Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Witam jak w temacie. Potrzebuje zainstalowac debian'a, jako OS mam freebsd i chce wszystko usunac i zainstalowac debiana tylko, ze tak : nie mam cdromu (zepsuty), pendrive tez oddpada zostaje mi tylko internet i OS jakim jest fbsd. Czy da rade sciagnac cos z internetu nie wiem jaka super czarodziejska instalke tak, zeby mozna bylo reszte dociagnac z neta i zinstalowac ?
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez bryn1u (2009-06-21 17:24:18)

Admin łajza

Czy debootstrap jest we FreeBSD?

inż.
Da się, ale musisz mieć 2 komputer. Łączysz je razem w LAN, na jednym instalujesz tftpd, dhcpd, ściągasz ze strony instalatora debiana przygotowany obraz i bootujesz 2 komputer z sieci. Jest jeszcze jeden sposób ale sporo kombinowania. :)

Użytkownik

milyges napisał(-a):
Da się, ale musisz mieć 2 komputer. Łączysz je razem w LAN, na jednym instalujesz tftpd, dhcpd, ściągasz ze strony instalatora debiana przygotowany obraz i bootujesz 2 komputer z sieci. Jest jeszcze jeden sposób ale sporo kombinowania. :)
Mam w domu lan, serverek podpiety do routera i swojego lapka, mam tez fizyczny dostep do servera. Moglbys mi przyblizyc ta instalacje przez LAN ?

Bicycle repairman

Generalnie to wszystko jest opisane w podręczniku instalacji debiana.
http://www.debian.org/releases/stable/i386/
http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch04s05.html.en

Użytkownik

Ehh pierwsze co zrobilem to patrzylem na podrecznik, nie wiem jak ja tego nie znalazlem. Dzieki.

Redaktor

Zawsze można dysk podpiąć do innego komputera na czas wstępnej instalacji i konfiguracji.

Użytkownik

fnmirk napisał(-a):
Zawsze można dysk podpiąć do innego komputera na czas wstępnej instalacji i konfiguracji.
Gorzej do lapka, ale o ile sie nie myle to chyba jest przejsciowka nie gwarantuje bo sie tym nie interesowalem i nie byla mi nigdy potrzebna.

Redaktor

Jest przejściówka i kosztuje niewielkie pieniądze. Wartą ją mieć bo czasami formatowanie dysku czy jego naprawa w laptopie się nie udaje.
Strony: 1