Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Miał ktoś podobny problem??
Wista przestała widzieć partycję, którą otworzyłem na linuxie (miałem tam kontener truecrypt, więc zależy mi na tym, żeby go nie stracić).
Partycję widzę z poziomu linuxa oczywiście, ale na chwilę obecną mam jeszcze kilka aplikacji, które są obsługiwane z poziomu winzgrozy i potrzebuję dostępu przez tą właśnie partycję.
Mysłałem o konwersji ntfs na ext3 i sterowniku pod windę, ale obawiam się, że konsekwencją takiej operacji będzie autmatyczny format....
Jeśli mieliście podobny problem, i udało się wam to rozwiązać lub macie jakieś ciekawe przemyślenia, to bardzo proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam,
po pierwsze zanim cokolwiek zaczniesz robic - zrob kopie zapasowa tych danych ... potem mozna w miare smialo eksperymentowac
jumanji napisał(-a):
Witam,...
wróciłeś ? :)
Sama konwersja nie wystarczy aby sterownik ext2fs zadziałał, musisz jeszcze zmienić inode na 128 (domyślnie w nowych dystrybucjach jest 256).
problem rozwiązany.
Okazuje się, że wista ukrywa partycję na którą wbijam sie przez linuxa :)
Wystarczy odpowiedni soft (pod winde) i opcja unhide załatwia sprawę :)
Nie sprawdzałem jeszcze jak to rozwiązać z poziomu linuxa, jeśli ktoś ma jakieś pomysły - nie krępujcie się. Przyda się innym :)
@Bodzio: Tak przyjacielu :) Jestem znów w Polandii i z uporem naprawiam świat :) Miło Cię widzieć :)
nie wiem jak jest z viśtą, bo nie używałem, ale pozostałe szity mają zwyczaj ukrywać partycje, jeśli na dysku jest więcej niż jedna partycja podstawowa (znaczy, ta z systemem).
czy ta partycja którą utworzyłeś ma numer 4 lub niższy?
Witaj Rychu,
Już nie bo wywaliłem.
Teraz mam plan albo zrobić patrycję na ext3 i driver pod winde tak żebym widział kontener truecrypt na dwóch systemach, albo po się poświęcę i będę "odkrywał" patrycję na nowo za każdym razem jak uruchomię tą karuzelę z Redmont...
Strony: 1