżykiem w prawym górnym rogu ikony
a zawsze je otwierałem bez problemu przez gedit.
Czegoś mi brakuje w systemie?
Dzięki za sugestie:)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-09-03 11:43:45)
uprawnień administratora?
Faktycznie, ale muszę otwierać przez sudo bo samo przejście najpierw na roota przez su nic nie daje - i tak muszę użyć sudo :)
PS: Głupi jestem, mogłem na to wpaść przecież :(
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-09-03 11:44:11)
marg1 napisał(-a):
Faktycznie, ale muszę otwierać przez sudo bo samo przejście najpierw na roota przez su nic nie daje
dałeś
su
czy
su -
?
Samo
su
no to spróbuj z minusem :)
a, to mnie wrzucił na samą górę drzewa katalogów, ale otwiera bez sudo spoko thx :)
marg1 napisał(-a):
a, to mnie wrzucił na samą górę drzewa katalogów
Raczej do katalogu domowego roota.
Z minusem to jest takie pełne przelogowanie, tak jakby się dany użytkownik podczas normalnej procedury zalogował.
Aha, a to mi się może przydać faktycznie :)
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-09-04 20:44:21)
mnie sie wydaje ze tu raczej chodzi o problem z odpalaniem aplikacji korzystajacych z X'ow po zrobieniu su a bez uprzedniego zrobienia
xhost LOCAL:root
objawiajacy sie "cannot connect to X server :0.0" ... a nie o przelaczenie srodowiska ...
Ostatnio edytowany przez bercik (2009-09-05 00:36:18)
O, to, to, to! :)
jak chce się korzystać z X, to można użyć sux zamias su
A su-to-root też się przydaje.
Strony: 1