Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Poszukuję programu do kompilowania statycznego HTML, na razie najciekawsze jakie znalazłem to chronicle i ikiwiki.
Możecie coś polecić?
a z czego ma byc to generowane (php, perl, xml, ...)?
zawsze mozna wystawic stronke i pobrac httrack lub wget'em ... kiedys tak cos robilem ...
bercik napisał(-a):
a z czego ma byc to generowane (php, perl, xml, ...)?
Po prostu z plików tekstowych.
bercik napisał(-a):
zawsze mozna wystawic stronke i pobrac httrack lub wget'em ... kiedys tak cos robilem ...
Ostatecznie tak, ale to takie nieprofesjonalne :)
ale te pliki sa jakos otagowane / maja jakis format ze taki kompilator mialby wiedziec ze dana linijka jest naglowkiem czy sa zupelnie gole?
i czemu ma sluzyc wygenerowanie html z txt? bo jezeli temu zeby to byl jakikolwiek html to wystaczy:
echo "<html><head><title>$F</title></head><bode><pre>" > $F.html cat $F >> $F.html echo "</pre></body></html>" >> $F.html
ewentualnie zamiast cat cos co zawija linie ...
Przepraszam, faktycznie fatalnie opisałem czego właściwie szukam (po części może to wynikać z tego, że sam nie do końca wiem).
Chcę skompilować coś w rodzaju strony, którą będzie można przeglądać z dysku. Poszczególne podstrony powinny mieć możliwość przypisania kategorii (jakby jeszcze była możliwość podkategorii, to byłoby super), a kompilator powinien je wg nich grupować.
Raczej nie widzę w tym zadaniu debiandoca, docbooka, latexa i podobnych.
Format jest mi zasadniczo obojętny (pliki do kompilacji dopiero powstaną), ten zastosowany w chronicle wydaje mi się dość niezły:
Title: This is the title for an entry
Tags: comma, separated, tag, names
Date: 14th August 2007
<p>This is the first line of the blog entry.</p>
<p>This is the last line of the blog entry.</p>
Ogólnie chronicle jest dość bliski tego czego szukam, problem w tym, że powstał on do kompilowania bloga i w generowanych przez niego stronach blogowy charakter jednak wyziera.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-06-26 18:39:19)
Moja wyszukiwarka pakietów pokazuje takie narzędzia związane z Twoim pytaniem:
c2html
code2html
cvs2html
latex2html
perl-doc-html
texi2html
txt2html
Nie wiem czy coś z tego się przyda?
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-06-27 01:19:58)
Niestety, większość powyższych służy raczej do konwertowania plików do pojedyńczych stron (wyjątkiem może być cvs2html), nie do zbioru stron.
W każdym razie chronicle chyba udało mi się (prawie, nie ma podkategorii) przystosować do moich potrzeb i można uznać mój problem za rozwiązany. Jednakże jeśli ktoś znajdzie jakiś kompilator w jego stylu — niech śmiało pisze.
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-06-27 10:52:50)
Podpinając się do tematu.
Możecie polecić jakiś program do edycji stron z możliwością zapisu bezpośrednio do ftp? Coś jak windowsowy PSPad, który niestety się wykrzacza pod wine.
kwrite (po sftp potrafi, wiec po ftp pewnie tez ....)