Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Znalazlem fany link do stronki gdzie po odpowiedzeniu na pare pytan po angielsku system wskazuje jaki linux jest dla ciebie najlepszym rozwiazaniem hehe :), mi wyszlo ze debian :), polceam sprawdzic :
http://eedok.voidofmind.com/linux/chooser.html
gentoo 100% :/
debian 77%
debian, ubuntu, slackware 81%, najwięcej 90% vector, tyleże nie wiem co to jest :)
W kolejności:
Debian, Suse, Arch
Co to jest Arch ??
Arch to taki fajny linux, który według założeń autorów ma uczyć linuxa - znaczy się ZERO GRAFICZNYCH KONFIGURATORÓW. system należy skonfigurować samodzielnie zaraz po instalce ;] pakiety chyba *.tgz
co do ankiety - mi wyszło, że Debian, Ubuntu i Beatrix na 90 %
Debian 90%
Knoppix 81%
Gentoo 63%
:)
Pozdrawiam
Arch 81%
Debian 72%
Gentoo 72%
LFS 72%
LFS co to ?? uzywał ktos tego ?
A tak sobie myśle, że gdyby nie to, że mam debiana to pewnie inne distro by mi wyszło :] Bo by zamiast tekstowego wybrał graficzny instalator i pare innych rzeczy. Ale widać troche się nauczyłem (a jeszcze ile mi zostało) na debianku :] i teraz nie musze się obawiać niczego.
Z tego co daliście można wywnioskować, że jednak złyZwierz się nie mylił co do Gentoo :D
arch - 100%
gentoo - 90%
debian, lfs, evilentity - 81%
...
co to jest ten arch, do cholery? hm...
90% LFS - łat da hel is dat??
72% Gentoo
63% Debian, Slackware
a reszta to reszta;]
EDIT
No powiem wam ze to LFS to moze byc ciekawa sprawa, chyba sie skusze;], ale to jeszcze nie teraz
Linux From Scratch (LFS) to system, który dostarcza nam konieczne kroki potrzebne do zbudowania swojego własnego systemu Linux. Powodów instalacji LFS`a jest wiele ... Większość zadaje pytanie: dlaczego robić/instalować wszystko ręcznie, skoro można pobrać istniejące, powszechne distro Linuxa takie jak np. Debian czy Red Hat". Producenci LFS postanowili na to pytanie odpowiedzieć! Najważniejszym powodem istnienia opisywanego systemu to chęć nauczenia ludzi zasad działania Linuxa od środka. Budowanie systemu na LFS uczy na temat tego jak poszczególne części składowe systemu pracują ze sobą oraz zależą od siebie. I najważniejsza zaleta ... nauczymy się jak dostosować Linuxa do naszych indywidualnych potrzeb. Strona projektu: [url]http://www.linuxfromscratch.org[/url]
aha i co do tego Arch'a
Arch jest szybką, lekką, elastyczną i prostą dystrybucją linuksa. To nie wydają się być puste słowa jeżeli spojrzy się na szczegóły budowy tej dystrybucji. Arch jest szybki, ponieważ jest zoptymalizowany pod kątem procesorów i686, więc programy mogą więcej wyciągnąć z Twojego procesora. Niektórzy powiedzą - wystarczy przekompilować jądro i osiągnie się to samo. No niezupełnie. Przekompilowane jądro będzie pracować szybciej ale aplikacje nadal będą niezoptymalizowane. Arch rozwiązuje ten problem. Arch jest elastyczny i prosty. Nie posiada graficznych konfiguratorów dzięki temu jest łatwy w utrzymaniu i konfiguracji. Konfiguratory co prawda wykonują dużo za użytkownika jednakże nie zawsze wiadomo co i gdzie zmieniają. Jedna z najważniejszych i chyba najlepszych cech Arch Linuxa to to, iż większość oprogramowania jest oznaczona jako opcjonalne i instalujesz je wtedy gdy naprawdę jego potrzebujesz. Strona projektu: [url]http://www.archlinux.org[/url]
P.S
tutaj sa wszystikie distro
http://asseq.pl/modules/news/
Gentoo - 81%
Arch - 72%
LFS - 72%
Debian - 63%
;p
Debian 90%
Arch, Ubuntu, Damn Small, Beatrix 81%
Gentoo, Slackware, Vector 72%
xD
edit<
podobny teścik
http://www.zegeniestudios.net/ldc/
Czyżby tylko mi i dluck'owi wyszło 100%? nic kochani dugowie, czas abyście zmienili distra i zalożyli np. aug (arch users gang) ;) Powodzenia w nowym dziele :D
no niech kazdy przerobi swojego debiana na dane distro jakie ma najwiecej % :D
no niech kazdy przerobi swojego debiana na dane distro jakie ma najwiecej % :D
Niema szans Debian wymiata :):):). Jedynym godnym konkurentem jest Gentoo mialem go chyba z 3 miesiace ale dobijal mnie czas kompilacji. Full KDE chyba sie kapilowalo 15h jak nie lepiej. Kiedys namowilem kumpla na Debiana spodobal mu sie pozniej powachal Gentoo i zdradzil Debianka :/ ale ja nie zdradze niema szans :D
po maturze kupuje sobie nowego kompa. Zastanawiam sie, czy nie przejśc na Gentoo właśnie... (NIE BIJCIE! ;D ) . Gentoo zawsze było moim "wymarzonym" distro. A Debiana wybrałem dlatego, że znalazłem go przez przypadek w jakimś sklepiku w Gdansku. Z drugiej strony - jak będę miał nowego == szybkiego kompa, to nie potrzebuję kompilacji całego systemu, bo Debian będzie śmigał....
Mój komentarz -> Trzeba przejechać całą polskę, żeby znaleźć distro odpowiednie dla własnych wymagań...
Ha! Ja z debiana przesiadłem sie na gentoo ;] i jestem zadowolony .. BieXi ;'] przesiadaj sie! ;]
To może parę zdań na temat korzyści? :)
m.in. szybkość jaką 'oferuje' gentoo na słabym sprzęcie;)
Gentoo 81%
LFS 81%
Arch 72%
.
.
.
Padło stwierdzenie ze gentoo jest najszybsze. Mialem okazje bawic sie gentoo 3 miechy i moge powiedziec ze nie widze zadnej roznicy w szybkosci dzialania miedzy Debianem Sarge a Gentoo. Zaznaczam ze Flagi USE i instrukcjie procka bylo dobrze poustawiane. Wg. mnie opinie o rzekomej nadzywyczajnej szybkosci gentoo to przesada. Moze ktos mi poda kilka argumentow w czym Gentoo jest lepsze od Debiana?
każdy system będzie chodził szybko, nawet bardzo szybko - pewnie za wyjątkiem Mandarynki i Auroxa - bo to są systemy robione pod nevbie.
Wszystko zależy do tego jak zainstalujemy system, co do niego wpakujemy i co się uruchamia podczas startu a potem pracuje w tle. Była taka dyskusja na linux.com o szybkości uruchamiania się systemu - od loga lilo do startu X-ów. Ludzie takie pierdoły wypisywali że jakby moderator tego nie zablokował to pewnie szybkość śwaitła by przekroczyli.
Krótko mówiąc każdy system (linux) jest robiony pod innego użytkownika i nie ma co demonizować że ten jest lepszy lub gorszy.
My się tutaj zajmujemy Debianem i kropka - główny wróg siedzi w Kaliforni
Heheh .. łi tam ... nie ma nawet porównania ..
Jedyny debian który brykał podobnie jak gentoo to ten nieoficjalny port pod amd64 ... a co do argumentów przemawiających na korzyśc gentoo ... bez sensu .. kazdy ma swoje tam distro i jest fajnie .. nie ma tu przymusu ...
ALE ! .. ale jak ktoś zapoda sobie gentoo i troche na nim popracuje .. (popracuje , a nie pobawi się linuxem) to nie bedzie chciał już niczego innego ;]
Fajnie mieć w debianie kilka paczek z eximem , no nie ? ... a w gentoo dołączamy np. tls do flag USE przekompilowyjemy i voila ;]