Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Taw Therapee - używam na co dzień. Wczoraj było tak:
po zdemozaikowaniu zdjęcia, ustawieniu suwaków, wysyłam zdjęcie do gimpa. Gimp się nie odpala. Co jest myślę ? Odpalam samego Gimpa, jest ok, zdjęcia wczytuje.
Zmieniłem w RT katalog z rawami na inny - kompletne brak reakcji. Program jako taki działa. Uruchamia się, natomiast rawów nie wczytuje. Widzi dyski i katalogi. Nie widzi rawów, jpg i tif-ów. Pomyślałem że grafika się przegrzała, ale... mam na virtualu postawionego XP i tam odpaliłem Raw Therapee bez najmniejszych problemów. Właśnie na mocno podgrzanym już lapku. Działa wszystko. Uruchomienie z konsoli też w sumie nic nie dało bo otrzymałem standardowo komunikaty:
Cytat:
(rt:3312): Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu obsługującego motyw w module_path: "clearlooks",
processing file ./profiles/crisp.pp2...
processing file ./profiles/neutral.pp2...
processing file ./profiles/default.pp2...
a w logach nie ma nic, chyba że nie wiem gdzie patrzeć.
Z góry dzięki
Daj
dpkg -l | grep gimp
bodzio@domek:~$ dpkg -l | grep gimp
ii gimp 2.4.7-1 The GNU Image Manipulation Program
ii gimp-data 2.4.7-1 Data files for GIMP
ii gimp-data-extras 1:2.0.1-3 An extra set of brushes, palettes, and gradients for The GIMP
ii gimp-dds 2.0.6-1 DDS (DirectDraw Surface) plugin for the gimp
ii gimp-gap 2.4.0-2 The GIMP Animation Package
ii gimp-gutenprint 5.0.2-4 print plugin for the GIMP
ii gimp-help-common 2.4.1-1 Data files for the GIMP documentation
ii gimp-help-en 2.4.1-1 Documentation for the GIMP (English)
ii gimp-help-pl 2.4.1-1 Documentation for the GIMP (Polish)
ii gimp-libcurl 2.4.7-1 libcurl URI plugin for GIMP
ii gimp-plugin-registry 1.0-1 A repository of optional extensions for The GIMP
ii gimp-python 2.4.7-1 Python support and plugins for GIMP
ii gimp-resynthesizer 0.16-1 Gimp plugin for texture synthesis
ii gimp-ufraw 0.15-1 gimp importer for raw camera images
ii libgimp-perl 2.0.dfsg+2.2pre1.dfsg-5 Perl support and plugins for The GIMP
ii libgimp2.0 2.4.7-1 Libraries for the GNU Image Manipulation Program
bodzio@domek:~$
pomogło utworzenie nowego konta użytkownika. Na starym koncie mimo usunięcia katalogu /.kde - Raw Therapee nadal nie działa.
Musi mieć jeszcze jeden config ten program.
Niestety nie znam go aby coś więcej powiedzieć.
tego się nie instaluje, rozpakowujesz tar.gz i klikasz w plik /.rt lub /.rtstart
przekopałem wszystko, nie ma nigdzie indziej configów. dupa jestem :P
Skoro na koncie nowego użytkownika działa to porównaj pliki w katalogach domowych. Nie ograniczaj się tylko do ~/.kde.
Może zmieniły się jakieś uprawnienia?
fnmirk napisał(-a):
Skoro na koncie nowego użytkownika działa to porównaj pliki w katalogach domowych. Nie ograniczaj się tylko do ~/.kde.
Może zmieniły się jakieś uprawnienia?
tego jest bardzo dużo, szybciej mi będzie przenieść ustawienia na nowe konto. Nie zmieniałem uprawnień, nie aktualizowałem systemu - było jak w pierwszym poście.
Ale fakt, posprawdzam i popatrzę. Ciekawa zagwozdka :)
Hmm, szkoda mi tego konta bo ma już ponad 3 lata
Bodzio w folderze z tym programem jest taki pliczek options
Spróbuj go wywalić.
Już rozwiązane
.config/RawTherapee tam się naśmieciło. Przy okazji warto czasem to wyczyścić (wywalić) bo pamięta wszystkie obrabiane zdjęcia. Miejsca na dysku mi przybyło że ho ho :)
Jak się bawisz grafiką to jeszcze opróżnij katalogi w ~/.thumbnails. Z czasem potrafi się tam sporo obrazków uzbierać.
raw therape jest beznadziejny (subiektywnie) oczywiscie, ja do podgladu raw-ow uzywam gqview 2.1.5 a do wywolywania gimp + ufraw
polecam taka kabinacje.
pink napisał(-a):
raw therape jest beznadziejny (subiektywnie) oczywiscie, ja do podgladu raw-ow uzywam gqview 2.1.5 a do wywolywania gimp + ufraw
polecam taka kabinacje.
przedtem używałem takiej kombinacji, teraz RT + gimp dla doskonalenia tego co RT nie zrobił