Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wiem że wine jest w repo ale chciałem sam nauczyć jak buduje się profesjonalnie paczki, a więc po rozpakowaniu źródełka wine wydaję takie polecenia by zbudować paczki
dh_make -e kiko80@interia.pl -t wine-1.1.26 --createorig dpkg-buildpackage -rfakeroot
Zależności wszystkie są.
Paczuszki zbudowało wine_1.1.26-1_i386.deb wine-dev_1.1.26-1_i386.deb ale mają one rozmiary 1.4KB i 4.7KB a to jest stanowczo za mało również po kompilacji wxwidgets-2.8.9 zbudowało mi o podobnych rozmiarach. Gdzie robię błąd ??
PS
Buduję paczkę przy użyciu checkinstalla i zobaczę jaki będzie jego rozmiar
U mnie przez checkinstall 14.1 MB wieć na bank coś ta twoja metoda niezbyt działa ;]
Info jak budować lukałem tu
http://dug.net.pl/faq/faq-6-183-Budowanie_prostego_pakietu_ze_zródelka.php
W rules trzeba odkomentować dh_install. Zobacz, jakie masz pliki w debian/temp . Potem musisz jak trzeba edytować pliki libwine.install i libwine-dev.install . W control masz zamiast libwine1 masz libwineBROKEN, trzeba to poprawić.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2009-07-20 15:12:20)
AgayKhan napisał(-a):
W rules trzeba odkomentować dh_install.
Zrobione
AgayKhan napisał(-a):
Zobacz, jakie masz pliki w debian/temp.
Nie mam temp tylko tmp i zawiera takie katalogi
bin include lib share
AgayKhan napisał(-a):
Potem musisz jak trzeba edytować pliki libwine.install i libwine-dev.install.
Czyli jak w pliku wine1.install mam
usr/lib/lib*.so.*
a w pliku wine-dev.install jest
usr/include/* usr/lib/lib*.a usr/lib/lib*.so usr/lib/pkgconfig/* usr/lib/*.la usr/share/pkgconfig/*
innych plików o rozszerzeniu .install nie mam
AgayKhan napisał(-a):
W control masz zamiast libwine1 masz libwineBROKEN, trzeba to poprawić.
Słowo broken zawsze usuwam
Nigdy nie budowalem sposobem debianowym paczki wine ale może warto by podejrzeć oryginalny rules ze źródeł debianowych.
do wine.install dopisz
usr/bin/*
nie wiem, czy w lib pliki wine nie są w podkatalogach, sprawdź w tmp ( mój błąd z tym temp ;-), jeśli są musisz je dopisać w wine.install. Wine install i wine-dev muszą być w control.
Dopisałem i przy kompilacji mam taki error
make[2]: Leaving directory `/home/kiko80/x/source/wine-1.1.26/tools' ./tools/mkinstalldirs -m 755 /home/kiko80/x/source/wine-1.1.26/debian/tmp/usr/share/aclocal mkdir /home/kiko80/x/source/wine-1.1.26/debian/tmp/usr/share/aclocal chmod 755 /home/kiko80/x/source/wine-1.1.26/debian/tmp/usr/share/aclocal /usr/bin/install -c -m 644 ./aclocal.m4 /home/kiko80/x/source/wine-1.1.26/debian/tmp/usr/share/aclocal/wine.m4 make[1]: Leaving directory `/home/kiko80/x/source/wine-1.1.26' dh_testdir dh_testroot dh_installchangelogs dh_installdocs dh_installexamples dh_install dh_install: wine-dev missing files (usr/lib/lib*.a), aborting make: *** [binary-arch] Error 1 dpkg-buildpackage: error: fakeroot debian/rules binary gave error exit status 2 kiko80@kiko:~/x/source/wine-1.1.26$
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2009-07-20 20:25:01)
Nie ma, jest za to jakieś w wine-1.1.26/debian/tmp/usr/lib/wine
Zobaczymy co z tego wyjdzie
PS
Lipa tak samo wziąłem checkinstallem machnąłem i wyszedł 14,2MB
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2009-07-21 19:09:34)
I jak ktoś coś wie ??
Może nich ktoś powie co i jak robi by te rozbite paczki nie były takie lekkie.