Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-18 17:17:53

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

[SOLVED] Vista udostepnia Internet Debianowi — jak?

Nie sądziłem że kiedykolwiek poddam się przed tak banalnym problemem, ale najwyraźniej dzisiaj nadszedł ten dzień.

Mamy bardzo prostą sieć, złożoną z routera (Motorolla SBV5121E) oraz dwóch komputerów. Na jednym jest Windows Vista na drugim Debian.

Motorolla udostępnia Internet komputerom... a raczej komputerowi. Można się do niej podłaczyć przez USB lub zwykły kabel ethernetowy, przynajmniej w teorii. W praktyce bowiem połączenie przez kabel ethernetowy (standardowa koncówka RJ-45) nie działa ani na Linuksie, ani na Viście ani na Windowsie XP (kumpel mówi że on kiedyś też miał takie cudo i też po kabelku połączyć się nie dało).

W związku z tym ukuliśmy, że Motorolla po USB zostanie podłączona do komputera z Vistą, zaś on po kabelku ethernetowym udostępni Internet Linuksowi.

No i tu się przeliczyliśmy. Próbowałem statyczne adresy, udostępnianie (zakładka we Właściwościach połączenia sieciowego w panelu sterowania), mostkowanie. Wszystko na darmo. W najlepszym wypadku uzyskaliśmy taki układ, w którym Vista może korzystać z Internetu i może pingować komputer z Linuksem (czyli wszystko w porządku). Natomiast Linuks nie mógł zapingować Visty (brak odpowiedzi; domyślam się że to jedno z zabezpieczen Visty, bo wszyscy wiemy od lcamtufa że ping może być bardzo niebezpieczny).

Pytanie jest proste:
jak, krok po kroku, ustawić udostępnianie Internetu na Viście Linuksowi?

Alternatywnie: jeżeli komuś udało się zmusić wspomnianą Motorollę do działania po kabelku sieciowym, może się pochwalić jak to zrobić.

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. W związku z tym napiszę że akurat jutro wyjeżdżam i wracam w weekend, więc dopiero wtedy będę mógl odpowiedzieć na posty które pojawią się później niż w ciągu najbliższych kilku godzin. A liczę że ktoś z was jest w stanie mi pomóc ;) .

Ostatnio edytowany przez Minio (2009-08-25 17:49:09)

#2  2009-08-25 14:28:23

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: [SOLVED] Vista udostepnia Internet Debianowi — jak?

Zrobiłem to co powinienem był zrobić na samym początku — odwróciłem role i to Debian udostępnia połączenie Viście. Zajęło mi to chwilkę dzięki stosownemu poradnikowi.

Kudos należy się BiExi.

#3  2009-08-25 15:37:13

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

A włączyłeś udostępnianie sieci i wyłączałeś firewalla? Ustawiałeś na Debianie adres 192.168.0.x - taki Windows daje domyślnie przy udostępnianiu sieci, na innych nie działa.
Dziwne bo u mnie działała ;]

Pozdrawiam,
bns

#4  2009-08-25 17:56:16

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

bns: tak, tak i nie — sieć ustawiłem na 192.168.66.x. Może właśnie w tym był cały problem. Nie wiem i teraz mnie to nie obchodzi — w tym tygodniu i tak przestanie mieć to jakiekolwiek znaczenie w kontekście sytuacji która zmusiła nas do zastosowania takiego a nie innego rozwiązania.

Stopka forum