Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ja bym sprobował się wywalic usera z grupy polkituser mnie w tej grupie nie ma reszte ustawien mam bardzo podobne. w grupie users zresztą tez mnie nie ma.
Ostatnio edytowany przez terefere (2009-06-08 16:06:33)
Zobacz sobie jeszcze do pliku
/etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi
Ja mam tak
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- --> <!-- Some examples how to use hal fdi files for system preferences You can either uncomment the examples here or put them in a seperate .fdi file. --> <deviceinfo version="0.2"> <!-- The following shows how to hint gnome-volume-manager and other programs that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable media. --> <!-- <device> <match key="storage.hotpluggable" bool="false"> <match key="storage.removable" bool="false"> <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge> </match> </match> </device> --> </deviceinfo>
Może kde coś się pomerdlało.
Umiesz odtworzyć np audio cd w konsoli
mplayer cdda://
?
Dobra, już sprawa uproszczona. Mam dwa napędy dvd i cdrom. mplayer odtwarza płytę audio bez problemu , jak jest w napędzie cd. audex i k3b ( te dla kde4) też widzą płytę audio, jak jest w cd. Jak jest w dvd niż nie, ani mplayer ani audex. +++
mplayer widzi, złe opcje dałem w mplayerze. ( dzięki ilin)
Jestem wręcz pewien, że to kde4. Nie pliki użytkownika, bo pod innym użytkownikiem to samo. I wszelkie pamięci pod usb montuje z usera.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2009-06-08 21:11:41)
Zainstaluj sobie na próbę jakiś inny menadzer plików.
np pcmanfm jak w nim ręcznie (przez klikniecie) będziesz umial z usera zamontować tzn że coś w kde masz porąbane.
ilin napisał(-a):
Pokaż
Kod:
cat /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Może ktoś napisać jakiś porządny FAQ o co chodzi z tym PolicyKit?
To w debianie dosyć nowe narzędzie.
Często przysparza problemów.
Zresztą problemy zaczęły sie wczesniej w archu i chyba pisanie coś na ten temat jest przedwczesne bo szybko sie zdeaktualizuje.
Ale można by przetłunaczyć jak ktoś biegle włada englisch.
http://hal.freedesktop.org/docs/PolicyKit/
Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać:
Po kiego grzyba deweloperzy debiana wsadzili to g. * do swojej dystrybucji, skoro pół roku wcześniej walczyli z tym archowcy?
A jeśli już wsadzili, to dlaczego jako nierozwiązany problem? Bo nie ma żadnego obiegu informacji!
Dlatego jestem ciekaw, co z tym zrobią, kiedy będą się przymierzać do wydania squeeze jako stable....
*Nie jestem pewien czy chodzi o którąś wersję hala czy policykit
Bo deweloperzy debiana nie zaglądają na forum archa :)
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-09 08:33:38)
Dobra koniec offtopu.
Zamontuj spod roota jak nie idzie spod usera i pokaż jak wygląda wynik polecenia
mount
U mnie tak.
/dev/sr0 on /media/Sklepik Nemo type iso9660 (ro,nosuid,nodev,uhelper=hal,uid=1000,utf8)
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) procbususb on /proc/bus/usb type usbfs (rw) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw) /dev/sda2 on /home/adam type ext3 (rw) /dev/sdb1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,uid=1000,utf8,shortname=mixed)
nie ma tu wcale płyty dvd. Jest w napędzie.
Samo wlożenie płyty to malo.
Zainstaluj pcmanfm (nie koliduje z kde) i spróbuj z niego zamontować.
Wyjdzie na jaw czy hal szwankuje czy kde.
Nie mam w tej chwili już KDE4 - usunąłem. Ale oryginalny menadżer dolphin coś robił nie tak z obsługą mediów wymiennych. Nie pamiętam już co bo dolphin jest dla mnie niewygodny i nie zastanawiałem się nad nim. Ustawiłem domyślnym menadżerem thunara i wszystko działało poprawnie.
Pokaż zawartosć
/etc/dbus-1/system.d/hal.conf
<!DOCTYPE busconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD D-BUS Bus Configuration 1.0//EN" "http://www.freedesktop.org/standards/dbus/1.0/busconfig.dtd"> <busconfig> <!-- This configuration file specifies the required security policies for the HAL to work. --> <!-- Only root or user haldaemon can own the HAL service --> <policy user="haldaemon"> <allow own="org.freedesktop.Hal"/> </policy> <policy user="root"> <allow own="org.freedesktop.Hal"/> </policy> <!-- Allow anyone to invoke methods on the Manager and Device interfaces --> <policy context="default"> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.DBus.Introspectable"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.DBus.Properties" /> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Manager"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.CPUFreq"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.DockStation"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.KillSwitch"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.KeyboardBacklight"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.LaptopPanel"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.Leds"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.LightSensor"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.Storage"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.Storage.Removable"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.SystemPowerManagement"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.Volume"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.Volume.Crypto"/> <allow send_destination="org.freedesktop.Hal" send_interface="org.freedesktop.Hal.Device.WakeOnLan"/> </policy> </busconfig>
Mam tak samo.
Pokaż jeszcze.
/etc/dbus-1/system.d/org.freedesktop.PolicyKit.conf
Być moze rozwiązanie jest tu
http://forum.suse.pl/index.php?topic=11069.0;wap2 musialbyś sprawdzić.
Tylko dziwne ze u mnie dziala.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-09 19:52:23)
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- --> <!DOCTYPE busconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD D-BUS Bus Configuration 1.0//EN" "http://www.freedesktop.org/standards/dbus/1.0/busconfig.dtd"> <busconfig> <!-- Only polkituser can own the service --> <policy user="polkituser"> <allow own="org.freedesktop.PolicyKit"/> </policy> <!-- any user can talk to the service (fd.o #18948) --> <policy context="default"> <allow send_destination="org.freedesktop.PolicyKit"/> </policy> </busconfig>
Mam tez tak samo
Sprobuj zrobić kopię tego pliczku.
Spreparuj go potem wg tego co na forum suse jest moze zadziała.
Spróbuj ten pierwszy pliczek który przerabialiśmy zmienić na którys z tych
http://forum.archlinux.pl/viewtopic.php?pid=35547