Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mam kilka pytań i problemów :
1. Chciałbym zwiększyć czcionkę w całym dokumencie pdf. (najlepiej dodając coś w preambule)
2. Latex wrzuca mi puste strony do dokumentu i nadaje im numer.
3. Spis treści tworzony przez Latexa nie podaje prawidłowych stron. dokument ma 50 stron a np. skorowidz niby jest na 56 stronie.
4. Jeszcze jest problem z numerowaniem równań, przy niektórych równaniach numeracja jest zaraz obok równania zamiast z boku strony.
5. Potrzebuje wstawic nad znakiem matematycznym we wzorze podwójną kreskę.
prosiłbym o pomoc z tymi problemami pod tematem lub na maila.
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Komarus (2009-08-13 17:32:10)
polecam lekturę bercika http://www.opcode.eu.org/latex/
Ad 1.... Chyba każdy dokument zawiera linijkę postaci:
\documentclass[10pt,a4paper]{article}
I pierwszy argument to właśnie wielkość czcionki (10pt) w punktach. Teoretycznie zwiększy to wszystkie czcionki w dokumencie, acz nie pamiętam czy np. \large jest wartością zależną czy niezależną od tegoż.
Ad 2. Samo nic nie wrzuca. Widać masz włączoną opcyjkę w kodzie dokumentu. Pokaż dokument najlepiej to się objaśni. TAk w ogóle to piszesz w jakimś edytorku TeXowym (tzn. czy używasz "wspomagaczy-przeszkadzaczy") czy zwykłym edytorze tekstu?
Ad 3. Pokaż też pdfa.
Ad {1..4}. Polecam tą całą lekturę (nie tylko tą podstronę): http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Mathematics
Ad 1.... Chyba każdy dokument zawiera linijkę postaci:
\documentclass[10pt,a4paper]{article}
I pierwszy argument to właśnie wielkość czcionki (10pt) w punktach. Teoretycznie zwiększy to wszystkie czcionki w dokumencie, acz nie pamiętam czy np. \large jest wartością zależną czy niezależną od tegoż.
Ad 2. Samo nic nie wrzuca. Widać masz włączoną opcyjkę w kodzie dokumentu. Pokaż dokument najlepiej to się objaśni. TAk w ogóle to piszesz w jakimś edytorku TeXowym (tzn. czy używasz "wspomagaczy-przeszkadzaczy") czy zwykłym edytorze tekstu?
Ad 3. Pokaż też pdfa.
Ad {1..4}. Polecam tą całą lekturę (nie tylko tą podstronę): http://en.wikibooks.org/wiki/LaTeX/Mathematics
Ad. 1 - mogę dodać do kazdego rozdziału komende \begin{large} i czcionka w danym rozdziale sie zwiekszy.
Ad. 2 - Ad. 1 rozwiązalo pkt. 2 :P
Ad. 5 juz sobie poradzilem :) wystarczylo podwojnie uzyc funkcji \overline{\overline{\chi}} i dziala :D
Ostatnio edytowany przez Komarus (2009-08-13 17:50:17)
Komarus, wklej preambułę dokumentu i przykładowe fragmenty elementów, które chciałbyś aby uzyskały zmiany.
\usepackage{makeidx}
\renewcommand{\theequation}{\arabic{chapter}.\arabic{equation}}
\renewcommand{\thetable}{\arabic{chapter}.\arabic{table}}
\renewcommand{\thefigure}{\arabic{chapter}.\arabic{figure}}
\newcommand{\myeq}{\setcounter{equation}{0}\setcounter{table}{0}\setcounter{figure}{0}\linespread{1}}
\newcommand{\parl}{\parallel}
\textheight 23cm
\textwidth 15cm
\topmargin -1cm
\oddsidemargin 1.3cm
\evensidemargin 1.3cm
\footskip 2cm
\pagestyle{plain}
\linespread{1.5}
\makeindex
\begin{document}
\titlepage{
{\bf
\begin{large}
\begin{center}
Uxxxxxxxxxxxxxxxxxy\\
im. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx\\
w xxxxxx\\
Ii
$$ \,$$
{\Large Di}\\
Nr albumu xxxxxx
$$ \,$$
{\huge ,,Ke''
$$ \,$$
$$ \,$$
$$ \,$$
\\
\end{center}
$$ \,$$
\begin{flushright}
Opiekun:\\
dr W\\
Instytut
\end{flushright}
$$ \,$$
$$ \,$$
$$ \,$$
\begin{center}
xxxxxxxxx
\end{center}
\end{large}
}} \pagenumbering{arabic}
\tableofcontents
\input{rozdz1.tex}
\input{rozdz2.tex}
\input{rozdz3.tex}
\input{rozdz4.tex}
\input{rozdz5.tex}
\input{rozdz6.tex}
\input{wyniki.tex}
\input{Wnioski.tex}
\input{dodatki.tex}
\begin{thebibliography}{99}
\addcontentsline{toc}{chapter}{Literatura}
\bibitem{O}
\bibitem{c}
\bibitem{c1}
\bibitem{c2}
\bibitem{c3}
\bibitem{c4}
\bibitem{c5}
\bibitem{c6}
\bibitem{c7}
\bibitem{c8}
\end{thebibliography}
\newpage
\addcontentsline{toc}{chapter}{Spis rysunków}
\newpage
\listoffigures
\newpage
\addcontentsline{toc}{chapter}{Spis tablic}
\newpage
\listoftables
\newpage
\newpage
\renewcommand{\indexname}{Skorowidz}
\addcontentsline{toc}{chapter}{Skorowidz}
\newpage
\printindex
\end{document}
najbardziej mi teraz chodzi o numeracje stron, w spisie tresci, spisie rysunkow i spisie tabli podaje zle strony
i jeszcze te wzory
tak wygladaja
a taki jest kod
\begin{equation}
{\nabla\times\textbf{E}=-\textbf{\dot{\textbf{B}}}},
\end{equation}
\begin{equation}
{\nabla\times\textbf{H}=-\textbf{\dot{\textbf{D}}}},
\end{equation}
\begin{equation}
\nabla\cdot\textbf{B}=0,
\end{equation}
\begin{equation}
\nabla\cdot\textbf{D}=0.
\end{equation}
chodzi o to zeby ta numeracja kolo dwoch pierwszych tez byla z boku strony
Ostatnio edytowany przez Komarus (2009-08-13 18:38:57)
Równania u mnie działają w takiej formie:
\begin{equation} \nabla\times\textbf{E}=-{\dot\textbf{B}}, \end{equation} \begin{equation} \nabla\times\textbf{H}=-{\dot\textbf{D}}, \end{equation} \begin{equation} \nabla\cdot\textbf{B}=0, \end{equation} \begin{equation} \nabla\cdot\textbf{D}=0. \end{equation}
Twoje wersje nie działają.
Nie przedstawiłeś mi całej preambuły dokumentu tylko dokument główny Swojej pracy.
Przedstaw resztę preambuły lub szablon, na bazie którego próbujesz to napisać.
dzieki równania juz dzialaja :) wystarczylo przestawic funkcje :)
szczerze to przedstawilem ci moj plik glowny. a do pisania uzywam texmaker 1.6.
moze to cos ci podpowie czemu numerowanie nie dziala prawidlowo.
Odnośnie numerowania stron jedynie mogę przypuszczać, że masz źle ustawioną (źle wybraną) klasę dokumentu bazowego.
Początek preambuły dokumentu powinien zaczynać się od np.:
\documentclass[10pt,a4paper]{book}
Czegoś takiego jeszcze poszukaj w swojej pracy i przedstaw.
Najlepiej to przejrzyj sobie taką pozycję: Nie za krótkie wprowadzenie do systemu Latex...
Jest w pakiecie: texlive-doc-pl
Po przejrzeniu pierwszego i drugiego rozdziału będziesz zorientowany w czym jest problem.
Lub z sieci: http://piotrkosoft.net/pub/mirrors/CTAN/info/lshort … /lshort2e.pdf
Dodane:
Otwórz dokument główny w jakimś innym edytorze tekstowym i sprawdź początek preambuły. Nie używam (nie znam) texmakera i może on ukrywać domyślne opcje dokumentu. Mogą one być ustawiane w inny sposób.
to jest preambula ktorej we wczesniejszym poscie zapomnialem dodac :P
\documentclass[a4paper]{book}
\usepackage[polish]{babel}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\usepackage[OT4]{fontenc}
\usepackage{epsfig}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage{makeidx}
Tak bez sprawdzania zmień to na taki układ:
\documentclass[12pt,a4paper]{mwbk} #\usepackage[polish]{babel} #\usepackage[cp1250]{inputenc} \usepackage[OT4]{fontenc} \usepackage{epsfig} \usepackage[utf8]{inputenc} \usepackage{polski} \usepackage{makeidx}
Zamiast pakietu babel proponuję używanie pakietu polski, lepiej wspiera język polski i dobrze obsługuje język angielski.
Wystarczy mieć aktywną jedną stronę kodową utf8. Do składania całej pracy proponuję używanie klas M. Wolińskiego, lepiej są przystosowane do zasad języka polskiego. Jeżeli masz zainstalowane polskie środowisko Latex-a, klasy te są dostępne i gotowe do użycia w systemie.
Odpowiedniki:
mwart to article
mwbk to book
Klasy te mogą być niewidoczne w zestawie szablonów edytorów Latex-a, jednak system je widzi jeżeli są zainstalowane.
Odnośnie pisania szablonu własnej pracy naukowej, na bazie klas Marcina Wolińskiego, powstało kilka szablonów, dostępnych domyślnie na niektórych uczelniach.
Do napisania własnego szablonu pracy polecam takie pozycje:
http://www.ctan.org/tex-archive/macros/latex/contri … /mwclsdoc.pdf
Tu masz przykład pracy z magisterskiej z AGH:
http://svn2.assembla.com/svn/mgrKM/mgr_tex/
Tu jest plik klasy mgrwms.cls:
http://svn2.assembla.com/svn/mgrKM/mgr_tex/mgrwms/
Umieść ten plik, mgrwms.cls, w tym samym katalogu co dokument główny (wtedy przy przenoszeniu między komputerami nie musisz nic instalować).
Przykładowa praca była pisana pod Windows (wymaga zmian jakie zaproponowałem wyżej - nie znam jej znalazłem przez Google). Obrazki możesz wstawić w najprostszy sposób, czyli puste pliki graficzne o wybranych nazwach lub usunąć wpisy do nich nawołujące w mgrwms.cls.
Całe archiwum:
MgrWMS055a.tar.gz
rozpakuj i przejrzyj dokument: /doc/mgrwms/mgrwms.pdf
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-08-15 18:55:57)
wstawilem twoj uklad i niestety pojawily sie w spisie tresci podwojnie niektore rozdzialy podane na dwoch roznych stronach.
po kombinowaniu z preambula znowu latex wstawia mi puste strony co wczesniej jakos przypadkiem udalo mi sie usunac :(
powiedz mi moze kolejnosc kompilowania moze powodowac jakies bledy ??
bo ja juz nie wiem co moze powodowac takie bzdurne bledy :(
Komarus, źle zrozumiałeś moją odpowiedź. To co podałem nie zniweluje tak od razu Twojego problemu.
Próbujesz napisać złożony dokument korzystając z własnego pomysłu na szablon. Przedstawiłem źródła podobnego dokumentu z przykładem szablonu. Musisz przeanalizować plik źródłowy pracy, którą tam jest podana.
Ps. Ja spróbuję to złożyć u siebie z wykorzystaniem tego co podałeś.
Strony: 1