Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-08-15 10:48:23

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Która firma od laptopów robi stery do największej ilości systemów??

Witam wszystkich.

Wiem że tematów o laptopach było już sporo – ale ten jest zgoła inny.

Niedługo będę kupował lapka, oczywiście wymóg podstawowy to pełna (lub prawie pełna) zgodność z Linuksem, ale nie tylko. Chciałbym się dowiedzieć jakie firmy wg was robią najbardziej uniwersalny sprzęt – to znaczy taki który zadziała z Linuksem, WinXP i Vistą? Kiedy ostatnio dobierałem laptopa kuzynce, były wątpliwości jakiego producenta wybrać – a tam chodziło tylko o zgodność z XP, wg sprzedawcy największą zgodność (jak na ironię) ma Acer, jednakże ja mierzyłbym ciut wyżej – w jakiegoś HP Compaq, Lenovo czy coś w tym stylu (niestety moja znajomość firm do laptopów jest mocno ograniczona) – jak tam jest ze sterami? Są zgodne ze wszystkimi trzema systemami? Są problemy z Linuksem?

Oczywiście wiem że to zależy od modelu, ale chodzi mi o „najczęściej to działa a to nie”.

Z góry dzięki za info.

#2  2009-08-15 10:58:33

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Re: Która firma od laptopów robi stery do największej ilości systemów??

Moim zdaniem Asus. Szczególnie ze swoimi Eee PC i płytami gł. z Express Gate. Linux na płytce głównej... oczywiście to pewien chwyt bo EG i tak musi być zainstalowany na partycji NTFS. Na szczęście Windowsa na niej być nie musi ;).

Ostatnio edytowany przez sp3cu (2009-08-15 11:01:08)

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#3  2009-08-15 18:45:13

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

EeePC jak dla mnie się nie nada (za mała moc obliczeniowa, zbyt mało pamięci – na laptopie mają chodzić programu typu Autocad czy Inventor), zaś reszta tanich Asusów ma bardzo kiepską renomę (wg sprzedawców to najczęściej psujące się lapki), tak więc czekam na inne opinie – zwłaszcza odnośnie HP Compaq i Lenovo.

P.S
Na niektórych płytach ExpressGate jest wbudowany w kostkę SSD i nie wymaga instalacji – na mojej P5Q SE wymaga, ale już na P5Q SE PRO (płyta jakiś czas temu za 600 zł :/ ) jest podobno wbudowany – fajna sprawa.

#4  2009-08-15 18:54:22

skotx - Członek DUG

skotx
Członek DUG

W moim compaqu v6171cl po roku padło wifi, po 2 latach padła płyta główna. Nie wiem jak nowsze modele, ale te starsze odradzam. Nie było większych problemów z konfiguracją sprzętu.

Jeśli mam wysłuchiwać czyichś poglądów, to niech będą one wypowiedziane w formie twierdzącej, wątpliwości sam mam dosyć.

#5  2009-08-15 21:50:32

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Wg mnie Dell. Instalowałem bratu Minta i działało dosłownie wszystko tuż po instalacji, od bluetooth po wi-fi. Z tym że niestety, jak przeglądałem oferty, laptopy Della są trochę droższe od konkurencji.

Windows 8.1

#6  2009-08-16 00:27:48

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

Na razie miałem okazję instalować Linuksa na trzech Acerach, jednym asusie i jednym HP (5 x Ubuntu). Na wszystkich musiałem doinstalowywać jakieś pakiety (nie ndiswrapper, tylko jakieś stery) żeby uruchomić bezprzewodową kartę sieciową, a na jednym Acerze nie potrafiłem uruchomić kamery internetowej (jakaś chińska firma, która nie ma nawet strony internetowej). Nie wiem tylko jak miała się sprawa z bluetoothem, bo zapomniałem sprawdzić. Czytniki kart pamięci działały chyba za każdym razem (jak dobrze pamiętam). Poza tym wszystko odpaliło bez problemu. Jeśli chodzi o XP to wszystkie laptopy nie licząc Asusa (standardowy problem z dźwiękiem, ale dało radę) go obsługiwały. Vista była na Asusie i HP i działała w porządku, tylko trochę się muliła.
Myślę, że nie ma się za bardzo co rozglądać po firmie, a bardziej zwracać uwagę na konkretne modele.

Prosił bym o wszelkie opinie odnośnie laptopów Della, bo w październiku muszę sobie lapka kupić, a gwarancja NBD jest bardzo dużą zaletą.

#7  2009-08-16 00:42:31

Kudzu - 1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Kudzu
1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Sam posiadam Lenovo N200 3000 model 0769 i nie narzekam. Calutki sprzęt w pełni kompatybilny z linuksem (no dobra.. fingerprint działa ale żaden program z niego nie korzysta:)). Co do windowsów = XP (po spreparowaniu instalki z najnowszymi sterownikami SATA)/Vista(32/64)/7 (32/64) działa bez problemu.

...software is like sex
it's better when it's free..

Stopka forum