Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-06-30 12:59:38

Zolnierzu - Użytkownik

Zolnierzu
Użytkownik
Serwis

Projekt, kodzenie

Witam,
zaczęły się wakacje i jak zwykle chciałoby się zrobić coś pożytecznego(no może nie jak zwykle ale jednak). W związku z tym prosiłbym o pomoc w znalezieniu jakiejgoś projektu otwartokodowego w którym początkujący programista c++ i/lub javy mógłby się czegoś nowego nauczyć i nabrać doświadczenia. Sam czegoś szukałem ale wolałbym radę kogoś bardziej doświadczonego.

Registered Linux user number 467822, (15-03-2008)

#2  2009-06-30 13:17:49

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Projekt, kodzenie

Początkujący programista to niech się języka uczy, i niech sobie wybierze czy chce c++ czy jave. Potem do nauki, niech się zastanowi co chce pisać w danym języku, potem niech spróbuje coś takiego napisać. A jak już się będzie nudził niech zagląda w czyjś kod. Bo tak to troche chyba nie od tej strony zaczynasz. Skoro jesteś początkujący to myślisz że będziesz w stanie czyjś kod czytał, i go zrozumiesz? I co to ma na celu?

#3  2009-06-30 13:31:07

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

kamikaze ma rację. Ucz się, pisz  i pojmuj ale imo zaglądanie w czyjeś kody i próba ich analizy tylko Ci pomoże. Jednak nie polegaj tylko na cudzej robocie bo daleko nie zajedziesz. Znam osoby które uczyły się na czyichś kodach ale to już wyższa szkoła jazdy moim zdaniem i nie ma w tym grama rozumowania. A doświadczenia nabierzesz metodą prób i błędów.

Ostatnio edytowany przez Trin (2009-06-30 13:32:31)

#4  2009-06-30 13:37:05

Zolnierzu - Użytkownik

Zolnierzu
Użytkownik
Serwis

Nie aż tak początkującego programistę miałem na myśli :D Napisałem już kilka "śmieciowych" projektów dla siebie ale jednak praca w zespole  to co innego. Ludzie, nie kończę przecież gimnazjum :P

#5  2009-06-30 13:42:15

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Ja nie wiem co Ty tam kończysz:P Zbierz kumpli, napiszcie coś "pożytecznego", wirka jakiegoś albo coś i tyle. Stawiaj sobie cele. Albo ulepszaj to co już masz, nie wiem, ja tak robiłam.

#6  2009-06-30 13:45:40

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Ja bym znalazł program, którego używam i który lubię, i zacząłbym od zgłaszania błędów. Po czym robił łaty poprawiające te błędy. W ten sposób można szybko zacząć pracę nawet w dużym projekcie. Każdy projekt z chęcią przyjmie takiego człowieka.

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#7  2009-06-30 13:47:57

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Też sposób. Albo niech się kolega przyjrzy projektom na uniwersytetach i polibudach. (btw: http://math.uni.lodz.pl/~czacza/java/projekty.html ) Robią rózne mniej i bardziej pożyteczne aplikacje.  Kodzenie to wirutozeria- liczy się pomysł, im lepszy- tym bardziej rajcuje.

#8  2009-06-30 13:55:27

Zolnierzu - Użytkownik

Zolnierzu
Użytkownik
Serwis

Trin, zgadza się, robimy, sam w takim czymś uczestniczę  tylko zapominasz o pewnym drobnym szczególe - są wakacje, ludzie się rozjechali do domów, pracują, nie każdemu pasuje praca zdalna itd itp :)
czadman, dzięki, chyba rzeczywiście od tego zacznę :)

#9  2009-06-30 14:05:31

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Dla mnie początkujący brzmi jednoznacznie. Lepiej było napisać średniozaawansowany. No ale nadal bym nie radził zaglądać w czyjś kod, spróbuj zresztą, zobaczysz jakie efekty. Będziesz patrzyła na zmienne, których nazwa nic nie mówi, albo na kod, który nie wiesz co robi. Musiałbyś znaleźć na prawdę dobrze udokumentowany kod. Lepiej coś własnego napisać wspierając się przykładami z sieci. Poza tym jak już nie masz się czego uczyć weź się za wzorce projektowe, albo ogólnie za projektowanie aplikacji. Jak pisałeś drobne programy to wymyśle teraz coś poważniejszego. No i przydałoby się żebyś wiedział co chcesz pisać. Nawet jakby ktoś chciał ci poradzić jakiś kod to nie wiadomo, przecież nie napisałeś co cie interesuje. Programowanie systemowe, sieciowe, aplikacje graficzne, webowe, jeszcze inne? A może chcesz żeby ktoś ci powiedział co lubisz, co by było bez sensu.

#10  2009-06-30 14:55:38

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

A ja nadal uprę się przy swoim i będę radzić żeby w kody zerkał. Zerkać, nie zżynać i nie uczyć się na pamięć. Każdy ma swój sposób pisania, a nieraz sprytne sposoby można przyuważyć w robocie innego programisty- przydatne w przyszłości. Dobrze jest uczyć się trochę od lepszych i imo w podpatrywaniu nie ma nic złego.

Zolnierzu: wybacz, ja nie wiem co to wolne- faktycznie, lipiec na karku;)

#11  2009-07-01 00:28:48

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Przeglądać nieudokumentowany kod to z deka masochizm. Jak już to najlepiej szukać czegoś z dobrą dokumentacją. Ale i to może nie pomóc, jeśli ktoś wykorzystuje jakiś framework, musisz go znać bo nie będziesz wiedział co do czego. Ja myślę, że żeby czytać czyjś kod trzeba być master i znać wykorzystywane w nim technologie, inaczej można się zderzyć ze ścianą. No i nie ma jednak jak pisanie, można zerkać w różne miejsca, ale pisanie to najlepsze ćwiczenie.

#12  2009-07-01 11:50:35

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

kamikaze, masochizm to też jakaś wąsko pojęta norma. Niech próbuje, nic nie traci.

#13  2009-07-01 13:51:37

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Trin napisał(-a):

kamikaze, masochizm to też jakaś wąsko pojęta norma. Niech próbuje, nic nie traci.

Pewnie, niech próbuje i opisze postrzeżenia. Chętnie się dowiem jak to wyszło i czy są jakieś korzyści, bo szczerze wątpie. To znaczy jakieś są, ale można lepiej spożytkować czas i w inny sposób uczyć się programowania. Ale co kto lubi.

#14  2009-07-01 14:35:33

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

No dobra, trochę racji Ci przyznam, ale tylko trochę więc się nie ciesz. Ja też jestem raczej samoukiem ale bym przymknęła oko i próbowała. Nie mówię, że ma się na tym całkowicie oprzeć.

Stopka forum