Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam takiego zonka u klienta z którym walcze już 2 dzień i tak:
Laptop Compaq z dyskiem ata (dysk w kiepskim stanie) ma służyć tylko jako boot dla podłączonego dysku sata w kieszeni USB, na którym będzie WinXP lub Sidux, grub załadowany do mbr dysku ata, startuje pieknie ale wywala błędy error 15 , 17 lub 21 (w zależności od prób). Podczas polecenia comand, find /boot/grub/stage1 wywala tylko dysk hd0. Jak to opanować ?? Boot może być nawet z płyty CD.
Pozdrawiam
Coś zapewne jest w powietrzu bo też coś podobnego trenuję i mi nie wychodzi.
Posiłkuję się czymś takim, może Tobie się uda.
grub raczej nie zobaczy usb jezeli takiej funkcjonalnosci nie daje sam bios
w przypadku siduxa mozesz zrobic ze na ata jest grub + partycja boot z jadrem ... jadro ladowane jest przez grub z ata ... a jadro uzywa (montuje) root-fs na usb ...
Próbowałem tak, wywala error 17 lub 21, nie widzi dysku, no chyba że poprowadzisz mnie jak to zrobić to spróbuje jeszcze raz.
Aha znalazłem w necie program Gujin, który ponoć bootuje z usb ale nie wiem jak go ugryźć.
skoro wywala blad gruba ze odnosnie dysku to ... albo pokazujesz grubopwi jadro na dysku usb (jak pisalem cala partycje boot musisz umiescic na dysku ata i jedynie w parametrze root= podajac urzadzenie jako ktore jest widziany dysk usb) albo jest jakis problem z tym dyskiem ata
pokaz wpisy gruba przy ktoych masz ten blad
no to może grub na CD?
http://www.gnu.org/software/grub/manual/html_node/M … e-CD-ROM.html
Strony: 1