Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Członek DUG
 Członek DUG
	Witam,
Miał ktoś podobny problem??
Wista przestała widzieć partycję, którą otworzyłem na linuxie (miałem tam kontener truecrypt, więc zależy mi na tym, żeby go nie stracić).
Partycję widzę z poziomu linuxa oczywiście, ale na chwilę obecną mam jeszcze kilka aplikacji, które są obsługiwane z poziomu winzgrozy i potrzebuję dostępu przez tą właśnie partycję.
Mysłałem o konwersji ntfs na ext3 i sterowniku pod windę, ale obawiam się, że konsekwencją takiej operacji będzie autmatyczny format....
Jeśli mieliście podobny problem, i udało się wam to rozwiązać lub macie jakieś ciekawe przemyślenia, to bardzo proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam,

Moderator Mamut
 Moderator Mamut
	po pierwsze zanim cokolwiek zaczniesz robic - zrob kopie zapasowa tych danych ... potem mozna w miare smialo eksperymentowac

Ojciec Założyciel
 Ojciec Założyciel
	jumanji napisał(-a):
Witam,...
wróciłeś ? :)

Green Reaper
 Green Reaper

Sama konwersja nie wystarczy aby sterownik ext2fs zadziałał, musisz jeszcze zmienić inode na 128 (domyślnie w nowych dystrybucjach jest 256).

Członek DUG
 Członek DUG
	problem rozwiązany.
Okazuje się, że wista ukrywa partycję na którą wbijam sie przez linuxa :)
Wystarczy odpowiedni soft (pod winde) i opcja unhide załatwia sprawę :)
Nie sprawdzałem jeszcze jak to rozwiązać z poziomu linuxa, jeśli ktoś ma jakieś pomysły - nie krępujcie się. Przyda się innym :)
@Bodzio: Tak przyjacielu :) Jestem znów w Polandii i z uporem naprawiam świat :) Miło Cię widzieć :)

elektryk dyżurny
 elektryk dyżurny

nie wiem jak jest z viśtą, bo nie używałem, ale pozostałe szity mają zwyczaj ukrywać partycje, jeśli na dysku jest więcej niż jedna partycja podstawowa (znaczy, ta z systemem).
czy ta partycja którą utworzyłeś ma numer 4 lub niższy?

Członek DUG
 Członek DUG
	Witaj Rychu,
Już nie bo wywaliłem.
Teraz mam plan albo zrobić patrycję na ext3 i driver pod winde tak żebym widział kontener truecrypt na dwóch systemach, albo po się poświęcę i będę "odkrywał" patrycję na nowo za każdym razem jak uruchomię tą karuzelę z Redmont...
Strony: 1