Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
jak to jest mozliwe ze naped czyta mi film z plyty cd-r a nie czyta mi plyty dvd????? jak ktos wie to prosze o napisanie poniewaz jestem laikiem i nie wiem o co chodzi
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-07-22 15:42:11)
Jaki to napęd? Obsługuje DVD+R i DVD-R?
Jaka to płyta?
naped CREATIVEDVD-ROM DVD1243E
PLYT NIE CZYTA W OGOLE ANI DVD-R ANI DVD+R
Bywają takie przypadki... niestety wszystko czasem się psuje
Szybki google podpowiada, że przy niektórych firmware'ach takie rzeczy się zdarzały — spróbuj wgrać inny do napędu (niestety nie wiem jak to wykonać pod Debianem). Jeśli dotychczas działal i nagle sam z siebie przestał, to pewnie po prostu przyszedł na niego czas.
W ogóle cholernie rzadki to napęd.
dzieki ale moze nie mam sterownikow bo pytalem sie pare znajomych i tak mowili a co to sa firmware?:)
W skrócie: to taki program, który działa nie na komputerze, ale w danym urządzeniu.
Jak wymienić lepiej niech napisze ktoś bardziej zorientowany w tych sprawach.
Jeszcze napisz — bo mam dziwne przeczucie :) — jakiego systemu operacyjnego używasz?
Firmware to "bios" napędu.Oprogramowanie wewnątrz samego urządzenia.
Mialem identyczny przypadek u siebie .
Czytał CD a DVD juz niet.
Napęd odszedł do krainy wiecznych łowów.
Ale podaj jakiego systemu operacyjnego używasz.
Być może zanieczyściła się soczewka? U mnie niedawno tak się stało - przy czym napęd widział (i czasami czytał) płyty DVD, ale na najmniejszych obrotach i to z wielkimi oporami. Przeczyszczenie soczewki w 100% pomogło :)
Niektóre nagrywarki są wyposażone w dwa lasery - być może jeden z nich wysiadł ( jeżeli Twoja nagrywarka ma dwa lasery )..
qluk: Brak umiejętności posługiwania się wyszukiwarką internetową oraz czytania ze zrozumieniem: "CREATIVE DVD-ROM DVD1243E".
Do wymiany napęd, w czyszczenie nie się co bawić jak sie nie wie co i jak, a firmware raczej nie pomoże. Bo skoro nie czyta płyt w ogóle tzn. że DVD-ROM też, a tutaj firmware ma niewiele do gadania. Chyba, że autor sprecyzuje jakich płyt nie czyta, a jakie czyta.
też miałem podobna sytuację, tyle, że akurat dvd czytał, a cd nie - bo padł laser do odczytu cd. jak chcesz to możesz go sobie rozebrać i zobaczyć jak wygląda w środku, ale raczej musisz się udać do sklepu po nowy
Ja jednak polecam najpierw przeczyścić - rozebrać, przedmuchać soczewkę/wki (najlepiej sprężonym powietrzem), wydmuchać cały kurz z napędu (a będzie pewnie tego sporo :) ), skręcić sprawdzić na kilku kablach i kontrolerach. Tak w ogóle to napęd działał i przestał, czy zakupiłeś na allegro i w ogóle nie czytał DVD od początku??
Ostatnio edytowany przez Huk (2009-07-23 12:20:14)