Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Stało się to, co w temacie. Znalazłem takie rozwiązanie http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6059 ale ono mnie jakoś nie zadowala do końca :)
Chciałbym przywrócić tą pozycje w pasku
Jest jakie bubu z tym w sidzie.
Pewnie trzeba będzie przeczekać z dzień dwa aż to naprawią.
Tymczasowo wyłączać przez sudo bądź z terminala.
To tak właśnie robie, ale i tak mi się włącza po restarcie check root sysytem file to chyba nie za dobrze ;)
ale skoro tak to sobie stworze jakiś skrypcik z tamtego poradnika dla wygody :D
marg1 napisał(-a):
To tak właśnie robie, ale i tak mi się włącza po restarcie check root sysytem file to chyba nie za dobrze ;)
czym dokladnie wylaczasz (komenda) ... bo mozna dobrac takie opcje ze bedzie to nazbyt brutalne ...
Ja raczej wyłaczam rebootem, bo potem ktoś korzysta z windowsa :)
a gdybym miał wyłączć to wyłączył bym poweroff
?
Wyprobuj
/sbin/halt
oraz
/sbin/shutdown -h now
Nie wiem czy jakaś epidemia z tym wyłączaniem?
Należy poczekać albo dołożyć skrypt: http://fluxboxpl.org/portal/Szybkie_wy%C5%82%C4%85c … we_Fluxboksie
Działa w każdym środowisku i zawsze. Skrypt należy umieścić w katalogu domowym i nadać odpowiednie prawa i zmodyfikować plik /etc/sudoers.
Jakby się pojawiały krzaczki w komunikatach to należy skrypt konwertować na iso8859-2.
no epidemia :)
@ilin
a halt słyszałem że brutalne, poza tym tak brzmi po niemiecku ;)
[Wed,03 Jun 22:18] [vidharr@Valhalla] [~] ]:-> ls -l /sbin/reboot lrwxrwxrwx 1 root root 4 27.05.2009 08:54am /sbin/reboot -> halt* [Wed,03 Jun 22:26] [vidharr@Valhalla] [~] ]:-> ls -l /sbin/poweroff lrwxrwxrwx 1 root root 4 27.05.2009 08:54am /sbin/poweroff -> halt* [Wed,03 Jun 22:27] [vidharr@Valhalla] [~] ]:->
Jakby na to nie spojrzeć do poweroff, reboot są dowiązaniami do halta :) zawsze można jeszcze użyć shutdown'a
marg1 napisał(-a):
a halt słyszałem że brutalne
jak dasz z -f to brutalne ...
Strony: 1