Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Proszę powoli przenosić własne FAQ/Artykułt na nową strone DUG'a http://new.dug.net.pl, aby móc przenośić teksty trzeba być zalogowanym na forum
Opis składni nowego silnika: http://new.dug.net.pl/pomoc/skladnia/
Uwaga: jeśli ktoś nie mają chęci/czasu/ochoty, niech tylko utworzy szkic (aby to zrobić należy zaznaczyć przełącznik pod tekstem) z linkiem do starego poradnika w treści, frazą "do przeniesienia" w etykietach oraz starym tytułem — jak na poniższym obrazku:
Jak widać nie wymaga to wiele czasu.
Tak oznaczone teksty zostaną przeniesione przez osoby posiadające uprawnienia i czas. :]
Jeśli ktoś stracił uprawnienia do dodawania tekstów, niech zgłosi się do administratora.
(teatralne chrząknięcie)
To oznacza, że autorzy mają swoje hałtu i inne arty przenosić na nowy portal w trybie natychmiastowym... po co Nam 2 DUGi?
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-08-02 17:11:16)
thalcave napisał(-a):
po co Nam 2 DUGi?
Stary (czy może obecny) zostanie wkrótce wysłany na zasłużoną emeryturę, nowy zajmie jego miejsce.
No to miałem na myśli... a przez arty trzymane na starym musicie trzymać 2 portale
hmm małe trzy grosze: trochę się kolor czcionki zlewa z tłem, tzn jest mały kontrast. Ktoś jak czyta i przesuwa nonstop raczy widzieć tylko smugi. To tyle. Ogólnie portal zajeb...
azhag napisał(-a):
(teatralne chrząknięcie)
to nie jest zabawne, składnia nowego faq jest na tyle zawinięta, że czeka mnie teraz przynajmniej dzień roboty
BiExi napisał(-a):
Tak oznaczone teksty zostaną przeniesione przez osoby posiadające uprawnienia i czas. :]
Ja uprawnień nie mam ale przez najbliższy tydzień trochę czasu się znajdzie więc gdyby ktoś reflektował na pomoc to bardzo chętnie ;)
rychu napisał(-a):
azhag napisał(-a):
(teatralne chrząknięcie)
to nie jest zabawne, składnia nowego faq jest na tyle zawinięta, że czeka mnie teraz przynajmniej dzień roboty
jeśli ktoś samodzielnie przenosi teksty — rozumiem (choć osobiście uważam, że Markdown jest dość prosty)
ale samo dodanie szkicu i poproszenie kogoś o przeniesienie nie wymaga specjalnych umięjętności, jeśli dobrze liczę — dwa kliknięcia, trzy kopiuj-wklej
winnetou napisał(-a):
BiExi napisał(-a):
Ja uprawnień nie mam ale przez najbliższy tydzień trochę czasu się znajdzie więc gdyby ktoś reflektował na pomoc to bardzo chętnie ;)
Jak będą jakieś szkice do przeniesienia (w tej chwli wisi dosłownie jeden, a jeszcze wisi tylko dlatego, że wymaga prac redakcyjnych), nie widzę powodu, żeby ci nie nadać.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-08-03 11:12:04)
winnetou napisał(-a):
BiExi napisał(-a):
też chętnie pomogę :)
Ja też jestem gotów do poświęcenia czasu na ta jakże słuszną sprawę :) Pisałem już o tym w innym temacie ale nie zaszkodzi jeszcze raz :D
giegiel napisał(-a):
Pisałem już o tym w innym temacie ale nie zaszkodzi jeszcze raz :D
Pamiętam. :)
Ciekawe że jak nie ma nic do roboty, to wszyscy są chętni do pomocy.
;)
<offtop><flame>
Ja się zgłaszam do tego co umiem zrobić, nie porywam się z siekierą na słońce. Jeżeli arty i faq "zawisną" to chętnie moge to zrobić, wiedzy specjalnej nie wymaga, a czasu trochę znajde (i tak nie sypiam po nocach :P). A co do spraw administracyjno-organizacyjnych i innych kodowych to już inna bajka...
</flame></offtop>
czy komuś udało się uzyskać znaki '<' i '>' w bloku kodu?
rychu, z tego co wykombinowałem i wyczytałem to tych znaków nie uzyskasz, poniewż są to znaczniki do html/xml'a. Tzn standardowo ich nie otrzymasz ale wystarczy zastosować pewien mało elegancki trick:
< jakiś tam tekst>
Po "znaczniku otwierającym" trzeba zrobić spację a potem ładnie się wyświetla.
trochę mi ta spacja nie robi, kurde
domyślam się ale próbowałem "eskejpować" na chyba wszystkie możliwe sposoby i się nie dało
Ja znalazłem rozwiązanie... trochę niewygodne ale działa:
'<' = '<'
'>' = '>'
problem w tym że po daniu podgląd zamienia sie w oknie edycji na < lub > i po daniu ponownie podglądu nie działa znow. Więc przy zapisywaniu ostatecznej wersji można podmienić :D
w zwykłym tekście działa, ale w bloku kodu niestety nie :/
Markdown powinien sam zamieniać < i > na < i >. Poblem w tym, że fraza <coś> jest w ogóle wycinana, chyba ktoś zrobił zabezpieczenie w postaci wycinania znaczników HTML.
azhag@debian /tmp $ cat plik dupa dupa < dupa > > dupa <dupa> dupa dupa azhag@debian /tmp $ markdown plik <p>dupa dupa</p> <pre><code>< dupa > > dupa <dupa> </code></pre> <p>dupa dupa</p> azhag@debian /tmp $
tymczasem na portalu wynik jest:
<p>dupa dupa</p> <pre><code>< dupa > > dupa </code></pre> <p>dupa dupa</p>
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-08-04 07:27:56)