Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Mam taki problem, pada mi jeden z dysków i uciekam na drugi. Problem jest w tym, że kopiuję dane jako root i niestety pliki po przekopiowaniu są własnością root.
Macie może pomysł jak skopiować je na drugi dysk tej samej maszyny nie tracąc uprawnień ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
man cp napisał(-a):
-p, --preserve
Zachowuje atrybuty (właściciela, grupę, prawa i czasy) oryginalnych plików. Przy braku tej opcji każdy z plików docelowych jest tworzony z prawami odpowiedniego pliku źródłowego minus bity ustawione w umask. Zobacz ‘Prawa pliku’ w podręczniku fileutils(1) .
;)
No problem w tym że daję
cp -Rp /co /gdzie
i jest lipa zmienia uprawnienia na root.
Może to być spowodowane uszkodzeniem dysku z którego kopiuję ?
A spróbuj skopiować przez MC... Zdarzało mi się czasami że cp -p zmieniał prawa a MC zachowywał się idelnie
Niestety mc się zawiesza, nawet jak kopiuję kilka pliczków, a mam sporo do przeniesienia.
No nic i tak bardzo dziękuję, będę kombinował dalej
A może dd z opcją ignorowania błędów...
A możesz podpowiedzieć jak dd można kopiować ?
Trudno uwierzyć aby "cp -a" nie działało, ale można jeszcze "rsync -a /co/ /gdzie" (przy czym w rsync końcowy slash w nazwie ma znaczenie przy zachowywaniu się rsynca, w tym wypadku zawartość katalogu 'co' będzie skopiowana do /gdzie, bez slasah cały katalog wylądowałby w /gdzie czyli było by /gdzie/co ).
dd conv=noerror if=/partycja/zrodlowy of=/partycja/docelowy
To zrobi dokładny obraz partycji źródłowej w nowym miejscu. Nie pamiętam jak to jest z rozmiarami partycji czy powinny być takie same czy niekoniecznie. conv=noerror spowoduje że Zostanie przekopiowane wszystko 1:1. Potem warto zapuścić fsck czy inne dziadostwo (jeżeli plik znajduje się na jakimś bad sectorze to zostanie skopiowany na tyle na ile uda się go odczytać)
Dzięki @winnetou
Poszło bez problemów, nie wszystko oczywiście udało się przekopiować ale większość z uprawnieniami.
@czadman
Dzięki sprawdzę jak kolejny mi się uszkodzi :)
Dzięki za pomoc
Ostatnio edytowany przez redelek (2009-06-02 14:43:41)
winnetou napisał(-a):
Kod:
dd conv=noerror...To zrobi dokładny obraz partycji źródłowej w nowym miejscu.
...
Zostanie przekopiowane wszystko 1:1.
Nieprawda. Miejsca gdzie wystąpią błędy zostaną zastąpione pustymi blokami i taki obraz jest do niczego. Nic z nim nie zrobisz w przypadku dużych błędów.
Lepiej do tego wykorzystać --- dd_rescue.
fnmirk napisał(-a):
Nieprawda. Miejsca gdzie wystąpią błędy zostaną zastąpione pustymi blokami i taki obraz jest do niczego. Nic z nim nie zrobisz w przypadku dużych błędów.
Lepiej do tego wykorzystać --- dd_rescue.
Nie chce się kłócić ale tą metodą odzyskałem sporo danych z uszkodzonego dysku. Więc chyba totalnie do d*** nie jest. A co do błędów to być może i masz rację.
Najważniejsze, że w tym wypadku poskutkowało
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-06-02 18:58:10)
winnetou to nie jest kłótnia - to tylko fakty z działania tych programów. Udało się odzyskać bo błędy były małe.
man cp
cp -a
-a --archive Zachowuje w kopiach tyle ile możliwe ze struktury i atrybutów oryginalnych plików (ale nie próbuje zachować wewnętrznej struktury katalogów, tzn. ls -U może pokazywać pozycje w skopiowanym katalogu w innej kolejności). To samo co -dpR.
Strony: 1